Nekadašnji restoran Kornat u Salima danas se zove Propuh. Zašto? Jer, ga u Salima tako zovu još od ranih 50-ih kada je otvoren i kada je na otvorenju – bila promaja. Sve se dogodilo na proslavi Nove godine kada su umjesto prozora stavili daske, pa su se od promaje svi razboljeli. E sad, liti je ta ista promaja u restoranu, u vili sagrađenoj u 17. stoljeću, bogodana.
– Ugodno puše baš za stolom za kojim sjedite. Gosti ga stalno rezerviraju – kaže Goran Horvat iz Krapine, koji već drugu godinu radi kao sezonski konobar u Salima. Zaljubio se u taj kraj.
– Zimi je pusto, ali ljeto i more su predivni. U ove dvije godine ni jednom se nisam prevario i za more rekao voda... – smije se Zagorac Goran, a smije se i gazda Alen Špralja te dodaje:
– Preuzeo sam restoran prošle godine i činimo sve da bude sve bolji. Mi smo na kraju svita pa nam je jedino isplativo imati domaće povrće, frišku ribu... Borimo se, a na otoku nije lako.
I to što nude zaista nije loše, a s tom se ocjenom slažu i brojni nautičarima, Austrijanci, Nijemci, Slovenci i Talijani.
Dapače. Probali smo lignje na žaru i obilnu porciju rižota od sipa. I platili 248 kuna. Ne preskupo, a kvalitetno, svježe i ukusno.
Preporučujemo ovaj ručak na najudaljenijem otoku zadarskog arhipelaga, u restoranu čiji vlasnik kaže da su “na kraju svita”.
IZBOR I KVALITETA JELA (do maks. 50 bodova) 45
IZBOR I PONUDA PIĆA (do maks. 15 bodova) 12
POSLUGA I LJUBAZNOST (do maks. 10 bodova) 10
DOJMOVI I PROSTOR (do maks. 20 bodova) 20
UKUPNOST PONUDE (do maks. 5 bodova) 4
UKUPNO: 91