Riječ je o posve osobnom doživljaju kuhinje koji vežemo uz obitelj i drage trenutke. Eksperimentiranje podržavamo, dapače, i prečesto mu podliježemo, ali još češće se uhvatimo da rukom zapisujemo u bilježnice recepte koje neprestano ponavljamo. Da vam kažemo da posjedujemo originalnu kuharicu Dr. Oetkera iz tridesetih godina prošlog stoljeća u kojoj savjetuju gospodsko ispijanje konjaka s jajima, što biste napravili? Mi znamo, uzeli bismo bilježnicu i prepisali. Šalu na stranu, iz knjižice smo odabrali pet božićnih klasika koji su nas oborili s nogu, a u vašoj izvedbi neodoljivo će pristajati blagdanskoj trpezi.
Kako stoji u samom uvodu knjižice tradicijskih recepata, "u svakoj su obitelji od najveće važnosti, jer su posvuda stekli potpuno priznanje gazdarica, pa čak i od najosjetljivijih, i to radi najobičnijeg načina zgotovljavanja, radi izvrsna okusa i radi lakog probavljanja ovako priređena peciva. Iskustvo je dokazalo da je svaki neuspjeh isključen čak i kod početnica". Ohrabreni, bacite se na posao. Krenimo redom:
1. Božićnje pecivo
Sastojci:
- 250 g maslaca ili masti
- 250 g šećera
- 2 cijela jaja
- 500 g brašna
- 1 omotić praška za pecivo
- sol
- 3 žlice mlijeka
Priprema:
Pomiješajte dobro maslac, šećer, oba jaja, sol i mlijeko. Dodajte brašno i prašak za pecivo pa "tijesto izradi dobro". Knjižica recepata savjetuje da tijesto razvaljate debelo kao hrbat od noža, izrežete prema volji male oblike i pečete ih u kalupu namazanom maslacem da dobiju zlatnožutu boju.
2. Linzeri
Sastojci:
- 150 g maslaca
- 150 g šećera
- 2 jaja
- 100 g fino samljevenih badema
- pola paketića vanilin šećera
- malo soka citrusa
- 180 g brašna
- pola paketića praška za pecivo
- voće
Priprema:
Maslacu i šećeru dodajte malo vrhnja, zatim pomiješajte s jajima, bademima, vanilin šećerom i sokom od citrusa, zadnje dodajte brašno dobro pomiješano s praškom za pecivo. Dvije trećine tijesta stavite u kalup, stavite pekmeza ili ukuhanog voća (trešanja, višanja ili šljiva), a od ostalog tijesta učinite mrežu i položite na kolač. Namažite jajem i pecite na umjerenoj vatri.
3. Orahove kocke
Sastojci:
- 100 g maslaca, masti, margarina
- 1 jaje
- 160 g brašna
- 700 g oraha
- 2 žlice mlijeka
- prstohvat soli
- pola omotića vanilin šećera
- žličica praška za pecivo
Priprema:
Tijesto pripremite od maslaca, jaja, brašna pomiješana s praškom za pecivo, badema, šećera, soli, vanilin šećera i mlijeka. Razvaljajte tijesto pola prsta debelo i stavite ga u, kako kažu, "odugački kalup, da se na umjerenoj vatri peče". Pečen list razrežite u dvije pruge dva prsta debele, razrežite u kockaste komadiće. Svaki komadić namažite s nadjevom od oraha i stavite na njega drugi komadić. Gotove kocke pospite šećerom.
Nadjev od oraha:
Pomiješajte 100 g naribanih oraha, 100 g šećera, likerastu čašicu ruma ili vanilijeva likera, 1 žličicu vanilin šećera i nešto vode.
4. Gibanica iz oraha ili maka
Sastojci:
- 250 g maslaca
- 800 g brašna
- 3 žumanjka
- 200 g šećera
- 200 ml vrhnja
- prstohvat vanilin šećera
- pola omotića praška za pecivo
- prstohvat soli
Nadjev s orasima:
- 100 g oraha
- 100 g šećera
- 200 g maslaca
- 2 žlice meda
Nadjev s makom:
- 100 g samljevenog maka
- 125 ml mlijeka
- 300 g grožđica
- 2 žlice meda
- 250 g šećera
Priprema:
Od navedene mase pripremite tijesto koje ćete složiti poput maslena tijesta i ostaviti da miruje pola sata. Nadjev pripremate tako da šećer otopite, dodate ribane orahe te maslac i med pa ostavite nadjev da se hladi. Mak kuhate u mlijeku da se smekša, a onda dodate šećer i grožđice. Tijesto razvaljate, razdijelite u dva dijela. U jedan dio stavite makov nadjev, u drugi orahov. Gibanicu savijete i ukrasite je tankim prugama od tijesta u obliku mreže, namažete žumanjkom te pečete u vrućoj pećnici.
5. Mramornasti kolač ili mramorni narastak
Sastojci:
- 200 g maslaca ili masti
- 500 g šećera
- 5 jaja
- snijeg iz 5 bjelanjaka
- 500 g šećera
- omotić vanilin šećera
- omotić praška za pecivo
- 3 žlice kakaa
- 1 malena zdjelica mlijeka ili vrhnja
Priprema:
Pomiješajte maslac pjenasto, dodajte šećer, žumanjak, vanilin šećer, mlijeko, brašno pomiješano s praškom za pecivo i na kraju snijeg bjelanjaka. Razdijelite masu na dva dijela i jednoj polovini dodajte kakao. Stavljajte tijesto žlicom naizmjenično u omašten i s prženim mrvicama posut kalup i pecite kolač 60 minuta. Kako piše u kuharici, okus možete znatno popraviti ako umjesto 500 g brašna, uzmete 250 g brašna i 250 g gustina.
Orahove kocke - sa 700g badema.... Blago ovom smiješnom portalu s ovakvim piskaralima.