tALIJANSKA GLOBALNA USPJEŠNICA

Prosecco osvojio svijet, na redu je Hrvatska

prosecco Astoria
Foto: Silvija Munda
1/6
11.12.2016.
u 18:00

Taj zavodljiv, sve popularniji, danas u svijetu najprodavaniji pjenušac sve se češće predstavlja i u zagrebačkim vinotekama i u primjerenim lokalima. U najnovijoj degustaciji bilo je pet prosecca Astoria

u nas je izgleda zavladala moda prosecca. Taj zavodljiv, globalno sve popularniji – danas u svijetu najprodavaniji pjenušac - svako malo predstavlja se i kuša u zagrebačkim vinotekama i u primjerenim lokalima.

Najnovija degustacija ovog talijanskog favorita bila je u Basta Gourmet Baru; predstavljeno je nekoliko prosecca Astoria, istoimene ugledne vinarije iz Veneta. S napomenom – među najboljim su proseccima na svijetu…Organizator je bio Vinart Saše Špiranca, uvodničara, a o vinima je govorila i Carlotta Camilla Polegato, kćer suvlasnika vinarije. Vinarija je vrlo mlada, osnovali su je potkraj prošlog stoljeća braća Paolo i Giorgio Polegato. U pokrajini je Veneto, blizu Venecije i Trevisa, na sjajnim vinogradarskim položajima, između čuvenih Conegliana i Valdobbiadena, na imanju Val De Brun u Refrontolu. U proizvodnji imaju najviše, 80 posto, raznih varijanti prosecca, a ostalo su crna i bijela vina.

Vina su to – za masovne užitke, za mlađariju, za zahtjevne pilce, za razne prigode – od aperitiva, jutarnje žeđi, uz laganiju hranu, pa sve do dakako ljetne terase i bučnih disko klubova

Foto: Silvija Munda

Osnova za ovo vino, valja podsjetiti, tamošnja je sorta glera, a proizvodi se uglavnom charmat metodom, ali i uz doradu, kao u ovoj vinariji. Ali početak, i najbolje vino večeri, bio je suh Kalibro, od 80 posto chardonnaya te crnog pinota! Očekivano, jer to je vjerojatno najbolje vino te kuće, u nazivu je i Metodo Cavazzani, po enologu – Nereo Cavazzani – koji je osmislio posebnu tehnologiju za nj. Uz ostalo, godinu je dana dozrijevalo u velikim bačvama.

Dojmljiv je i Il Millesimato – godišnjak!, iz 2015, extra brut. Grožđe je brano ručno, u male košare. Potočeni su i Cordiere Valdobbiadene Extra dry, Fashion Victim Rose Extra dry i Fashion Victim Moscato Rose Dolce.

Foto: Silvija Munda

Vina su to – za masovne užitke, za mlađariju, za zahtjevne pilce, za razne prigode – od aperitiva, jutarnje žeđi, uz laganiju hranu, pa sve do dakako ljetne terase i bučnih disko klubova…Jedino ne znam kada, i s čime bih pio taj slatki – dolce – muškat na kraju…možda mladi znaju?

Naš je distributer te plemenite kapljice Roto dinamic Senka Reškovca.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije