Okrugli stol Riba i vino

Prosječan Hrvat godišnje popije 28 litara vina i pojede 8,5 kg ribe

Okrugli stol Riba i vino
PR FOTO
03.04.2014.
u 12:43

Prosječan Hrvat godišnje popije 28 litara vina i pojede 8,5 kg ribe. Te brojke pokazuju da se po vinu nalazimo pri vrhu konzumacije, no ribe jedemo još uvijek upola manje od svjetskog prosjeka.

Unatoč nedovoljnoj konzumaciji u Hrvatskoj, ribarstvo značajno sudjeluje u izvozu prehrambenih proizvoda, i jedna je od malobrojnih gospodarskih grana s pozitivnom vanjsko - trgovinskom bilancom. Tijekom prvih 11 mjeseci 2013. svježe ribe izvezeno je za 109 milijuna dolara dok je na uvoz potrošeno 78 milijuna dolara.

Hrvatska uvozi značajne količine proizvoda male vrijednosti (haringa za uzgoj tune), a izvozi proizvode visoke tržišne vrijednosti što može biti značajna prednost u razvoju novih tržišta. Osim toga, za razvoj ribarstva EU je lani Hrvatskoj odredila iznos od 8,7 milijuna eura, za 2014. povećala ga je na 20 dok je za 2015. najavljeno čak 26 milijuna eura. 

Postavlja se stoga pitanje, kako iskoristiti ovakav potencijal u akvakulturi kako bi se izvoz još više povećao? Kako potrošnju ribe promovirati i poticati na domaćem i na turističkom tanjuru? 
Uz to, pitanje je i postoji li recept za veću proizvodnju i kakvoću vina?
Europska nam je unija  za razvoj vinogradarstva i vinarstva godišnje na raspolaganje  stavila 11,8 milijuna eura. Predstoji nam stoga zadaća brendirati i pozicionirati Hrvatsku kao vinsku zemlju na globalnoj vinskoj karti, poticanje izvoza, otvaranje novih tržišta ali, i jači prodor među domaće kupce. 

Kako Hrvatsku brendirati kao destinaciju biranih vrhunskih autohtonih vina, ali i najkvalitetnije ribe?

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja vezano za razvoj akvakulture i vinarstva u Hrvatskoj dat će sudionici okruglog stola Riba i vino iz ciklusa Snaga hrvatske hrane, koji se održava 9. travnja u restoranu Bon Appetit.
Više o događaju i sudionicima doznajte ovdje, a prijaviti se možete ovdje.

Komentara 1

SO
Somelier
14:00 03.04.2014.

Čuj Hrvati jedu ribu. To je za mene novost.Zar u Hrvatskoj ima toliko bogataša. Riba po kilogramu 90 kuna, jadranska lignja 150 kuna a šta češ. Triba baciti mrižu i to u naše zajedničko more. A seljak kao seljak. Mjesecimaa rano ustaje i mjesecima hrani svinje da bi onda dobio 10 do 12 kuna po kilogramu. A mriža se baci i evo nekoliko stotina kila ako ne tona. Hm, ko to može platiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije