u gostima

Recept chefice Ane Grgić Tomić: Tartar od janjetine, gel od paškog sira, brioš od crnih maslina

Esplanade
13.11.2023.
u 07:00

Ovo je recept za one koji nemaju ništa protiv sirovog mesa. Prije rezanja janjeći file treba očistiti od masnoća te pažljivo nasjeckati na trakice, ali i na sitne kockice.

Tartar je recept za one koji nemaju ništa protiv korištenja sirovog mesa i rado će iskušati pripremu originalnih i neobičnih jela francuske kuhinje.

  • 500 g janjećeg filea
  • ½ glavice ljubičastog luka
  • 1 žumanjak
  • 20 ml suncokretova ulja
  • 5 g kapara
  • 10 g slanih inćuna
  • sok limuna
  • Worcester umak
  • 1 žlica senfa
  • Tabasco umak
  • 1 žlica konjaka
  • 10 g kiselih krastavaca
  • sol
  • papar
  • crvena mljevena paprika (slatka i ljuta)

Prije rezanja važno je meso očisti ti od masnoća te pažljivo nasjecka ti na trakice, ali i na sitne kockice. Stavite meso u hladnjak dok pripremate ostale sastojke. Pomiješajte žumanjke i senf uz lagano do davanje ulja. Potrebno je cijelo vrijeme miješati dok se istovremeno dodaje kap po kap ulja. U majonezu dodajte limu nov sok, Worcester umak, Tabasco, konjak, sol, papar i crvenu mljevenu papriku. U meso dodajte nasjeckane sastojke i pripremljenu majonezu. Luk obavezno nasjeckajte na usitnjene komade, jednako kao i kisele krastavce, inćune i kapare.

Gel od paškog sira

  • 200 g paškog sira
  • 300 ml vrhnja za kuhanje
  • sol
  • papar

Pripremite 200 grama paškog sira koji ćete iskuhavati lagano u vrhnju za kuhanje dok se sir potpuno ne rastopi i postane kompaktna glatka smjesa. Na kraju ne zaboravite posoliti i popariti kako biste dobili željeni okus.

Prah od peršina

Pripremite 200 grama svježeg peršina kako biste maksimalno iskoristili obilje vitamina i minerala u listu i korijenu. Listove peršina potrebno je istrgati te oprati i posložiti na kuhinjski papir te sušiti na sobnoj temperaturi 24 sata. Kada su listovi suhi, stavite ih u blender te ih dobro izmiksajte i prosijte kroz sitno sito.

Brioš od crnih maslina

  • 500 g glatkog brašna
  • 20 g svježeg kvasca
  • 250 ml mlijeka
  • 15 g soli
  • 100 g maslaca
  • 2 jaja
  • 30 g sitno sjeckanih crnih maslina

Pomiješajte suhe sastojke i dodajte otopljeni maslac, jaja, mlijeko i crne masline. Dobro miješajte dok se ne dobije lijepa kompaktna smjesa. Ostavite na sobnoj temperaturi pola sata da tijesto “proradi”, zatim ponovno premjestite te stavite u kalup za pečenje kruha. Pecite 30 minuta na 180 stupnjeva uz stalan nadzor.

Posluživanje: meso pri posluživanju u ovom slučaju možete slobodno rezati na željenu veličinu, ali i prepeći na tavici uz malo maslaca.

VEZANI ČLANCI: 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije