Tartar je recept za one koji nemaju ništa protiv korištenja sirovog mesa i rado će iskušati pripremu originalnih i neobičnih jela francuske kuhinje.
- 500 g janjećeg filea
- ½ glavice ljubičastog luka
- 1 žumanjak
- 20 ml suncokretova ulja
- 5 g kapara
- 10 g slanih inćuna
- sok limuna
- Worcester umak
- 1 žlica senfa
- Tabasco umak
- 1 žlica konjaka
- 10 g kiselih krastavaca
- sol
- papar
- crvena mljevena paprika (slatka i ljuta)
Prije rezanja važno je meso očisti ti od masnoća te pažljivo nasjecka ti na trakice, ali i na sitne kockice. Stavite meso u hladnjak dok pripremate ostale sastojke. Pomiješajte žumanjke i senf uz lagano do davanje ulja. Potrebno je cijelo vrijeme miješati dok se istovremeno dodaje kap po kap ulja. U majonezu dodajte limu nov sok, Worcester umak, Tabasco, konjak, sol, papar i crvenu mljevenu papriku. U meso dodajte nasjeckane sastojke i pripremljenu majonezu. Luk obavezno nasjeckajte na usitnjene komade, jednako kao i kisele krastavce, inćune i kapare.
Gel od paškog sira
- 200 g paškog sira
- 300 ml vrhnja za kuhanje
- sol
- papar
Pripremite 200 grama paškog sira koji ćete iskuhavati lagano u vrhnju za kuhanje dok se sir potpuno ne rastopi i postane kompaktna glatka smjesa. Na kraju ne zaboravite posoliti i popariti kako biste dobili željeni okus.
Prah od peršina
Pripremite 200 grama svježeg peršina kako biste maksimalno iskoristili obilje vitamina i minerala u listu i korijenu. Listove peršina potrebno je istrgati te oprati i posložiti na kuhinjski papir te sušiti na sobnoj temperaturi 24 sata. Kada su listovi suhi, stavite ih u blender te ih dobro izmiksajte i prosijte kroz sitno sito.
Brioš od crnih maslina
- 500 g glatkog brašna
- 20 g svježeg kvasca
- 250 ml mlijeka
- 15 g soli
- 100 g maslaca
- 2 jaja
- 30 g sitno sjeckanih crnih maslina
Pomiješajte suhe sastojke i dodajte otopljeni maslac, jaja, mlijeko i crne masline. Dobro miješajte dok se ne dobije lijepa kompaktna smjesa. Ostavite na sobnoj temperaturi pola sata da tijesto “proradi”, zatim ponovno premjestite te stavite u kalup za pečenje kruha. Pecite 30 minuta na 180 stupnjeva uz stalan nadzor.
Posluživanje: meso pri posluživanju u ovom slučaju možete slobodno rezati na željenu veličinu, ali i prepeći na tavici uz malo maslaca.
VEZANI ČLANCI: