Sveti Martin bio je rimski vitez iz pokrajine Savarije, na području današnje Mađarske. Poznat je po svojoj blagosti i milosrđu, a legenda kaže da je bio veliki ljubitelj vina i vješt vinogradar. Zanimljiva je i priča o tome kako je postao biskup - navodno se protivio imenovanju pa se sakrio među guskama, no one su ga svojim graktanjem odale. Zbog toga se na Martinje tradicionalno jede guska s mlincima. Osim što su ga guske ‘odale’ kada se skrivao od biskupske službe, postoji i vjerovanje da je ovaj svetac posebno volio ovu perad. U kontinentalnoj Hrvatskoj, uz pečenu gusku obavezno se poslužuju i mlinci, a od iznutrica se često kuha ukusna juha. Imamo recept za najsočniju gusku s mlincima!
Priprema:
- Očistite gusku i odstranite višak masnoće iz trbušne šupljine.
- Gusku izvana i iznutra natrljajte solju i paprom.
- U trbušnu šupljinu stavite nasjeckanu jabuku i nekoliko listova kadulje.
- Gusku stavite u duboki pekač, prelijte je s malo vode i pokrijte aluminijskom folijom.
- Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 2,5 sata.
- Nakon toga, odstranite foliju i pecite još sat vremena dok koža ne postane hrskava i zlatnosmeđa.
- Povremeno podlijevajte gusku sokom koji se stvorio tijekom pečenja.
Prilog: Domaći mlinci
- Kupljene mlince (možete napraviti i svoje) prelomite na manje komade i prelijte kipućom vodom.
- Ostavite ih da odstoje 10-ak minuta, a zatim ocijedite.
- Na tavi zagrijte masnoću od pečene guske.
- Dodajte ocijeđene mlince i kratko ih prepržite.
guska ili patka, svejedno, jedan od najboljih i najukusnijih HR specijaliteta, na žalost premalo ugostiteljskih objekata služe ovu poslasticu