Rumeni, hrskavi, blago slankasti, poneki je među njima krupniji i masniji – buco, a neki pak tanki gotovo poput lista papira pa se čini da će se izmrviti kada ga uzmete među prste... Čvarci, poslastica koja prati hladne dane i dobro se slaže s kupusom, palentom i pogačicama, neodoljivi su kao grickalica i sitna ‘meza’ uz domaću rakijicu ili vino, od doručka do večernjih druženja.
Sve na istu, pravu, mjeru
Čvarak je, nema dvojbe, bećar kojem će se razveseliti svako društvo. Postoje čvarci i čvarci, no osnova za pripremu je uvijek ista. Prvi je korak prava svježa domaća slanina i masno meso. Sve to valja pažljivo pripremiti jer već samo rezanje čvaraka zahtijeva pažnju. Naime, svi komadići slanine trebaju biti podjednako narezani, bez tvrdih dijelova zaostale kože i ne veći od 2,5 do 3 centimetra. Idealno je kad se kuhaju u kotlu, po mogućnosti na otvorenom, i pažljivo miješaju. Tijekom kuhanja mast se postupno topi, a narezani komadi postaju sve tanji i prže se u vlastitoj masti.
Pravi čvarak ne smije biti prevelik jer mu prijeti titula ‘premastan’ zbog koje se naglo svi prisjete kalorija i kolesterola. Ne smije biti ni presitan jer će među bucmastim kolegama pregorjeti i postati gorak. Tajne pravih majstora čvaraka kriju se u dodavanju mlijeka, finom omjeru soli i sasvim malo mljevene paprike kako bi bili rumeniji.
Tek tada slijedi cijeđenje i odvajanje od dobivene masti, najčešće kroz gazu i stiskanje u preši. Čvarci su toliko popularni da neki domaćini imaju posebno napravljene preše za stiskanje ove delicije, a neke su pravo inovatorsko čudo. Stiskanje čvaraka stvar je ukusa, ali i određuje cijenu po kojoj će se ove delicije prodati. Oni masniji dosežu cijene od 70 do 120 kuna, a oni posve tanani i stisnuti u fine listiće stoje i po 150 kuna kilogram.
Komadić masti kao brend
Da je čvarak više od delicije znaju Baranjci koji su svom ambasadoru gastronomije posvetili i festival. Turistička zajednica Baranje poziva na festival tradicionalne hrvatske grickalice u Karanac na Zimski vašar u nedjelju, 8. prosinca. Čvarakfest, tradicionalni gastrodoživljaj za sve ljubitelje specijaliteta iz špajza i pušnice. – Nemoj biti pospanac, naleti u Karanac – pozivaju ljubitelje slavonske kuhinje da se počaste delicijom u čiju čast će se održati jubilarno peto natjecanje u prženju čvaraka te birati čvarak-majstor.
Nema tih novaca za koje bih prodao cvoje čvarke,poslastica u kojoj treba znati uživati.