STISNI ME, STISNI...

Rumeni bećar čvarak dobrodošao je gost za svaki stol i društvo

čvarak
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
23.11.2013.
u 16:11

Ne budi pospanac, već naleti u Karanac na Čvarakfest, pozivaju Baranjci na prženje masti. Čvarak, fina slavonska grickalica, postao je i diplomatsko pitanje, autohtonost su mu sporili Slovenci. 
Sitan i suh, krupan ili mastan, čvarak je poslastica kojoj je teško odoljeti

Rumeni, hrskavi, blago slankasti, poneki je među njima krupniji i masniji – buco, a neki pak tanki gotovo poput lista papira pa se čini da će se izmrviti kada ga uzmete među prste... Čvarci, poslastica koja prati hladne dane i dobro se slaže s kupusom, palentom i pogačicama, neodoljivi su kao grickalica i sitna ‘meza’ uz domaću rakijicu ili vino, od doručka do večernjih druženja.

Sve na istu, pravu, mjeru

Čvarak je, nema dvojbe, bećar kojem će se razveseliti svako društvo. Postoje čvarci i čvarci, no osnova za pripremu je uvijek ista. Prvi je korak prava svježa domaća slanina i masno meso. Sve to valja pažljivo pripremiti jer već samo rezanje čvaraka zahtijeva pažnju. Naime, svi komadići slanine trebaju biti podjednako narezani, bez tvrdih dijelova zaostale kože i ne veći od 2,5 do 3 centimetra. Idealno je kad se kuhaju u kotlu, po mogućnosti na otvorenom, i pažljivo miješaju. Tijekom kuhanja mast se postupno topi, a narezani komadi postaju sve tanji i prže se u vlastitoj masti.

Pravi čvarak ne smije biti prevelik jer mu prijeti titula ‘premastan’ zbog koje se naglo svi prisjete kalorija i kolesterola. Ne smije biti ni presitan jer će među bucmastim kolegama pregorjeti i postati gorak. Tajne pravih majstora čvaraka kriju se u dodavanju mlijeka, finom omjeru soli i sasvim malo mljevene paprike kako bi bili rumeniji.

Tek tada slijedi cijeđenje i odvajanje od dobivene masti, najčešće kroz gazu i stiskanje u preši. Čvarci su toliko popularni da neki domaćini imaju posebno napravljene preše za stiskanje ove delicije, a neke su pravo inovatorsko čudo. Stiskanje čvaraka stvar je ukusa, ali i određuje cijenu po kojoj će se ove delicije prodati. Oni masniji dosežu cijene od 70 do 120 kuna, a oni posve tanani i stisnuti u fine listiće stoje i po 150 kuna kilogram.

Komadić masti kao brend

Da je čvarak više od delicije znaju Baranjci koji su svom ambasadoru gastronomije posvetili i festival. Turistička zajednica Baranje poziva na festival tradicionalne hrvatske grickalice u Karanac na Zimski vašar u nedjelju, 8. prosinca. Čvarakfest, tradicionalni gastrodoživljaj za sve ljubitelje specijaliteta iz špajza i pušnice. – Nemoj biti pospanac, naleti u Karanac – pozivaju ljubitelje slavonske kuhinje da se počaste delicijom u čiju čast će se održati jubilarno peto natjecanje u prženju čvaraka te birati čvarak-majstor.     

Ključne riječi

Komentara 1

TU
tulipan870
19:51 13.12.2013.

Nema tih novaca za koje bih prodao cvoje čvarke,poslastica u kojoj treba znati uživati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije