Ovo je samo za odrasle! Poslastice natopljene finim alkoholima koje volimo dobiti i u čašici ovaj put spajamo sa šećerom i voćem, čokoladom, medom, citrusima i ostalim sastojcima za kolače. Osim često korištenog ruma, za slatke delicije mogu se koristiti i voćne rakije, likeri, konjaci, džin, viski… Alkohol ne samo da aromatizira kolače i daje im puniji okus nego im daje i sočnost. Kao i kod, primjerice kuhanja s vinom, preporučuje se koristiti kvalitetnija pića. U ovom slučaju ipak mrvicu manje važno pa slobodno za kolače upotrijebite jeftinije boce, dok one skupocjenije čuvajte za konzumiranje u čašici. Kod pripreme krema s alkoholom bitno je ne kuhati ga već ga dodati pred sam kraj. Kombinacija je mnogo, i u ovom slučaju preporučuje se eksperimentiranje s alkoholom, no postoje prokušane kombinacije koje daju točku na i: kreme s vanilijom dobit će više karaktera dodavanjem malo bourbona, crno vino snažno će istaknuti okus kakaa iz čokolade (čokolada se može produbiti i dodatkom crnog piva), a bijelo će izvući reskost iz voća (profinjen spoj čini s jagodom). Ananas, banane, kokos i ostalo tropsko, ali i kontinentalno i mediteransko voće uvijek se dobro sljubljuje s rumom, a arome limuna istaknut će malo votke ili džina.
Torta s konjakom
- 60 ml konjaka
- 25 g očišćenih višanja (može i smrznutih)
- 25 g kandirane narančine korice
- 250 g grožđica
- 25 g suhih marelica
- 2 jaja
- 2 žličice agavina sirupa
- 120 g brašna
- 120 g maslaca
- prstohvat soli
- 120 g šećera u prahu
- 20 g nasjeckanih oraha
- naribana korica
- neprskanog limuna
- 100 g bijele glazure za kolače
- svježe bobičasto voće za ukras
U velikoj posudi pomiješajte konjak, višnje, kandiranu naranču, grožđice i nasjeckane marelice. Izmiksajte jaja, sirup, brašno, maslac, šećer i sol. Zatim umiješajte voće, nasjeckane orahe i limunovu koricu. Ulijte u lim za torte i pecite 3 do 4 sata u pećnici zagrijanoj na 125 stupnjeva. Kada se kolač ohladi, prelijte pripremljenom bijelom glazurom i ukrasite svježim voćem.
Mini pite s jabukom i rakijom
Tijesto:
- 175 g brašna
- 75 g narezanog maslaca
- 25 g šećera u prahu
- korica naranče
- 2 jaja
- 100 g džema od brusnica
- šećer u prahu za posipanje
Nadjev:
- 100 g svijetlih grožđica
- 160 g tamnih grožđica
- 4 žlice voćne rakije
- korica i sok od ½ limuna
- 100 g smeđeg šećera
- 2 žlice miješane ušećerene korice
- 1 naribana jabuka
Namočite grožđice u rakiji i limunovu soku oko sat vremena. Ocijedite ih, a tekućinu sačuvajte. Pomiješajte sve sastojke pa na kraju umiješajte i alkohol. Ostavite u staklenki najmanje jedan dan da se sastojci povežu. Brašno, maslac, šećer u prahu i koricu naranče stavite u multipraktik i izmiksajte dok ne dobijete mrvice. Dodajte jedno jaje i nastavite miksati dok se tijesto ne počne oblikovati u kuglu. Lagano razmijesite na pobrašnjenoj površini. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Razvaljajte tijesto i izrežite oko 18 krugova. Utisnite ih u kalupe za mini pite pa nadjenite sa po žličicom nadjeva. Skupite ostatke tijesta, umijesite ih pa ponovno razvaljajte i izrežite zvjezdice. Utisnite ih na mini pite i premažite razmućenim jajem. Pecite 12 do 15 minuta dok ne postane zlaćane boje. Kada se ohlade, pospite šećerom u prahu.
Pečene breskve s rumom
- 500 g bresaka
- 2 žlice meda
- 1 žličica naribanog đumbira
- sok i naribana korica
- 1 neprskanog limuna
- 1 žlica maslaca
- 1/2 žličice ružičastoga papra
- 4 žumanjca
- 50 g finog smeđeg šećera
- 60 cl ruma
- 4 kugle sladoleda od vanilije
- šećer u prahu
Breskve narežite na polovice i izvadite koštice. Premažite mješavinom meda, đumbira i dvije žlice limunova soka. Na grill tavi rastopite maslac pa pecite polovice bresaka sa svake strane oko dvije minute. Zgnječite papar, pomiješajte ga s malo limunove korice i dodajte breskvama. Istucite žumanjca sa šećerom na pari, a pretkraj dodajte i rum. Nakapajte breskve kremom s rumom i ukrasite kuglom sladoleda. Pospite preostalom limunovom koricom i šećerom u prahu.
ne mogu više kolače jesti nikako.