ROBERT MARENJAK

Slavonski šmeker u istarskoj gastronomskoj prijestolnici

navigare
Duško Marušić Čiči /PIXSSEL
06.02.2013.
u 12:37

Navigare, magičnu moć koju školjke imaju kada je riječ o ljubavi ovaj bi mjesec valjalo istražiti u gradu čiji je zaštitni znak slasna mala – kanšetrela

Dondoli, kaneštrele, pedoće, kapešante, oštrige, vongole... Ne, neće vam trebati rječnik stranih riječ da bi ste spoznali o čemu je riječ. Bolje bi rješenje bilo odvojiti malo slobodnog vremena i dobre volje te se zaputiti put Novigrada. 

Ma koliko se o Istri i istarskoj gastronomiji pričalo i pisalo, prijestolnica je tamošnje gastronomije bez dvojbe – Novigrad. Upravo je ondje Robert Marenić otkrio svijet svježih školjaka i čaroliju jednostavnosti njihove pripreme.

 Francusko koketiranje

 – Oko školjke ne treba puno petljati, peći je ili kuhati. Većina ih je najslasnija svježa, baš onako iz ruke, u moru – objašnjava Robert, chef restorana Navigare u novigradskoj marini. Iako Slavonac, iz Donjeg Miholjca, Robert se, zahvaljujući menadžerici hotela Nautika Suzani Vrtičević iz Zagrebačkog Mana odlučio preseliti u Istru.

 – Morska hrana neiscrpan je izvor inspiracije. Njome možete očarati najzahtjevnije goste, a svježih školjaka i ribe ovdje ne nedostaje.

 Ušće Mirne i pjeskovito dno pred ovim dijelom istarske obale žitnica su školjaka. Upravo na njima baziramo ponudu, i to posebno ovih dana kada su najkrupnije – svladao je Robert sva znanja o moru u kratkom roku. 

Svojim gostima, vrlo često jahtašima, no i gostima koji ciljano dolaze u marinu počastiti se morskim plodovima, Robert priprema jednostavna jela od školjaka, na tragu tradicionalne istarske recepture no, priznaje nam, koketira i s francuskom kuhinjom. On i Suzana razradili su u Navigareu zanimljiv spoj s francuskom kuhinjom pa školjke, osim s maslinovim uljem, sprema i s maslacem, vlascem, konjakom... Nađe se na Robertovu meniju i gusje jetre, biranih plemenitih sireva, masti i bifteka...

 Kratko i jasno: riba ili meso? 

– Jesam li Slavonac – pita se kroz smijeh Robert i dodaje: – Jasno je da nema “tice do prasice” pa valja biti spreman da se i na tom, planu iskažem. No Robertu, priznaje nam, gosti restorana ipak puštaju na volju.

 – Postavimo im najjednostavnije moguće pitanje – bi li jeli ribu ili meso? A kada odluče, sve je ostalo naša briga. Ponudimo im ono što je taj dan svježe i potrudimo se da uživaju u svakom zalogaju. Još se nitko nije požalio, a to je najljepši kompliment za chefa – zadovoljan je Robert.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije