Svježi bosiljak na margariti je obavezan: nikad u pripremi ove pizze ne koristite sušeni bosiljak iz staklenke, to će nepopravljivo poremetiti savšeni balans okusa i aroma u ovom remek-djelu talijanske kuhinje.
Pizza margherita
Sastojci:
200 g brašna i još malo za posipanje
7 g suhog kvasca
1 žličica šećera (možete šećer zamijeniti medom idobit ćete prekrasno hrskavo tijesto)
prstohvat soli
140 ml tople vode
3 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja te još malo za premazivanje
Za nadjev:
200 g pasirane rajčice
2 kugle mozzarele, cijeđene i narezane na kolutove
4 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
8 svježih listova bosiljka
sol i papar
Priprema:
Pripremite 2 lima za pečenje tako što ćete ih namastiti 1 žlicom ulja. Stijenke velike posude premažite uljem. U drugu veliku posudu stavite brašno, šećer, kvasac i sol, u sredini napravite udubinu i ulijte vodu pomiješanu s 1 žlicom ulja. Ako koristite med pomiješajte ga s kvascem i vodom i ostavite sa strane da kvasac proradi pa sve zajedno izlijte u udubinu koju ste napravili u brašnu. Drvenom žlicom miješajte dok ne dobijete vlažno tijesto. Izvadite ga na radnu površinu i mijesite rukama oko 5 minuta dok ne postane glatko i elastično. Sad ga prebacite u posudu s nauljenim stijenkama, vrh tijesta premažite uljem i prekrijte prozirnom folijom. Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi minimalno 30 minuta. Zagrijte pećnicu na maksimalnu temperaturu. Kad se tijesto odmori i udvostruči veličinu, razvaljajte ga i podijelite na dvije jednake polovice. Rukama oblikujte dva okrugla diska promjera oko 25 cm i premjestite ih na limove za pečenje. Ravnomjerno rasporedite pasiranu rajčicu po tijestu pa je začinite solju i paprom. Mozzarellu podijelite između dvije pizze i svaku pospite s 2 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja. Pecite u sredini pećnice desetak minuta ili dok tijesto ne poprimi zlatno-smeđu boju. Minutu prije kraja pečenja pospite svježim bosiljkom i ubacite kratko u pećnicu.
Pizza margherita? Sumpora mu kiselog i slatkog. Kakva je to pizza bez mesa? Pizza capriciosa se smatra osnovom i klasikom.