DOBRO JE ZNATI

Spremate se na put u drugu vremensku zonu? Evo pet savjeta kako pobijediti jet lag!

Spavanje, glad
Getty Images
28.07.2024.
u 10:00

Nema ništa gore nego kad se nakon povratka s puta probudite u 3 ujutro, misleći da je podne

Stručnjakinja za spavanje i san otkrila je pet stvari koje možete učiniti da ublažite jet lag, ali za njih je potrebno malo planiranja. Nema ništa gore nego kad se nakon povratka s puta probudite u 3 ujutro, misleći da je podne. Nakon putovanja kroz različite vremenske zone ponekad je teško vratiti se u uobičajenu rutinu odlaska na spavanje i buđenja. Ali, stručnjakinja za san i tjelesni sat otkrila je pet stvari koje možete učiniti da se vratite na pravi put, piše LADBible.

Počnite pomicati svoj tjelesni sat unaprijed: Doktorica Kat Lederle kaže da je jet lag rezultat desinkronizacije tjelesnog sata i vanjskog vremena. Najbolji način da to nadvladate jest da počnete prilagođavati svoje tijelo nekoliko dana prije leta. Da biste u tome uspjeli, potrebno je pomicati vrijeme spavanja, vrijeme obroka i izlaganje svjetlosti.

VEZANI ČLANCI: 

'Ako putujete na istok, idite na spavanje i budite se ranije i izlažite se jutarnjem svjetlu, a uvečer prigušite svjetla ranije nego inače. Ako putujete na zapad, idite na spavanje i budite se kasnije, jedite kasnije i izlazite kasnije', savjetuje liječnica.

Držite se lokalnog vremena: Doktorica Lederle kaže kako je ovo ključno za svladavanje jet laga. Pojasnila je: 'Kada stignete na odredište, pokušajte raditi ono što i lokalci rade – na primjer, ako je vreme za spavanje, idite na spavanje.' Međutim, napominje i da je važno ne forsirati san. Preporučuje i da ostanete budni ako stignete tijekom dana.

Pokrenite se: Vježbanje može biti odličan način da se otkloni umor, pa dr. Lederle predlaže da se ustanete i izađete. Međutim, također je upozorila: 'Razmotrite vreme vježbanja i koje je vrijeme kod kuće. Ovo može utjecati na fazni pomak vašeg tjelesnog sata.'

VEZANI ČLANCI: 

Povećajte unos hrane bogate hranljivim tvarima: Iako odabir hrane neće promijeniti vaš unutrašnji tjelesni sat, doktorica kaže da prehrana igra važnu ulogu u ublažavanju neželjenih gastrointestinalnih simptoma. Ponesite ne let vlastite grickalice, kao što su orašasti plodovi, sjemenke, povrće i zobeni kolačići.

Dodaci melatonina: Na kraju, ali ni najmanje važno, dr. Lederle preporuča suplementaciju melatoninom ako zaista imate problema sa spavanjem nakon dolaska na odredište. Upozorava da može pomoći ako se pravilno vremenski koristi, ali da mora biti visoke kvalitete.

Gubite stalno putovnicu? Stjuardesa ima sjajan trik:

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije