Stručnjaci su često upozorovali da moramo jesti pet obroka na dan da očuvamo zdravlje, ali prema novijim istraživanjima trebali bismo jesti čak devet obroka na dan. Takav način konzumacije hrane trebao bi pomoći u snižavanju krvnog tlaka i kolesterola, piše TOI.
U jednom od najnovijih istraživanja, znanstvenici s Imperial College u Londonu, proučavali su više 2 000 ljudi iz Velike Britanije, Japana, Kine i SAD-a. Iako su svi imali isti unos kalorija, tisuću ljudi jeli su manje od šest puta dnevno, dok je druga polovica jela više od šest puta na dan.
Osobe koje su bile u prvoj skupini i jeli manje obroka na dan, imali su viši sistolički krvni tlak. Istraživanje provedeno na atenskom Sveučilištu obuhvatilo je više od 2 000 djece u dobi od 9 to 13 godina, a rezultati su pokazali da djeca koja su imala pet obroka na dan imala su 32.6 posto manje rizika od povišenog krvnog tlaka i lošeg kolesterola od djece koja su konzumirala manje obroka na dan.
Nije jasno zašto konzumiranje češćih i manjih obroka ima takav utjecaj na organizam, ali jedna od teorija je da česti obroci mogu spriječiti visoki priljev masnih kiselina koje se oslobađaju iz hrane i pridonose visokoj razini kolesterola. Češći obroci ipak ne smiju biti opravdanje da jedete više, upozoravaju stručnjaci. Obroci moraju biti manji.
>>Prehrana s kuhanom rajčicom pomaže u borbi protiv raka
>>Uz pomoć alata 'Pronađite svoju dijetu' možete samo u par koraka doći do dijete po svojoj mjeri. Na raspolaganju vam je nekoliko karakteristika u kojima ćete označiti koju hranu preferirate i što želite da vam se često pojavljuje na tanjuru. Ovaj alat je individualan za svaku osobu, ali je brzi i jednostavan. Pronađite svoju idealnu dijetu ovdje.
Apsolutno pogrešno. Nije čovjek evoluirao tako da mu najviše odgovara jesti puno malih obroka dnevno. Upravo suprotno, najčešći način prehrane je bio jedan veliki obrok, a onda uglavnom par dana ništa. Druga stvar je da količina masnoća u hrani nemaa veze sa kolesterolom u krvi.