Čvarci i hobotnica u istom tanjuru? Zvuči nespojivo, zar ne? Krema od sijena? Još nevjerojatnije? Ljuti puž i slani kolač? Fritule pržene u svinjskoj masti? Ako ste pomislili da je riječ o avangardnoj kuhinji i da smo u najnovijem broju magazina Slano&Slatko eksperimentirali – nismo!
Prepustili smo se jednostavno mladim kulinarskim snagama na hrvatskoj gastronomskoj sceni i pustili Gorana Kočiša iz Bistroa Apetit, najmlađeg člana udruženja mladih kuhara – Jeunes Restaurateurs d’Europe da radi ono što najbolje zna, da kuha!
Malo je reći da nas je oduševio jelima koje je pripremio, a još više činjenicom da je inspiraciju pronašao upravo u domaćim i pomalo zaboravljenim namirnicama. Za Gorana je inspiracija ondje, kaže, gdje se spajaju Istra i Slavonija pa je zato njegova hobotnica "podebljana" čvarcima, a slani brownie začinjen tartufom. Upravo tradicija, baš ona fina jela, kojima se krijepimo u zimskim danima, tema je najnovijeg broja Slano&Slatko, magazina za svačiji okus.
Od Grobnika do Venecije, od juhe do fritule
Skuhali smo za vas, korak po korak, najfinije domaće juhice i variva – od ajngemahteca do repe s buncekom. Nakon priče s tripicama naš Igor Flak pripremio je pravi, moćni grah i chili con carne. Baš kao uvod u karnevalske pohode. Naime, grah, zelje, repa, panceta i češnjak te, kako se to u zaleđu Kvarnera kaže, kumbasice, glavne su namirnice koje se upotrebljavaju za pripremu pokladne hrane. O gastronomskoj baštini koja prati priču o zvončarima i pokladnim običajima doznali smo na putu od Grobnika do Ćićarije. Podijelili smo s vama i tradicionalne recepte za maneštru, grašnjake, pešt ...
U mjesecu karnevala valjalo je i otputovati. A kamo drugdje, doli do lagune u kojoj se smjestila kraljica Jadrana, prelijepa, premirna, presvijetla – Venecija. Jeste li znali da Venecijanci imaju svoj posebni dijalekt koji se razlikuje od dijalekta iz Veneta i da su upravo njegovi tragovi najsnažniji na našim obalama? Dijalekt nije jedino što povezuje naše krajeve s obalama Italije. U Slanom&Slatkom pročitajte sve o najboljim fritulama na svijetu, cicchettima koji se zalijevaju čašicom furlanskog vina...
Nestrpljivi ste? S pravom. Ali to nije sve. Pregršt priča o čarobnom napitku zdravlja i užitka – čaju te načinima kako ga odabrati i pripremiti čeka na vas uz redovne kolumne o vinu, sortama, preporukama, ali i trendovima u svijetu visoke gastronomije.
Iznenađenje za najvjernije čitatelje
Sedmo izdanje Slanog&Slatkog potražite na kioscima već u subotu u paketu s Večernjim za samo 5 kuna. Za najvjernije čitatelje pripremili smo i mali dar. Veljača je mjesec ljubavi, a Valentinovo praznik zaljubljenih. Uz ''‘Kuharicu za zavođenje'' koju darujemo u paketu, otkrijte kako djeluju afrodizijaci i kako njihove slasti pretvoriti u ukusne obroke. Otkrijte sve o šparogama, kamenicama, bundevi... Pročitajte i istražite zašto smo slabi na čokoladu i kako lavanda jača ženski libido, a metvica raspiruje mušku strast. Smokva je prirodna viagra, a nar će od žena napraviti lavice. Kuhajte kreativno i podijelite ljubav tijekom cijele godine.