Ovo je sasvim sigurno dobra vijest za sve koji ručak vole začiniti čašicom dobrog vina ili piva, jer znanstvenici su ustvrdili kako umjerena konzumacija alkohola doprinosi dugom životu. S time se slažu i mnogi stogodišnjaci, a "stručnjaci" s raznih strana svijeta koji ponosno nose svoje godine i sami su se oglasili svojim savjetima za dug život.
Tako na grčkom otoku Ikaria, na kojem živi najviše 90-godišnjaka na svijetu, sve lokalno stanovništvo redovito konzumira planinski biljni čaj. Čaj među ostalim sadrži metvicu, ružmarin i kadulju, a ispijaju ga čak nekoliko puta dnevno. Zbog nedostatka prijevoznih sredstava stanovnici su također prisiljeni i u starijoj dobi redovito šetati, čak i nakon devedesete.
Slično je i sa stanovnicima japanskog otoka Okinawa, za koje se vjeruje da dugovječnost duguju načinu na koji konzumiraju hranu – bez prejedanja, odnosno zato što završavaju obrok kada su siti 80 posto, a najčešće jedu ribu, povrće i žitarice, s minimalno mesa i mliječnih proizvoda.
Zaštitni znak stogodišnjaka sa Sardinije je pak čaša dobrog vina, dok stanovnici Hunza Valleya u Pakistanu u velikim količinama konzumiraju voće i povrće. I to uglavnom sirovo.
Ostali su pak kao tajnu svoje dugovječnosti naveli nisku razinu stresa, činjenicu da ne piju i ne puše te vegetarijansku prehranu.