NA TURISTIČKOJ PATROLI S DACIJOM JOGGER ECO–G 100

U Joggeru na plin za tri eura - do plaže u Zatonu

Dacia na plin
Šime Zelić/Pixsell
02.08.2024.
u 09:00

Idemo u Zaton! I to na – plin. Testnu Daciju Jogger u LPG/benzinskoj dvogorivnoj verziji (ECO–G 100), natočit ćemo, tu na benzinskoj postaji preko puta bivše Name na Vrbanima (u kojoj se nekoć, u njezinim zlatnim danima, moglo kupiti sve od igle čak do glisera, ali ne i vozilo na plin), rezervoar do vrha.

– Lepa tamnozelena boja, pašu i crne felge – slažemo s djelatnikom Ine, čekajući da plin ispuni rezervoar.
– 22 eura pun tank – veli prodavač goriva. I onda – gas. Zapravo, plin. Po gasu, po plinu.

Nije dugo trajalo. Ovih dana, u špici sezone, brže se turist vozi na električnom romobilu, na BMX–u ili gurajući se na skateboardu, jer kolone su nesnosne, ali i to ima prednost, jer ovdje na dionici Lučko – Vukova Gorica, čak i preko tjedna, stigne se upoznati s vozačima iz Poljske, Češke, Mađarske, Njemačke, jer svi stojimo u koloni, spuštenih prozora, i gledamo se, mašemo jedni drugima.
– Kamo putujete? Wohin reist Sie? Wir in Zaton – pitamo mi iz Joggera spuštenih prozora.
– Wir reisen in Vrsi Mulo – vele Nijemci iz Suzukija.
– Srest ćemo se tamo! Wir treffen uns dort – odgovaramo.
Kimaju glavom.

Podsjeća tu na autocesti na situacije u tramvaju ili redu u banci, kada krene spontani razgovor. Pa se malo vozimo, i eto nas tamo koji kilometar dalje, opet jedni pokraj drugih. Već se poznajemo. Prije ćeš se sprijateljiti na Dalmatini s turistima nego noću na šanku.
Upravo u takvoj vožnji, prva–druga–treća, jer tek kod Vukove Gorice uspijemo prvi puta doći na 130 kilometara na sat, a Jogger u šestu, Dacia na plin blista. Potrošnja, po kilometru, zanemariva.
U Zaton stižemo pred Crkvu Svetog Nikole. Nije greška, jer crkva u kojoj se krunilo sedam kraljeva, nije u Ninu. Već u Zatonu! Malotko to zna.

– Crkva se nalazi na polju Prahune, točno između Nina i Zatona – pričaju u Zatonu.
Granica je granica. Za put od otprilike 300 kilometara, potrošnja na osam litara plina. U praksi, šest eura za 100 kilometara. Ili 18 eura za petero ljudi do Zatona. Preračunamo li u kune, za 27 kuna plina po glavi eto vas 300 kilometara dalje na moru. U rezervoaru još ima "juhe", ima plina još s Vrbana još za najmanje stotinu kilometara, pa se može voziti iz Zatona k novim prijateljima u Vrsi Mulo na kupanje i kavu u tamošnji beach bar Shakabun.

Jasno je zašto je ovaj auto miljenik obitelji, ali i taksista, koji mogu voziti satima, s mora do kontinentna, po gradovima stotine kilometara, i to samo na LPG. Jogger je velik, a štedljiv. Visok, no dobro se vozi. Sjedala su mu udobna, upravljač precizan na zavojima, a zvuk trocilindraša ljepši je kad radi na plin. Da smo napunili i benzinski spremnik do vrha, mogli bi prijeći, preko 1.000 kilometara. Ali, tko se vozi na benzin, ako ima tvornički ugrađen dodatni spremnik na plin? Pa nisi blesav.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije