Umag

U podrumu Luciana Visintina koji radi najbolje crno vino na svijetu

05.07.2016., Porec, Brtonigla - Luciano Visintin, vlasnik vinarije Veralda i tvorac vina Veralda Istrian koje je osvojilo nagradu za najbolje crno vino na svijetu na Decanterovom godisnjem ocjenjivanju vina. Ovjencan titulom Platinum best in show profile,
Foto: Privatni album
1/5
18.07.2016.
u 12:30

Istrian je pobijedio titane u izboru Decantera, vinskog Oscara, u konkurenciji australskog Grey Label Shiraza, francuskog Château Nozieres, Domaine du Penlois Beaujolais...

Pod drvetom, na klupi, odmarao se Luciano Visintin, upravo se vratio iz Londona kući na brežuljke Brtonigle. Na drvenom stolu, polovici debla, butelja crnog vina s etiketom “Veralda Istrian 2015.” i dvije čaše.

– Probaj, moje domaće – nudi Visintin. Vjetrić puše, na brežuljku smo, sunce je taman zalazilo. – Vozim. Kad vozim, ne pijem. I obrnuto – pokazujem prema automobilu. Ručnu kočnicu sam povukao na nizbrdici, taman kraj vinograda. Zapravo ručnu kočnicu sam pritisnuo! To su one nove automatske, na gumb. Zbog vinograda i podruma Veralda sam tu. Hrvatski je dragulj. Ovakav je jedan. Nema ga ni francuski Beaujolais, ni Južna Afrika, Čile, ma ni Australija. Samo hrvatska Brtonigla. U njemu raste sorta refošk od koje je moj domaćin napravio najbolje crno vino na svijetu. Na svijetu!

– Sigurno nećeš? – uporan je Visintin i ipak toči u čašu. Eto peha, u čaši najbolje crno vino na svijetu, a u ruci – Jamnica. Na klupi na stolu Decanter, najugledniji vinski časopis na svijetu koji se prodaje u 90 zemalja i Visintinova fotografija. Vinski Playboy. Tog ga je dana donio s Otoka gdje su zavidno gledali kako se on, iz male Hrvatske, kraj vinskih giganata mogao popeti na vrh svijeta.

Kao Pavarotti i “Hey Jude”

Pomesti konkurenciju. Mi smo na tu priču već navikli. Sjetite se Kostelića... Također priča s brežuljka. Ostalo su detalji.

– Kao mladić vinograd nisam mogao vidjeti na oči. Pred jutro bih se vraćao iz izlazaka iz Umaga i Portoroža, a na istoj ovoj klupi izlazak sunca gledao je djed Toni. Planirao sam u krevet, a on bi mi zapriječio put i pokazao prema traktoru. Premoren od noćnog izlaska, sjeo bih na plug i krenuo s djedom u vinograd. Mislio sam da ću sve drugo raditi u životu, jer vinograd mi je prizivao teške trenutke mladosti, postao sam kasnije i inženjer građevinarstva, ali, eto, taj mi je crni grozd suđen... – kaže najbolji vinar za crna vina na svijetu, vlasnik vinskog Oscara. Pijem mineralnu, gledam u vino. Boja Istriana ekstremno je živa i duboka. Nemoguće crna. Miris bobičastog voća. Tu sam spustio čašu.

– Ne osjeća se drvenost, na to sam jako ponosan jer ona daje dosadu. Na jeziku je mekan, kao da piješ pinot noir, nešto lagano i lijepo, a poslije gutljaja osjećaju se začinjene note koje daju intenzivnu trajnost. Suh je, a mastan. Imamo 14 posto alkohola, a ne bismo rekli. Pije se kao sok – ponosan je laureat. U čemu je štos pobjede u borbi s titanima?

– Vidi, da je Luciano Pavarotti, kao najpoznatiji glas ikad, otpjevao ‘Hey Jude’, nikad to ne bi zvučalo kao kad pjeva Paul McCartney, zar ne? Radio sam po svome, nisam se bojao ni mislio da su Francuzi ili Čileanci pametniji. Nisam kopirao, već sam razvijao! Koristio sam žilu koju mi je dao djed, s kojom sam se rodio.

Iskusno oko konobara

Pa tko će bolje poznavati autohtone sorte od nas samih? Uvijek se misli da, što je vinograd stariji, to je bolji, ali ovo je bila prva berba novog vinograda! Bio sam tvrdoglav, sve postulate koje sam znao o crnim vinima sam bacio u koš. Razvio sam prednosti te sorte, a smanjio joj mane – veseli se vinar iz Brtonigle. Objašnjava kako je vino staro svega pet mjeseci postalo šampion.

– Imamo ekstremnu prednost, autohtone sorte, ali ih trebamo pokazati svijetu, a ne da ih gledamo netaknute s ove klupe. Možemo konkurirati svijetu. Pa najbolja je usporedba, vino koje je danas ‘The best of show’, najbolje od najboljeg, do jučer je refošk (slovenski zaštićen naziv teran, nap. a.) služio za istarsku supu koja se pila iz vrča, kao u srednjem vijeku. Od srednjeg vijeka do budućnosti u pet mjeseci! – kaže. Gledam opet čašu, vuče me...

– Uzmi bocu, probaj navečer – dodaje Visintin. Cijena? Koliko može stajati najbolje vino na svijetu? Kako je odrediti...

– 185 kuna. Ali ova butelja je na kuću.

Nisam odbio. Dvadeset kilometara dalje, nekoliko sati kasnije, kad je automobil bio na parkiralištu u Umagu, posudio sam od hotelskog konobara otvarač za boce i na šanku otvorio šampionski Istrian. Iskusno oko konobara je zaiskrilo, a ja sam ga nježno nosio, da se koja kap ne prolije. I krenuo prema liftu...

>> Odlična reklama za naš turizam: New York Post objavio video o prvom hrvatskom kafiću za pse

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije