U Dalmaciji se pašta fažol tradicionalno kuha na kosti od pršuta. Imate li finu kost od pršuta, razdvojite je preko zglobova, skuhajte u posebnom loncu i tu juhu ćete koristiti za kuhanje graha.
Pašta fažol
Sastojci:
500 g graha (trešnjevca ili putera)
250 g tjestenine, pužići
kost od pršuta (ako nemate možete koristiti suha svinjska rebra, 300 g)
1 veća glavica luka
2-3 žlice maslinova ulja
sol
Za pešt:
50 g slanine, masniji dio
stručak svježeg peršina
4 režnja češnjaka
Priprema:
Grah namočite preko noći (ili ga ujutro stavite namakati pa navečer skuhajte varivo za sutra). U lonac stavite kuhati kost od pršuta ili svinjska rebra. Kad je meso otprilike napola kuhano dodajte grah i nastavite kuhati oko 2 sata. Na tavici zagrijte maslinovo ulje pa na njemu pirjajte sitno sjeckanu glavicu luka. Kad se luk zazlati ubacite ga u juhu. U međuvremenu pripremite pešt: nožem sitno nasjeckajte slaninu, češnjak i peršin dok ne bude kao gusta krema. Dodajte pešt u varivo, stavite začine po ukusu pa sve zajedno neka lagano krčka 15-20 minuta. Tjesteninu ubacite zadnjih desetak minuta da se ne bi raskuhala. Skinite s vatre i poslužite.
Ako ste planirali paštu fažol jesti više dana predlažemo da tjesteninu kuhate posebno gotovo do kraja, izdvojite količinu variva za jedan obrok pa u njemu zadnje 2-3 minute završite tjesteninu da se sve lijepo prožme.
Ovo jelo nema nikakve veze sa dalmacijom, to što ga oni zovu po dalmatinski ne znači da je dalmatinsko. Obično se kaže grah sa tijestom. Mi npr., u slavoniji znamo za to jelo od kako je nas, samo se drugačije zove, što ne znači da je to slavonsko tradicionalno jelo..jelte??