Uz svježe voće i povrće te orašaste plodove, jedna od karakteristika mediteranskog režima prehrane je i povećana konzumacija ribe. Glavni "adut" za zdravlje ove, nama bliske, namirnice su omega3 masne kiseline, kojima riba obiluje. Naime, mnoge su studije dokazale zdravstvene dobrobiti konzumacije omege3: ona ublažava postporođajnu depresiju majki, snizuje rizik od bolesti krvožilnog sustava, snižava krvni tlak, olakšava mršavljenje, jača kosti, pomaže kod šećerne bolesti, održava mozak britkim, a može pomoći i spriječiti razvoj degenerativne bolesti oka povezane sa starenjem (senilna makularna degeneracija oka).
Stručnjaci savjetuju: samo dvije porcije masne ribe tjedno mogu znatno smanjiti vaš rizik od moždanog udara. Tako glasi potvrda metaistraživanja iz 2012. godine, u kojem su znanstvenici analizirali rezultate 38 prethodno provedenih studija s gotovo 800.000 ispitanika.
Nakon što su u obzir uzeli druge faktore rizika za moždani udar, istraživači su ustanovili kako su osobe koje tjedno jedu dvije porcije masne ribe šest posto zaštićeniji od moždanog udara, usporedno s onima koje konzumiraju samo jednu porciju ili pak niti jednu. S druge strane, dodaci prehrani s ribljim uljem nisu bitno utjecali na smanjenje rizika.
Kreativne radionice kuhanja
S obzirom da naše tijelo ne može samo proizvesti ove masne kiseline, moramo ih unijeti putem prehrane ili dodataka prehrani. Rudnici omega3 masnih kiselina su ribe poput lososa, tune, sardina i sleđa, te orasi, (brazilski i australski oraščići). Dok se riblje ulje najčešće uzima kao dodatak prehrani bogat omega3 masnim kiselinama, ulje lanenih sjemenki predstavlja omiljen izvor ovih bogatih nutrijenata za vegetarijance.
Ako niste sigurni koji su načini pripremanja ribljih jela najzdraviji, na sva vaša pitanja mogu odgovoriti voditeljice radionice Akademije zdravog kuhanja Vanja Varga i Anja Bajt. Radionica “Od mora do stola u samo par koraka” otkrit će vam zašto je riba zdrava, kojim se ukusnim i zdravim ribama diči naše Jadransko more te kako možete maštovito pripremati ovu vrijednu namirnicu.
Organizatori su Centar za kulturu prehrane, zdravstveni portal Ordinacija.hr te Večernji list u suradnji s Tvornicom Mardešić, koja se bavi proizvodnjom ribljih prerađevina na bazi srdele, inćuna, tune i skuše. Jednodnevna radionica traje dva sata, a sadrži kraći teorijski dio te onaj praktični, u kojem polaznici sami pripremaju ukusna jela, koja na kraju večeri i degustiraju.
Radionice se održavaju svakodnevno do 4. travnja od 18 do 20 sati u prostorijama Centra za kulturu prehrane (Nazorova 18, Zagreb).
Cijena jednodnevne radionice je 180 kuna, a osim vrijednog iskustva pripreme ribljih jela i dobrog druženja, svi polaznici dobivaju diplomu Akademije i dar Večernjeg lista – set kuharica Veljka Barbierija. Svoje mjesto rezervirajte najkasnije dan ranije na email info@kulturaprehrane.hr, telefone 481 44 66 / 091 481 44 66 ili putem Facebook profila Akademije zdravog kuhanja. Ordinacija.hr
>>Saznajte sve tajne pripreme ribljih jela
>>Uživajte u ovom superčokoladnom desertu bez imalo grižnje savjesti!