Najčešći razlog zbog kojeg se ljudi znoje kada jedu uključuje začinjenu hranu poput ljutih papričica. One sadrže tvar koja se zove kapsaicin i pokreće živce koji čine vaše tijelo toplijim pa se znojite kako biste ga ohladili. Vaše lice također može postati rumeno, nos vam može procuriti, a oči vam mogu suziti.
Hrana koja ima kisele sastojke, poput octa, ili ona koja je se jede vruća, također može potaknuti znojenje, piše WebMD.
Volite li grickati kisele krastavce? Ovo je dobro znati!
Ponekad obrok s visokim sadržajem šećera može uzrokovati da vaše tijelo proizvodi previše inzulina, hormona koji vam pomaže da preradite šećer i pretvorite ga u energiju. To može dovesti do pada šećera u krvi poznatog kao reaktivna hipoglikemija. Znojenje je jedan od znakova tog stanja. Druge namirnice, poput luka, možda neće potaknuti znojenje, ali mogu učiniti da vaš znoj miriše drugačije. Ta hrana sadrži alicin, koji vaše tijelo mijenja u spoj sumpora. Taj spoj može znoju i dahu dati poseban miris.
Za neke ljude znojenje nije uzrokovano određenom hranom, već medicinskim stanjem povezanim s problemom sa živcima u ustima. Liječnici pretjerano znojenje nazivaju hiperhidroza. Kada se prekomjerno oznojite nakon jela, to je poznato kao gustatorna hiperhidroza ili Freyev sindrom, po liječniku koji ga je prvi identificirao. Gustatorna hiperhidroza je rijetka, ali može se dogoditi iz nekoliko razloga: ako je zabilježena u vašoj obitelji, ako su živci u vašim ustima oštećeni povredom, nakon operacije ili ako imate zdravstveni problem koji utječe na vaše živce, poput dijabetesa ili Parkinsonove bolesti.
Antiperspiranti sadrže kemikaliju koja zatvara pore i na neko vrijeme zaustavlja znojenje. Botoks može blokirati živce koji potiču znojenje, a djeluje nekoliko mjeseci. No, najjednostavnije je, ako uočite da vam određena hrana stvara problem, klonite je se.
Stručnjaci za sigurnost hrane kažu da su ovo najčešće pogreške koje ljudi rade u kuhinji: