Osjećaj vam je poznat. Hrana na stolu silno je zamirisala, oči su bile velike i pojeli ste više nego što ste trebali.
U želucu kao da je kamen, nemate energije i osjećate se loše. Prejedanje se ipak može izbjeći i to uz jednostavne trikove. Mislite o tome što i kako jedete.
1. Uzmite vremena i stvorite ugođaj
Manje je vjerojatno da ćete pojesti previše ako si date truda. Uredite stol, pustite ugodnu glazbu, zapalite svijeće. Istraživanje provedeno u fast food restoranima i objavljeno u publikaciji Psychological Reports pokazalo je da su osobe koje su objedovale u ugodnoj atmosferi uz prigušeno svjetlo pojele 175 kalorija manje nego one u tipičnom restoranu.
2. Kupite tanjure u boji
Istraživanja su pokazala da je raznovrsnost boja posuđa iz kojeg jedemo jednako bitna kao i razvnostnost same hrane koju unosimo, piše ABC.
Ako jedete blitvu, uzmite crveni tanjur jer su istraživanja pokazala da ćete pojesti više ako je poslužena na npr. bijelom tanjuru.
3. Dodajte začine i aromu
Istraživanje časopisa Flavour pokazalo je da su ispitanici pojeli manje deserta koji je snažno mirisao na vaniliju od deserta koji je normalno mirisao. Isto vrijedi i za slana jela. Obogatite ih začinima.
4. Žvačite
Ako zalogaj prožvačete samo dva puta više nego inače (idealno je čak 60 puta prožvakati zalogaj) pojest ćete 15 posto manje, brojano kalorijama, 112 kcal manje.
5. Jedite
Ako jedete, nemojte raditi ništa drugo. Nemojte gledati TV, čitati novine, listati časopis ili surfati po mobitelu.
Istraživanja pokazuju da zbog odvlačenja pažnje uz ove dodatne aktivnosti unesemo 10 posto više hrane, samo u jednom obroku što je dnevno 25 posto više hrane nego što nam je potrebno.
>>Stres, previše obveza i nekretanje vode ka višku kilograma
>>7 stvari zbog kojih mislite da ste gladni. A, zapravo niste
Ili da jednostavno zatvorite usta, postite 3 dana samo iz vodu i biti cete kao leptiric.