Mahuna, odnosno plod orhideje penjačice, koja može narasti i do 5 metara visine, potječe iz Meksika, a raste i u Gvatemali, Kostariki i Jamajki.
Jedan je od najskupljih začina, čemu je razlog i dugotrajan proces proizvodnje – polagana fermentacija tijekom koje dobiva karakterističnu tamnu boju i aromu.
Mahuna vanilije kupuje se u staklenim epruvetama s čepom. Za pripremu slatkih umaka, pudinga i sladoleda, stavite mahunu u pola litre mlijeka, zakipite ga i u njemu držite oko sat vremena.
Operite mahunu, osušite je i spremite u zatvorenu posudu.
Tako je možete koristiti nekoliko puta. Aromatizirani vanilin šećer dobit ćete ako mahunu vanilije stavite u pola kilograma šećera i ostavite da u njemu odstoji 2-3 tjedna.
Šećer možete nadopunjavati. Mahuna u njemu može stajati do godinu dana.
>>Nakon ovog recepta za sladoled nećete htjeti probati niti jedan drugi