Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURNIR PUN PEHOVA

Hrvatska je grupu na Euru igrala bolje nego u Katru! Jedna je stvar presudila vatrenima

Leipzig: U posljednjem trećem kolu skupine B na EURU hrvatska nogometna reprezentacija je odigrala 1-1 protiv Italije
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/6
28.06.2024.
u 08:00

Manjak sreće u završnici, manjak sreće s primljenim golovima u posljednjim sekundama utakmica i manjak sreće s izvedbama vratarima suparnika. Zvuči kao floskula, ali je istina – nekad ti da, nekad ti uzme

Na prvu to zvuči jako čudno zbog ostvarene bronce na Svjetskom prvenstvu 2022., ali Hrvatska je na ovogodišnjem Europskom prvenstvu vrlo vjerojatno čak i bolje odigrala grupnu fazu negoli prije godinu i pol dana u Katru. Zamislimo samo kako bi narativ navijača i stručnjaka drukčije izgledao da vatreni nisu primili golove u posljednjim sekundama protiv Albanije i Italije; pričalo bi se kako imamo šest bodova i kako je sve savršeno, a sad s dva boda se priča kako je sve loše.

Sekunde igre ne bi toliko trebale drastično utjecati na uzorak veći od 270 minuta. Dakle, ne samo da je nogomet okrutan, kako je rekao kapetan vatrenih Luka Modrić, nego je i percepcija navijača o njemu vrlo često nerealna. Hrvatska na SP-u 2022. i Hrvatska na Euru 2024. najbolji je dokaz zašto nam ishod ne bi trebao kreirator narativa, nego sama igra. To nam dokazuje pregršt mjerljivih statistika. Pa krenimo redom.

GALERIJA Pogledajte fantastičnu atmosferu na stadionu u Leipzigu. Vatreni su imali nevjerojatnu podršku

Leipzig: U posljednjem trećem kolu skupine B na EURU hrvatska nogometna reprezentacija je odigrala 1-1 protiv Italije
1/9

Prema izvađenom prosjeku triju različitih platformi za ocjenjivanje izvedbi momčadi (Opta, WhoScored, SofaScore), Hrvatska je bila šesta najbolje ocijenjena momčad grupne faze ovogodišnjeg Eura. Nadalje, ako pogledamo statistike, Hrvatska je u grupnoj fazi bila na diobi drugog mjesta među momčadima na Euru po kreiranim velikim prilikama (11), ali prva po promašenim velikim prilikama (9) te treća po broju upućenih udaraca u okvir suparničkog gola (6,3 po utakmici). Uz sve to, vratari Donnarumma, Simon i Strakosha su protiv nas imali briljantne utakmice.

Ovom će dijelu poante potpomoći i podaci o famoznoj xG metrici, odnosno metrici očekivanih golova prema svemu stvorenom i napravljenom na terenu. Kad rangiramo reprezentacije s Eura, jedino je Francuska imala manje sreće u odnosu očekivanih i postignutih golova, taj je odnos kod njih -4,7, dok kod Hrvatske iznosi -3,7. Na trećem je mjestu Portugal koji je već prilično daleko od nas s -2,6 postignutih golova u odnosu na očekivane.

Manjak sreće u završnici, manjak sreće s primljenim golovima u posljednjim sekundama utakmica i manjak sreće s izvedbama vratarima suparnika. Sve su to legitimni i postojeći čimbenici koji su, koliko god smo, posebice s ruletom jedanaesteraca, sreće imali u prošlim turnirima, donijeli Hrvatskoj upravo suprotno na ovom turniru. Zvuči kao floskula, ali je istina – nekad ti da, nekad ti uzme.

VIDEO Navijači Hrvatske razvili najveću zastavu u Leipzigu: Dugačka je čak 107 metara

Komentara 5

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
09:18 28.06.2024.

Spašavanje vojnika dalića na sve moguće načine.

PA
Pametanumoruludih
19:39 28.06.2024.

Prije nekoliko godina na EURU Turska vam zabila gol u zadnjoj minuti. U kvalifikacijama za ovaj EURO Wales vam zabio gol u zadnjoj minuti, i to u Splitu. A na ovom EURU Albanija i Italija vam zabijaju golove u zadnjim minutama. Vi jednostavno neznate, ili necete da igrate bunker par minuta. To vam je ispod casti...

Avatar xilandar
xilandar
18:23 28.06.2024.

Opet slavimo poraze? Bolje ispasti nego proci? Bolje biti nabijen 3:0 od Spanjolske...?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije