NAKON ISPADANJA

Još jedna njemačka legenda odlazi iz reprezentacije! Dva velikana se oprostila of 'Elfa'

Euro 2024 - Quarter Final - Spain v Germany
Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS
1/5
06.07.2024.
u 13:10

"Moramo biti ponosni jer smo napredovali, a meni je drago što sam pomogao Njemačkoj kao nogometnoj naciji da opet ima nadu. Uvjeren sam kako će ova momčad u budućnosti imati uspjeha", rekao je nakon utakmice Toni Kroos. Te će uspjehe morati nizati bez slavnog Thomasa Mullera koji se također oprostio o reprezentacije

Njemačka nogometna reprezentacija porazom od Španjolske u četvrtfinalu (1:2) oprostila se od natjecanja na Europskome prvenstvu. Nakon rezerviranog prvog poluvremena, utakmica je otvorena golom Danija Olma, a domaćini su nakon toga krenuli u sveopći napad na protivnički gol. Uspjeli su izjednačiti golom Floriana Wirtza u 89. minuti i otići u produžetke. Tamo je nedosuđena ostala kontroverzna ruka Marca Cucurelle, a konačan rezultat postavio Mikel Merino u 119. minuti.

Međutim, ovaj poraz nije samo značio kraj njemačkih snova da će na domaćem terenu osvojiti prvu europsku krunu od davne 1996. godine. Od "Elfa" su se oprostile dvije legende te momčadi. Njemački veznjak Toni Kroos je u 35. godini završio svoju igračku karijeru i objesio kopačke o klin. Uz njega, reprezentaciju je pozdravio legendarni napadač i vječna zvijezda njemačkih travnjaka Thomas Muller (34).

"Da, prilično je izvjesno da je ovo bila moja posljednja utakmica za Njemačku", rekao je Muller za Sky Sport. Za momčad je debitirao prije 14 godina. Nastupio je 131 put uz 45 postignutih pogodaka. Najveći reprezentativni uspjeh bio mu je osvajanje naslova svjetskog prvaka 2014. godine u Brazilu. Što se klupske karijere tiče, nastupao je samo za Bayern. Prikupio je 707 nastupa i zabio 242 gola. Za sada još nema naznaka kada bi mogao završiti igračku karijeru kao što je to učinio njegov sunarodnjak Kroos.

GALERIJA Pogledajte najljepše navijačice na Euru. Nogometaši Europe imaju sjajnu podršku

Euro 2024 - Quarter Final - Spain v Germany
1/35

"Neću reći kako je ovo bilo brutalno, ali dali smo sve od sebe jer nismo željeli izgubiti i bili smo jako blizu da u tome i uspijemo. Sada naše ispadanje baca sjenu na sve to. željeli smo napraviti nešto veliko, ali taj je san sada završio. Igrali smo dobar turnir, a teško je prihvatiti ispadanje kada smo bili vrlo blizu plasmanu dalje. Ipak, moramo biti ponosni jer smo napredovali, a meni je drago što sam pomogao Njemačkoj kao nogometnoj naciji da opet ima nadu. Uvjeren sam kako će ova momčad u budućnosti imati uspjeha", rekao je Kroos nakon utakmice.

Kroos je karijeru započeo u Hansi Rostock, a 2006. godine došao je u omladinski pogon Bayerna. Jednu je sezonu igrao na posudbi u Bayer Leverkusenu i tamo je pokazao svu raskoš svog talenta. Od 2011. do 2014. igrao je u Bayernu s kojim je triput bio njemački i jednom europski prvak. Zatim je otišao u Real Madrid gdje je zajedno s Casemirom i Lukom Modrićem bio dio jednog od najjačih veznih redova u nogometnoj povijesti. Za "kraljevski klub" nastupio je 464 puta uz 28 golova i 98 asistencija. Uzeo je 22 trofeja, a od toga su četiri naslova španjolskog prvaka i pet Ligi prvaka. Za reprezentaciju je nastupio 113 puta i zabio 17 pogodaka, a najveći mu je uspjeh bio osvajanje naslova prvaka svijeta 2014. godine.

Komentara 1

ID
Ivo_didin
19:33 06.07.2024.

Koliko je taj trenera sahranio u Bayernu.. Najdugovječniji nenogometaš svijeta! Nikada nije bio nogometaš, ali se lopta uvijek nekako našla u njegovoj blizini ili se od njega odbila onome koji je u "zadnjoj sekundi" da gol za Njemačku ili za Bayern. Treba i to znati..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije