Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSMINA FINALA

Kreću odlučujuće bitke za naslov europskog prvaka: Prvi na teren izlaze 'krvnici' vatrenih

Leipzig: U posljednjem trećem kolu skupine B na EURU hrvatska nogometna reprezentacija je odigrala 1-1 protiv Italije
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
29.06.2024.
u 12:09

Italija je aktualni osvajač Eura i u susretu protiv Švicarske, po mnogima, favorit. Unatoč tome, svi će se složiti da na ovom turniru nije pokazala ništa izvanserijsko. Prolazak je potvrdila tek golom u 98. minuti protiv Hrvatske, ali nije oduševila nikoga

Iako je Hrvatska ispala nakon grupne faze, Europsko prvenstvo u Njemačkoj ipak nije gotovo. Nakon kratkog odmora počinje nokaut faza i osmina finala, prvi susret igrat će Švicarska i Italija (18 sati, HRT 2), a u 21 sat na rasporedu su Njemačka i Danska. Umjesto Italije u Berlinu je mogla igrati Hrvatska, da je pobijedila azzure i osvojila drugo mjesto. Ovako će izabranici trenera Luciana Spallettija u boj za još jedan naslov.

Naime, Italija je aktualni osvajač Eura i u susretu protiv Švicarske, po mnogima, favorit. Unatoč tome, svi će se složiti da na ovom turniru nije pokazala ništa izvanserijsko. Prolazak je potvrdila tek golom u 98. minuti protiv Hrvatske, ali nije oduševila nikoga. Važna figura i dalje će joj u sredini terena biti Nicolo Barella, a o vratarskom umijeću Gianluigija Donnarumme ne treba mnogo govoriti. Namučit će se Švicarci ne bi li loptu poslali preko linije u njegovu mrežu.

Inače, Švicarska još ne zna za poraz na Euru, a posebno je bila impresivna u remiju s Njemačkom (1:1), u kojemu joj je pobjeda izmaknula tek u sudačkoj nadoknadi.

– Nakon ove utakmice nadam se da će svi imati malo više poštovanja prema Švicarskoj – rekao je kapetan Granit Xhaka, koji će i sada, u osmini finala, biti ključna figura.

Leipzig: U posljednjem trećem kolu skupine B na EURU hrvatska nogometna reprezentacija je odigrala 1-1 protiv Italije
1/15

Njegova momčad pokazala se kao trkački vrlo moćna, ali i dobro organizirana. Izbornik Murat Yakin zna što radi i nakon četvrtfinala Eura prije tri godine vjeruje da njegova reprezentacija može ostvariti još veće uspjehe. Ovaj susret otkrit će puno toga, ali kako god završilo, malo tko vjeruje da Italija može obraniti naslov i ponoviti ono što je postigla 2021. godine.

Ovo su moguće postave obiju momčadi prema Uefi:

Italija: Donnarumma; Darmian, Mancini, Bastoni; Di Lorenzo, Barella, Jorginho, Cristante, Dimarco; Scamacca, Chiesa.

Švicarska: Sommer; Schär, Akanji, Rodríguez; Stergiou, Xhaka, Freuler, Aebischer; Ndoye, Embolo, Vargas.

Hjulmand ima plan

U drugoj utakmici večeri u Dortmundu se u osmini finala sastaju Njemačka i Danska. Bit će to nastup domaće reprezentacije, pun naboja i sjajne atmosfere, a ako se tome doda da mnogi kažu da je Njemačka favorit, malo je reći da se očekuje pravi šou. Inače, Njemačka i Danska igrale su međusobno pet puta u zadnjih 15 godina. Po jednu pobjedu ima svaka reprezentacija, uz tri remija. Izbornik domaćina Julian Nagelsmann sjajno je otvorio turnir, ali protiv Švicarske je razočarao. Ipak, on vjeruje svojim igračima, ima postavu koja je stabilna i koja je jedan od glavnih favorita za osvajanje samog natjecanja. Vezna linija i sada bi trebala biti u prvom planu, Ilkay Gündogan i Toni Kroos trebali bi voditi glavnu riječ.

– Puno smo riskirali u završnoj fazi protiv Švicarske. Bio je to vrlo dobar test za utakmice nokauta i dobar znak da se možemo vratiti. Postoji poseban duh u ovoj momčadi – rekao je Nagelsmann. Kada je pak o Danskoj riječ, izbornik Kasper Hjulmand i dalje će se ponajviše oslanjati na Christiana Eriksena, koji je glavna zvijezda te reprezentacije. Važnu ulogu igrat će i obrana s Andersom Christensenom kao glavnim čovjekom pa na kraju i Kasperom Schmeichelom na vratima. Nijemci su najavili da će napadati tako da je jasno da će fokus biti na obrani jer, u odnosu na elf, Danci nemaju toliko kvalitete u svojim redovima.

– Moramo vjerovati vlastitoj taktici. Moramo im oduzeti loptu i dati im nešto o čemu će razmišljati. Moramo pokazati tko smo i igrati hrabro. Mi smo autsajderi, ali iskoristit ćemo ovu psihologiju u svoju korist i izvršiti pritisak na Njemačku – kaže izbornik Hjulmand.

Ovo su moguće postave:

Njemačka: Neuer; Kimmich, Rüdiger, Schlotterbeck, Mittelstädt; Andrich, Kroos; Musiala, Gündoğan, Wirtz; Havertz.

Danska: Schmeichel; Andersen, Vestergaard, Christensen; Kristiansen, Nørgaard, Eriksen, Højbjerg, Bah; Højlund, Poulsen.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije