Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA NJEGA SMO FAVORITI EURA

Legenda vatrenih za Večernji se prisjetila najbolnijeg poraza: 'Bog nam je sve vratio!'

Hamburg: 29.1.1980. ro?en nogometaš Ivan Klasni?
Foto: Goran Stanzl/Vecernji list
1/4
12.06.2024.
u 10:00

– Najljepša utakmica za Hrvatsku? Ne znam, teško je izdvojiti, ali mogao bih onu prvu na Svjetskom prvenstvu 2006. godine kad smo igrali protiv Brazila, tada je stvarno bila fenomenalna atmosfera. Uh, da se to može vratiti...

Bivši hrvatski reprezentativac Ivan Klasnić prošao je puno toga u životu, nogometno, a i osobno. Nećemo sad o transplantacijama bubrega i drami koju je uspješno prebrodio te o bakteriji koja ga je napala. To je sad iza njega, dobio je odštetu od Werder Bremena za loše liječenje i sad uživa u životu. Uhvatili smo ga dok je još bio u Hrvatskoj, s djecom u Zadru. Pomislili smo da će do naše reprezentacije koja se za Europsko prvenstvo pripremala u Rijeci, ali Dalićeve dečke posjetio je kad su stigli u svoju bazu u Njemačkoj.

– Reprezentacija je imala svoj program, trebalo ju je na pripremama pustiti na miru, a ja sam od 10. lipnja više angažiran oko Europskog prvenstva – rekao nam je Ivan Klasnić.

Bit ću s dečkima pred utakmicu

Bliži nam se Euro, jeste li spremni?

– Spreman sam, ali ne trebam ja biti spreman nego naši igrači. Vjerujem da su se prvo na pripremama malo osvježili, da nisu odmah imali presing pa će i oni nakon dugih sezona biti u redu i spremni za nogometne ispite u Njemačkoj. Važno je samo da svi dečki budu zdravi.

Dok ste igrali, koliko je vama bilo teško odmah nakon klupske sezone dolaziti na okupljanja reprezentacije, bez pravog odmora?

– Nije mi bilo teško nakon duge sezone. Ako odigraš u sezoni puno utakmica noge jesu malo teške, ali uvijek se to dovelo na dobru razinu, a i izbornik Dalić zna kako će pripremiti igrače da bi u najboljem stanju dočekali početak Europskog prvenstva – priča nam Klasnić.

FOTO Otkrivene plaće izbornika! Dalić zarađuje golem iznos, no nije niti u prvih 10

Hamburg: 29.1.1980. ro?en nogometaš Ivan Klasni?
1/24

Ambasador ste HNS-a za ovaj Euro, što to znači, što ćete raditi?

– Bit ću na utakmicama, dan prije bit ću u hotelu s reprezentacijom, ako treba što napraviti, pomoći u bilo čemu, prevesti na njemački, bude li potrebe ići ću s predsjednikom HNS-a nekamo predstavljati naš nogometni savez...

Imate li kakve svakodnevne obveze, hoćete li biti uz reprezentaciju u kampu?

– Neću biti s njima, dogovor je da budem uz momčad dan prije utakmice.

Osjeća li se nogometna atmosfera u Njemačkoj oko Eura?

– Nekako zasad nije kao što je bilo uoči Svjetskog prvenstva 2006. godine u Njemačkoj. Nijemci su zasad uglavnom fokusirani na svoju reprezentaciju, imaju osjećaj da mogu nešto napraviti na ovom Euru kojem su domaćini. Donedavno mi se nije činilo da bi oni mogli napraviti ozbiljnije stvari u rezultatskom smislu, ali sad su dosta toga promijenili, izbornik Julian Nagelsmann vratio je neke igrače, napravio je dobru atmosferu u reprezentaciji i oko nje. A zna se da će stadioni biti puni, po tom pitanju bit će kao i na Svjetskom prvenstvu koje je bilo ovdje, tada je sve bilo vrhunski i uvjeren sam da će i ovaj Euro na svim razinama biti na vrhunskoj razini.

Na Euru u Austriji 2008. godine igrali ste u dvije utakmice i postigli u svakoj od njih pogodak, prvo Poljskoj, a onda Turskoj, kad ste se već vidjeli u polufinalu nakon tog vašeg gola. Onda je uslijedio šok, izjednačenje u posljednjim sekundama i ispadanje nakon udaraca s jedanaest metara. Može li se zaboraviti ta utakmica i sva ona tuga?

– Nikako se to ne može zaboraviti, ali ako onda pogledate kako smo prošli 2018. godine, kako smo završavali te utakmice, ispada da nam je Bog u Rusiji sve vratio, tako je to u nogometu i životu.

Odigrali ste 41 utakmicu za Hrvatsku, koja vam je ostala u najljepšem sjećanju?

– Ne znam, teško je izdvojiti, ali mogao bih onu prvu na Svjetskom prvenstvu 2006. godine kad smo igrali protiv Brazila, tada je stvarno bila fenomenalna atmosfera. Uh, da se to može vratiti... Spomenuli ste da sam igrao 41 utakmicu za Hrvatsku, ali nisam imao veliku minutažu u njima. Kad se pogledaju te minute onda sam igrao puno manje od 41 utakmice, nisam baš mnogo igrao.

Jeste li mogli zamisliti da će Hrvatska napraviti ovakve rezultate na dva SP-a i u Ligi nacija?

– Zašto ne bih mogao, i mi jednom trebamo imati malo sreće, uz puno kvalitete, na pravom mjestu i u pravom trenutku, pa ne mogu baš sve i uvijek dobiti takozvani veliki. I danas je nogomet malo drukčiji, dogodile su se promjene, takozvane male nacije znatno su napredovale u nogometu, eto sad na Euru prvi put imamo Albaniju, Gruziju... i ne možeš protiv njih unaprijed upisati pobjede. Nekad je Luksemburg dobivao pet ili osam golova, a sad to više nije tako – priča nam Ivan Klasnić.

Nemam dovoljno ulaznica

Kakva su vaša očekivanja od Hrvatske u Njemačkoj?

– Da opet napravimo nešto lijepo i da ja mogu u tome sudjelovati, ovako kao podrška momčadi i Savezu.

No, skupina nam je teška.

– Je, dosta je nezgodno. Ali, prva je utakmica sa Španjolskom i mislim da ni oni odmah na startu prvenstva neće biti u pravoj formi. Očekujem remi, a onda protiv Albanije i Italije treba napraviti dobar rezultat i proći skupinu. Albaniju moramo dobiti, a protiv Talijana smo uvijek dobri.

Hrvati će u Njemačkoj napuniti stadione, vidjeli smo kakav je bila ludnica na dočeku naše reprezentacije u njenom njemačkom kampu, oni sigurno očekuju jako puno?

– Prije svega očekivali su da dođu do ulaznica za naše utakmice, sad je to jako teško. A jedan mali narod uvijek očekuje neko čudo, puno je naših ljudi u Njemačkoj, napravit će pravu atmosferu na našim utakmicama. Samo da je proći skupinu pa da nas Bog dalje vodi.

Jeste li vi uspjeli nabaviti dovoljno ulaznica?

– Jednostavno – ne.

Tko vam je prvi favorit za osvajanje Eura?

– Mi, a onda Nijemci – zaključio je uz smiješak Ivan Klasnić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije