Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POD ISTRAGOM UEFE

Novi skandal na Euru! Junak Turske napravio zloglasnu gestu. Evo što ona znači

Euro 2024: Austria - Turkey
Foto: Hendrik Schmidt/DPA
1/4
03.07.2024.
u 13:15

"Način na koji sam slavio gol ima veze s mojim turskim identitetom, zato sam napravio tu gestu. Vidio sam ljude na stadionu s istom gestom, ne postoji nikakva skrivena poruka", rekao je dvostruki strijelac Merih Demiral

Turska nogometna reprezentacija u četvrtfinalu je Europskog prvenstva nakon što je pobijedila reprezentaciju Austrije rezultatom 2:1.  Momčad pod Vincenza Montelle najprije je došla do vodstva pogotkom Meriha Demirala već u prvoj minuti susreta. Ostatak poluvremena protekao je bez pogotka, a u 59. minuti Demiral ponovo je zabio. Jedini je gol za Austriju postigao je Michael Gregoritsch u 66. minuti.

Dvostruki strijelac za tursku nogometnu reprezentaciju Demiral igrač je saudijskog Al-Ahlija. Prije odlaska u Saudijsku Arabiju igrao je za talijanske divove Juventus i Atalantu. Proslava drugoga gola izazvala je popriličnu kontroverzu i novu istragu Uefe zbog geste koju je pokazao prilikom slavlja. Pokazao je simbol takozvanih Sivih vukova. Riječ je o ekstremno desnom političkom pokretu i omladinskom ogranku turske Stranke nacionalističkog pokreta.

GALERIJA Pogledajte najljepše navijačice na Euru. Nogometaši Europe imaju sjajnu podršku

Euro 2024: Austria - Turkey
1/35

Pokret je nerijetko okarakteriziran kao ultranacionalistički, neofašistički i islamističko-nacionalistički. a povezuje se s paravojnim akcijama tijekom 70-ih godina prošloga stoljeća. Izdanak je ideologije osnivača spomenute stranke Alparslana Türkeša. Riječ je o ideologiji koja se često naziva turskim "idealizmom", odnosno spoju turskog nacionalizma i islamizma, kao opreka politički dominantnijoj sekularnoj orijentaciji i manifestaciji turskog nacionalizma. Ideja je bitan zamah dobila tijekom politički volatilnog razdoblja hladnog rata.

Ova je gesta i prije izazivala veliku pozornost u Njemačkoj. U susjednoj Austriji zabranjena je 2019. godine, a isti je prijedlog u Njemačkoj dan od Demokršćanske Unije i Lijeve stranke uz argument da je riječ o fašističkom pozdravu. Zbog govora mržnje i političkog nasilja djelovanje Sivih vukova zabranjeno je 2021. u Francuskoj. Europski parlament 2021. pozivao je države članice EU da pokret označe kao terorističku skupinu. U Njemačkoj pokret broji oko 10 tisuća članova organiziranih u razne manje klubove.

"Način na koji sam slavio gol ima veze s mojim turskim identitetom, zato sam napravio tu gestu. Vidio sam ljude na stadionu s istom gestom, ne postoji nikakva skrivena poruka, svi smo mi Turci, jako sam ponosan što sam Turčin. Samo sam želio pokazati koliko sam sretan, nadam se da će biti više prilika da ponovno pokažem tu gestu", rekao je Demiral. Dakako, geste i simboli ove vrste nisu dopušteni i Uefa je pokrenula istragu. Evidentno je da će biti kažnjen, no može se pretpostaviti da će ona biti novčane prirode.

VIDEO Navijači Hrvatske razvili najveću zastavu u Leipzigu: Dugačka je čak 107 metara

Komentara 18

NI
Nipos18
13:32 03.07.2024.

Ekstremna desnica...... može li mi netko reći gdje se skrila ekstremna ljevica jer nikako da pronađem taj pojam...

ID
idujas
14:43 03.07.2024.

Kad ćete pisati o ekstremnom ljevičarenju npr. u Hrvatskoj ili Francuskoj gdje se ne priznaju izborni rezultati a odabir naroda naziva se ekstremnom, crnom desnicom.

ZP
Zabranjen pristup
15:15 03.07.2024.

Napravio nesto sto nije zabranjeno u njemackoj ...a gdje je tu onda skandal??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije