Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Norvežanin Geir Jordet:

Penali nisu lutrija, to je potpuna glupost. A momčad koja puca prva nije u prednosti

Leipzig: Hrvatska vodi 1:0  na  susretu Hrvatske i Italije u 3. kolu skupine B na Europskom prvenstvu
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
30.06.2024.
u 14:28

– Postoji toliko mnogo stvari koje možete učiniti da pripremite svoj tim za penale, da pomognete svojim igračima da se nose s pritiskom pri njihovu izvođenju – kaže Geir Jordet, profesor u norveškoj školi sportskih znanosti i autor nedavno objavljene knjige "Pritisak: Lekcije iz psihologije penala".

Evo pitanja za kviz: što je zajedničko finalu Svjetskog prvenstva 2022., finalu Afričkog kupa nacija 2021., finalu Eura 2020. i finalu Copa Americe 2016.? Odgovor: svi su riješeni izvođenjem jedanaesteraca. Sviđalo se to navijačima ili ne, raspucavanje 11-eraca sve je važnija značajka nokaut faze na najvećim natjecanjima, a tako će biti i na ovome Euru. Raspucavanje penala uvedeno je na Euro 1970. godine, a od tada je u nokaut fazama došlo do 22 raspucavanja. Izvedena su 232 penala, a 178 ih je bilo uspješno, odnosno 76,7 posto. U tim raspucavanjima bilo je mnogo tragičara, a stručnjaci koji se bave psihologijom i znanošću nogometa zbunjeni su i pitaju se zašto su mnoge momčadi zanemarile segment pripreme za pucanje 11-eraca, posebno u ovim vremenima, kojima upravljaju podaci i statistike.

– Postoji toliko mnogo stvari koje možete učiniti da pripremite svoj tim za penale, da pomognete svojim igračima da se nose s pritiskom pri njihovu izvođenju – kaže Geir Jordet, profesor u norveškoj školi sportskih znanosti i autor nedavno objavljene knjige "Pritisak: Lekcije iz psihologije penala".

Kada je Francuska 2022. u Kataru na penale izgubila finale SP-a od Argentine, francuski izbornik Didier Deschamps rekao je: "To je lutrija za koju se ne može trenirati. Ne možemo mi na treningu simulirati uvjete koji se događaju za vrijeme finala, pred prepunim tribinama."

– Ta je izjava, a to sam u knjizi i dokazao, potpuna glupost. Prema Deschampsovoj logici, vojnici ne bi trebali imati poligone za vježbanje rata – rekao je Jordet.

Pobio je i famu da je u prednosti momčad koja puca prva. Naime, u posljednjih 10 godina na svim velikim klupskim i reprezentativnim natjecanjima momčad koja je pucala prva stigla je do konačne pobjede u 48 posto slučajeva. Ista studija pokazala je da je prvi izvođač u raspucavanju precizniji nego bilo koji drugi (gotovo 84%) i obično ga izvodi najpouzdaniji igrač. A kad smo kod povijesti Eura, najlošiji izvođač je Engleska, koja je od devet raspucavanja izgubila čak sedam! Hrvatska je pak na Euru samo jednom izvodila penale nakon 120. minute, nažalost neuspješno protiv Turske 2008. 

>> Otkrivene plaće izbornika! Dalić zarađuje golem iznos, no nije niti u prvih 10

Leipzig: Hrvatska vodi 1:0  na  susretu Hrvatske i Italije u 3. kolu skupine B na Europskom prvenstvu
1/24
 
 
Ključne riječi

Komentara 3

KU
Kujttim
10:47 01.07.2024.

ako pogodiš u "90-tku" tj u tom segmentu koje je iznad 2 metra od tla i 20 cm od stative, nema tog vratara koji će obraniti.

PA
Pametanumoruludih
16:10 30.06.2024.

Pritisak je samo na igracu a ne na golmanu. Od golmana se ne ocekuje obrana a od igraca se ocekuje gol. Pucaj jako u kut. I ako te procita to golman ne spasava.

AL
alkemičar
15:25 30.06.2024.

Penali jesu dijelom lutrija i onaj koji puca prvi teoretski je u blagoj prednosti jer onaj drugi mora stalno stizati rezultat i na kraju tko je pucao 1. ima zavrsni odlucujuci penal. Druga stvar sto u praksi nije uvijek tako al faktor srece ponekad ima i presudnu ulogu. Koliko puta se dogodilo da se lopta od stative odbije u gol? Jel se to moze pripisati vjestini izvodaca penala? Ne, jer je promasio citav gol i pogodio stativu. Jel to obrana golmana? Ne, jer nije ni dirao loptu ni obranio. Gluposti, to je samo jedan primjer u praksi ima jos slucajeva kad je postignut gol na srecu jer ne ovisi uvijek sve samo o izvodacu penala i golmanu. I suca se tu nesto pita, a mi to najbolje znamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije