ČUDESNA ZAVRŠNICA

Svjetski prvak nije prvi stigao na cilj, ali je osvojio olimpijsko zlato. Ovo je anatomija najvećeg finala ikada

Athletics - Men's 100m Victory Ceremony
Foto: Sarah Meyssonnier/REUTERS
1/3
06.08.2024.
u 12:01

Noah Lyles bio je posljednji na polovici utrke. Čak nije ni prvi došao na cilj. Pa kako je američka zvijezda pobijedila u muškom olimpijskom finalu na 100 metara u Parizu?

Kad je Noah Lyles započeo olimpijsko finale na 100 metara, već je bio posljednji. Lylesu je trebalo 0,178 sekundi da reagira na pištolj. To bi moglo zvučati brzo, ali u sportu koji se mjeri tisućinkama sekunde, prepustio je prednost jednom od svojih najvećih rivala, Amerikancu Fredu Kerleyu.

Čovjek kojeg se Lyles najviše bojao, Jamajčanin Kishane Thompson, bio je jednako trom, reagirajući nakon 0,176 sekundi. Ipak, Thompson je s razlogom najbrži čovjek ove godine. On je specijalist na 100 metara sa snagom i dugim korakom, a iz pogonske faze izašao je na 30 metara s vodstvom.

Unatoč tome što je svjetski prvak na 100 metara, Lyles je inače trkač na 200 metara. Njegova je snaga u najvećoj brzini, ali treba mu malo vremena da stigne do nje, a njegov spori start ponekad je Ahilova peta. Na 30 m bio je posljednji, osmi od osam.

Međutim, najvažnije je da je Lyles prema cilju trčao brže od bilo koga drugoga. Između 50 i 60 m napravio je brz, zadivljujući uspon s osmog na treće mjesto dok je dostigao svoju najveću brzinu utrke, 43,6 km/h (27,1 mph). U tom su trenutku vodeći Thompson (43,2 km/h) i drugoplasirani Kerley (43,1 km/h) već postigli svoje najveće brzine i borili su se da ih održe. Thompson, koji je trčao u svom prvom olimpijskom finalu, bio je napet, s grimasama na licu i naprezao se za cilj.

"Da budem iskren, mislio sam, ako trčim 9,83 u polufinalu, bit će me teško pobijediti", rekao je. “Nazvao sam svoju terapeutkinju i ona je rekla: 'Moraš se opustiti'. Rekao sam: 'Dobro, vjerovat ću ti.'"

Imao je posljednji posao obaviti, doći na cilj. Fotografija pokazuje kako se Lylesovo tijelo naginje prema naprijed, glava vuče torzo kroz liniju dok se noge vuku iza. Ako je Lylesov nagib oko 60 stupnjeva od staze, Thompsonov je više od 75.

Tehnički, Thompsonov desni haluks bio je prvi dio tijela koji je završio ovo olimpijsko finale, ali ciljne linije prepoznaju samo prsa. Lyles je osvojio zlato za pet tisućinki sekunde.

"Prišao sam mu (Thompsonu) dok smo čekali i rekao: 'Mislim da imaš pobjedu, dobro ti je išlo', a onda je iskočilo moje ime i rekao sam: 'O moj Bože, nevjerojatan sam'", priznao je Lyles. 

Nadvladao je ne samo sedam suparničkih finalista već i težinu američkih očekivanja, donijevši Amerikancima olimpijsko zlato u utrci na 100 metara za muškarce prvi put u 20 godina, od Justina Gatlina u Ateni.

“Govorilo se da ću ja biti taj. Neću reći da to nije pritisak, pritisak je definitivno.”

Bio je to trenutak koji je najbolje opisivao Lylesa: drama i zabava. Michael Johnson ovo finale nazvao je najvećim finalom na 100 metara koje je ikada vidio.

“Nekoliko minuta nismo ni znali tko je pobijedio”, rekla je legenda američkog sprinta. 

Komentara 2

Avatar southman
southman
12:47 06.08.2024.

Pobijedio je onaj koji ima kraci vrat 😅

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije