Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Autori: Hina, Patrik Mršnik
TURSKA - PORTUGAL 0:3

Furiozni Portugalci pomeli Tursku za prvo mjesto u skupini, Ronaldo zablistao rijetko viđenim potezom

REUTERS/Leon Kuegeler
22.06.2024. u 19:53
Zasluženu pobjedu slavi Portugal, Turska nije imala puno šansi u duelu koji je odlučio pobjednika Skupine F

U dvoboju 2. kola F skupine EURA nogometaši Portugala svladali su u Dortmundu Tursku s 3-0 (2-0) i plasirali se kao pobjednici skupine u osminu finala. Pobjedu su Portugalcima donijeli Bernardo Silva (21), autogol Sameta Akaydina (28) i Bruno Fernandes (56).

Portugalci su rutinirano dobili utakmicu u Dortmundu kažnjavajući sve pogreške Turaka i njihova izbornika Vicenza Montelle, koji je izostavio u sastavu glavne mlade igrače koji su donijeli pobjedu protiv Gruzije u prvom kolu. To je Tursku koštalo pomalo tragičnih situacija u obrani i autogolom koji se zbilja jako rijetko događa, a Turskoj je nestao zanos i euforija zbog pobjede nad Gruzijom.

Na drugoj strani, Portugalci su se vratili u stari sustav igre s četiri igrača otpozadi, a kvalitetom igrača odmah su se nametnuli Turcima i već u prvom dijelu riješili pitanje pobjede, pa su se u drugom dijelu gotovo odmarali. Bila je to i sedma pobjeda Portugalaca nad Turcima u isto toliko međusobnih mečeva na velikim međunarodnim prvenstvima. 

>> Ovako su izgledali mali vatreni prije nego su postali slavni. Neke od njih nećete prepoznati

1/21

Portugalci su poveli preko Bernarda Silve, koji je iskoristio ubačaj Nuna Mendesa, sačekao odbijenu loptu od Orkuna Kokcua i zabio je iz blizine u lijevi kut turskih vrata. Sedam minuta kasnije uslijedio je tragikomičan autogol Turaka. U posve neopasnoj situaciji stoper Samet Akaydin nije primijetio da mu se približava vratar Altay Bayindir, pa je poslao loptu prema praznim vratima, a trk dvojice turskih igrača ka lopti je bio uzaludan.

U 31. minuti Kerem Akturkoglu je uputio obećavajući udarac nakon prekrasnog solo prodora, ali portugalski vratar Diogo Costa je sjajnom obranom zaustavio njegov pokušaj koji je išao u donji lijevi kut. 

Promjene kod Turaka nisu urodile plodom u drugom dijelu, a Portugal je zaključio pobjedu golom u 56. minuti. Cristiano Ronaldo je išao sam na turska vrata, a potom je nesebično poslužio Brunu Fernandesa, kome stvarno nije bilo teško pogoditi praznu mrežu za 3-0.

TURSKA
0-3
PORTUGAL
Silva 22', Akaydin 29'-ag, Fernandes 56'
EURO - SKUPINA F, 2. KOLO, 18.00, Signal Iduna Park, Dortmund
Kraj
(Kraj)

Gotova je utakmica u Dortmundu! Portugalci su pobjedom protiv Turske osigurali prvo mjesto u Skupini F kolo prije kraja.

Standings provided by Sofascore
Nadoknada
90' (Nadoknada)

Igrat će se sudačka nadoknada u trajanju od čak pet minuta.

Zamjena
88' (Zamjena)

Umjesto Vitinhe sada ulazi Joao Neves, posljednja je to promjena večeras na dvoboju.

87'

Ubačaj Gulera na drugu stativu, zakasnio je Celik tamo, propala je još jedna turska prilika za smanjenje zaostatka. Ulazimo u samu završnicu utakmice.

Zamjena
83' (Zamjena)

Uz veliki pljesak s tribina izašao je Pepe, a umjesto njega na terenu je Antonio Silva.

80'

Bez uzbuđenja u posljednjih nekoliko minuta, dojam je da i jedni i drugi čekaju kraj dvoboja.

Zamjena
75' (Zamjena)

Ne može Akaydin nastaviti utakmicu, umjesto njega će sada na teren ući Merih Demiral.

73'

Semedo je bio blizu gola za Portugalce sada, a onda je igra nakratko bila prekinuta zbog ozljede Akaydina.

Zamjena
70' (Zamjena)

Nova turska promjena, umjesto Akguna sada ulazi Realovo "čudo", Arda Guler. Mnogi su ga očekivali na terenu već od prve minute.

68'

Neće Turci odustati, iako vremena imaju sve manje. Jednu je loptu dočekao Yildiz prema naprijed, ali Costa na vrijeme izlazi sa svog gola i kupi loptu.

Kod Portugalaca nova izmjena - izlazi Cancelo, a ulazi Nelson Semedo.

66'

Dobru je šansu za pogodak sada propustio iskoristiti Ronaldo. Ubacio mu je Bernardo Silva, a on je glavom pucao, no nije to bilo točno izvedeno.

63'

Oprobao je sada svoj udarac Yildiz, praktički tek nakon što je ušao u igru. Mogao je Costa to samo pogledom ispratiti, nije bilo potrebe za njegovu reakciju. Portugalski navijači glasno pjevaju i već slave na tribinama u Dortmundu.

60'

Pola sata je do kraja, pitanje pobjednika je odlučeno, ne izgledaju Turci toliko odlučno da bi ovaj njihov zaostatak smanjili na ijedan način.

Zamjena
58' (Zamjena)

Dvije turske promjene sada, iz igre su izašli Akturkoglu i Ayhan, a unutra su Yuksek i Yildiz.

Gol
56' (Gol)

GOOOL! Ciristiano Ronaldo nije zabio, asistirao je Bruni Fernandesu za 3:0! Izbila su njih dvojica sami pred Bayindira, a zabio je Fernandes. Nesebičan se u ovoj akciji pokazao Ronaldo, mnogi su očekivali da će on završiti ovu akciju.

55'

Ubilježimo i udarac Yazicija s poludistance koji nije previše zaprijetio Costi, iako se lopta nezgodno odbila taman ispred portugalskog vratara. Neće proći dugo, a turski izbornik Montella povući će neke nove poteze na klupi.

53'

Nismo previše toga vidjeli u prvim minutama nastavka, Portugalcima to itekako paše. Ako ovako ostane, oni će kolo prije kraja osigurati prvu poziciju u skupini F.

49'

Calhanoglu je zatvorio Fernandesa, nova je to bila pogreška turske obrane koja se lako mogla iskoristiti.

46'

Krenuo je drugi dio dvoboja, Neto i Neves su u igri umjesto Leaa i Palinhe kod Portugalaca, a u Turskoj je ušao Yazici umjesto Kokcua.

Poluvrijeme
PAUZA (Poluvrijeme)

Idemo na odmor u Dortmundu. Portugalci imaju ugodnih 2:0 nakon prvih 45 minuta. Vidjeli smo gol, autogol, pet žutih kartona i dosta akcije na terenu Signal Iduna Parka. Čeka nas zanimljiv nastavak dvoboja, ostanite s nama.

Nadoknada
45' (Nadoknada)

Igrat će se još jedna minuta sudačke nadoknade. Inače, požutio je sada i Palinha, već peti je ovo žuti karton na utakmici do sada.

Žuti karton
43' (Žuti karton )

Osim što je zabio autogol, sada je Akaydin dobio i žuti karton zbog teškog starta na Leau. Oba turska stopera već do poluvremena dobila su javne opomene, što svakako nije dobra vijest za njihova izbornika Montellu. Tim više što je zbog prigovora sada požutio i Zeki Celik, još jedan turski bek.

41'

Turci prijete! Kokcu si je iskreirao poziciju i lijepo opalio po golu Coste s kakvih dvadesetak metara, no portugalski vratar ukrotio je i tu opasnost.

Žuti karton
39' (Žuti karton )

Žuti karton zbog simuliranja opet je dobio Rafael Leao. Sada je htio iznuditi prekršaj nad Akaydinom, a isto je napravio i u prvom dvoboju s Česima. Neće ni Leaa biti u 3. kolu protiv Gruzije.

38'

Zagužvalo se opet nakon jedne akcije Akturkoglua pred portugalskim golom, lijepo je on to s lijeve strane vratio u sredinu gdje se ponovno ispriječio Pepe, neprelazna prepreka za sve suaprničke napade.

36'

Lijepo proigravanje Cancela za Fernandesa s desne strane, nije to najbolje "stisnuo" vezni igrač Manchester Uniteda u namjeri da još jednom njegova momčad zatrese tursku mrežu.

34'

Nevjerojatno je kako su Turci primili drugi gol. Jedna je situacija pred njihovim golom trebala biti raščišćena, ali je onda Akaydin, umjesto da loptu polagano vrati prema svom čuvaru mreže, zabio autogol.

31'

Evo šanse i za Turke, dobro je gađao Akturkoglu s ruba kaznenog prostora, obranio je Costa taj udarac u svoj prvi kut. Moraju se Turci trgnuti jer situacija za njih nije povoljna.

Gol
29' GOOOL! (Gol)

Gol za Portugal. Nevjerojatna pogreške turske obrane rezultirala je autogolom Akaydina. Turci su sada u teškoj situaciji, neshvatljiv je to propust njihove obrane prilikom vraćanja lopte vrataru.

Žuti karton
25' (Žuti karton )

Prvi žuti karton na današnjoj utakmici zaradio je Bardakci, a zbog toga neće nastupiti u utakmici zadnjeg kola jer je požutio i u prvom kolu.

24'

Krasan udarac Brune Fernandesa iz voleja s ruba kaznenog prostora. Mendes je napravio pola posla po lijevoj strani, zaustavio loptu na gol-liniji i poslao je nazad prema Fernandesu koji to otprve upućuje prema Bayindirovu golu, ali je za malo neprecizan.

Gol
22' GOOOL (Gol)

Portugal vodi! Pogodak je zabio Bernardo Silva. Zaslužena prednost Portugalaca, u sjajnoj su akciji sudjelovali Mendes i Leao, a malo je pripomogao i Kokcu, od kojeg se lopta s lijeve strane odbila na nogu Silve. On nije mogao pogriješiti i to je pogodak, prvi na današnjoj utakmici.

20'

Kakva reakcija Pepea! Čovjek od 41 godine nevjerojatno je zaustavio Kokcua u trenutku kad je lopta išla na njega, bila bi to akcija koja bi u nastavku označavala veliku prijetnju za portugalski gol.

18'

Nekoliko težih prekršaja Portugalaca na sredini terena prilično su iznervirali turske igrače i navijače. Traje velika borba oko centra terena.

15'

Dobra akcija i lijepi prodor Ronalda na desnoj strani preko Bardakcija, uslijedio je ubačaj u sredinu gdje se Leao nije najbolje snašao pa je Bayindir bez problema ulovio tu loptu.

13'

Nakon zanimljivog početka ritam je malo pao, a s tribina se i dalje čuju praktički samo zvižduci turskih navijača svaki puta kada Portugalci imaju loptu u posjedu.

10'

Vidjeli smo kvalitetne akcije već na obje strane. I jedni i drugi željni su nadigravanja, Portugalci su krenulii nešto konkretnije, s vidno raspoloženim Ronaldom.

6'

Velika šansa za Turke! Akturkoglu nije zabio iz neposredne blizine. Ayhan je poslao dijagonalu na desno za Celika, a onda otprve proigravanje za Akturkoglua kojeg je omeo Cancelo u ključnom trenutku. Samo korner za Tursku.

4'

Novi silovit udarac Portugalaca, ovoga je puta iz daljine probao Fernandes, no pogodio je samo Bardakcija u bloku. Portugalci su dobro krenuli, neće Turskoj danas biti lako.

2'

Dobar ubačaj Bernarda Silve s lijeve strane na Ronalda, ovaj volejem pokušava no Bayindir to brani bez većih problema. S tribina se od starta čuju glasni povici turskih navijača.

Početak
(Početak)

Utakmica je krenula! Zanimljivo, u početnom sastavu Turske nema Arde Gulera, iako je zabio sjajan pogodak na otvaranju protiv Gruzije. 

SASTAVI

Evo i sastava za večerašnji dvoboj u Dortmundu:

Turska: Bayindir; Celik, Akaydin, Bardakci, Kadioglu - Kokcu, Calhanoglu, Ayhan - Akgun, Alper Yilmaz, Akturkoglu

Portugal: Diogo Costa; N. Mendes, Pepe, R. Dias, Cancelo - Palinha, Fernandes, Vitinha - Leao, B. Silva, Ronaldo

LJESTVICA

Ovako trenutno izgleda stanje u Skupini F:

Standings provided by Sofascore
POČETAK

Dobar dan, poštovani čitatelji portala Večernjeg lista. Pred nama je dvoboj 2. kola Skupine F na Euru između Turske i Portugala. Obje momčadi ostvarile su pobjede u njihovim dvobojima prvog kola pa je jasno da će onaj tko danas pobijedi osigurati prolazak dalje s prvog mjesta u skupini.

Komentara 1

AN
Antonio1952
18:59 22.06.2024.

Ovako igraju ozbiljne ekipe. Cehe je spasila kisa od veceg poraza.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije