Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.06.2024. u 22:29
U posljednjem, trećem kolu skupine C na Euru sastaju se Engleska - Slovenija i Danska - Srbija. Susreti su na rasporedu od 21 sat.

Nakon što su odigrali utakmicu bez pogodaka protiv reprezentacije Engleske u Koelnu, nogometaši Slovenije mogu slaviti plasman u nokaut fazu velikog natjecanja, što će im biti prvi nastup u osmini finala u povijesti.  Engleska je s pet bodova završila na vrhu skupine, a između Slovenije i Danske koje su osvojile po tri boda, na kraju je presudio kriterij boljih rezultata u kvalifikacijama te su Danci završili na drugom mjestu, što ih u osmini finala vodi na Njemačku. Englezi i Slovenci će u srijedu saznati tko će im biti suparnici.

Slovenski izbornik Matjaž Kek poslao je na travnjak i treći put istu početnu postavu, dok je Gareth Southgate u odnosu na dvoboj s Dancima ostavio na klupi Trenta Alexander-Arnolda, a na njegovu poziciju ubacio Conora Gallaghera.

Koliko je impresivan bio Gallagher, najbolje svjedoči podatak da ga je Southgate na poluvremenu ostavio u svlačionici, a priliku dao 19-godišnjem Kobbieju Mainoou.

Nije samo Gallagher bio neprimjetan. Kekov pokretni obrambeni zid je otupio sve pokušaje engleskih napada, a i Slovenci su bili ti koji su u začetku utakmice djelovali ambicioznije, kad je u pitanju postizanje pogotka.

Tako je u 6. minuti pucao Benjamin Šeško, ali nije to bila "bomba" pa je Jordan Pickford lakoćom obranio.

Englezi su nakon desetak suzdržanih minuta počeli pokazivati znakove "živosti", a u 20. minuti su čak uspjeli i postići pogodak. Na nesreću njihovih, ali i hrvatskih navijača, taj je gol brzo poništen, jer je pomoćni sudac podigao zastavicu označivši zaleđe, za koje čak nije bila potrebna ni provjera u VAR sobi.

U drugoj polovici prvog dijela utakmice Engleska je bila opasnija. U 27. minuti je Phil Foden pokušao asistirati za Harryja Kanea, ali je engleski kapetan zakasnio. U 31. minuti je Kane došao do prostora za udarac, ali dobro postavljeni Jan Oblak nema problema s tom loptom.

U 35. minuti je iz slobodnog udarca s 30-ak metara izravno pokušao Foden. Činilo se da bi Oblak mogao biti na mukama, ali je slovenski kapetan i tu loptu lakoćom ukrotio.

U 40. minuti su Englezi bili najbliže pogotku. Ubacio je Kieran Trippier. Gallagher je promašio loptu glavom, a Kane koji je uklizao je za dužinu stopala bio prekratak.

Od početka drugog poluvremena Englezi su zagospodarili loptom. Kobbie Mainoo koji je ušao u igru je unio živost u vezni red Southgateove momčadi. Stvorili su engleski nogometaši nekoliko obećavajućih situacija, ali nisu došli u čistu priliku. Njihovi pokušaji su ili bili neprecizni, ili su završavali u slovenskom bloku. Ono što je i prošlo, Jan Oblak je lakoćom hvatao.

Rijetko su Kekovi "ratnici" prelazili u napadačku polovicu. Obrana im je bila čvrsta i pokretljiva, pravovremena u reakcijama pa Englezi nisu imali prevelike koristi od posjeda koji je bio uvjerljivo na njihovoj strani.

Na kraju su Englezi najveću prijetnju u drugom poluvremenu imali u sučevom dodatku. Odlično izvedenu akciju koja je krenula s lijevog boka završio je Cole Palmer udarcem s ruba kaznenog prostora na desnoj strani, ali je Jan Oblak još jednom sigurnom intervencijom spriječio pogodak.

ENGLESKA - SLOVENIJA 0-0 (0-0)

Koeln. Stadion: Koeln. Sudac: Clement Turpin (Francuska).

Strijelci: 

Žuti kartoni: Trippier, Guehi, Foden (Engleska); Janža, Bijol (Slovenija)

Crveni kartoni: -

ENGLESKA: Pickford - Walker, Stones, Guehi, Trippier (od 84. Alexander-Arnold) - Gallagher (od 46. Mainoo), Rice - Saka (od 71. Palmer), Bellingham, Foden (od 89. Gordon) - Kane. Izbornik: G. Southgate,

SLOVENIJA: Oblak - Karničnik, Drkušić, Bijol, Janža (od 90+1. Balkovec) - Stojanović, Gnezda Čerin, Elšnik, Mlakar (od 86. Gorenc Stanković) - Šporar (od 86. Celar), Šeško (od 75. Iličić). Izbornik: M. Kek.

Srbija posljednja u skupini

Nogometaši Danske i Srbije odigrali su bez golova u susretu posljednjeg, trećeg kola skupine C na Europskom prvenstvu čime su Danci završili natjecanje na drugom, a Srbija na posljednjem mjestu ljestvice.

Time su Srbi okončali nastup na prvenstvu, dok su Danci drugi i u osmini finala će igrati protiv Njemačke. Taj je dvoboj na rasporedu u subotu od 21 sat. Slovenija je treća na ljestvici, ali je kao i Danska osigurala prolaz među 16 najboljih. Danska i Slovenija su imale identične brojke nakon tri utakmice sve do rankinga FIFA-e zbog čega je Danska zauzela poziciju ispred.

Premda je Srbiji igrala samo pobjeda u ogledu protiv Danske ostavila je iza sebe prilično beskrvnu utakmicu s možda tek jednom dobrom prilikom. Danska je bila bolja u prvom dijelu, a nakon toga je čuvala remi i mirno privela susret kraju.

Srbija je u utakmicu ušla s postavkom gotovo isključivo da gusto brani svoja vrata. Svih uvodnih 45 minuta srpski igrači su gotovo potpuno proveli na svojoj polovici, a usamljeni Mitrović u napadu niti je dobio, niti mogao dobiti loptu. Zato ne čudi da Srbija u prvom dijelu nije imala ni jedan udarac prema suparničkim vratima.

Danska je u svakom slučaju ostavila bolji dojam u prvom dijelu, ali se i ona mučila kako probiti dvostruki suparnički blok. Ipak, u nekoliko slučajeva u tome je uspjela, a najbolja šansa Danaca bila je ona u 21. minuti. Nakon pogreške srpske obrane Eriksen nije čekao ni sekunde, već je pucao s 18 metara. Lopta je išla u kut srpskih vrata, ali krajnjim naporom je pogodak spriječio Rajković.

U 32. minuti šansu je imao i prvi danski napadač Hojlund. Iskosa s 15 metara je pucao u bliži kut, ali je opet dobro postavljen bio srpski vratar Rajković. Posljednja šansa Danaca dogodila se u 39. minuti kada je Wind s 15 metara mogao daleko ozbiljnije zaprijetiti, ali se poskliznuo prije udarca i prilično promašio.

Početkom drugog poluvremena za Srbiju su u igru ušli Tadić i Jović, igrači s određenom napadačkom moći, čime je najavljeno da će srpska reprezentacija daleko otvorenije odigrati drugih 45 minuta. Odmah u prvoj akciji nastavka Mitrović se mogao naći u dobroj situaciji, ali je Vestergaard reagirao ispred njega i spriječio problem.

Nakon što je udarac Skov Olsena blokiran zatresla se mreža na drugoj strani. U 53. minuti Andersen je postigao autogol, ali pogodak je poništen jer je u začetku akcije Jović bio u zaleđu.

Unatoč želji da žešće krene prema danskom golmanu Schmeichelu i u nastavku se Srbija mučila u igri prema naprijed. Teško je igrom pronalazila put do suparničkog šesnaesterca, a Danska je i dalje u većoj mjeri imala posjed, čuvala loptu i rezultat koji je mnogo više odgovarao njoj nego li suparniku.

Ušao je za Srbiju u 67. minuti i Vlahović, ali je i dalje najveći problem Srbije bila igra na sredini terena i neznanje kako doći do suparničkog šesnaesterca. Nije se mogao stvoriti pritisak na Dance, niti su se dugim loptama tražili visoki napadači Mitrović i Vlahović. Kako se približavao kraj dvoboja tako je Danska sve manje gledala prema suparničkim vratima premda je daleko lakše dolazila do opasne zone suparnika.

U pomalo dosadnoj igri bez pravih prilika prolazilo je vrijeme do 81. minute. Vlahović je tada ukrao loptu, a Mitrović je iz teške situacije pucao pored vratnice. U samoj završnici Srbija je pokušala na silu doći do pogotka vrijednog osmine finala. Tražila je Srbija jedanaesterac u 83. minuti, pokušali su još Vlahović i Milinković-Savić, ali ostala je daleko od pogotka i prolaza dalje.

DANSKA - SRBIJA 0-0 (0-0)

Strijelci: -

Fusball Arena u Muenchenu. Gledatelja: 73.800. Sudac: Francois Letexier (Francuska).

DANSKA: Schmeichel - Andersen, Christensen, Vestergaard - Bah (od 77. Kristiansen), Hjulmand (od 77. Delaney), Hojbjerg, Maehle - Eriksen (od 88. Poulsen) - Hojlund (od 60. Dolberg), Wind (od 46. Skov Olsen). Izbornik: Kasper Hjulmand.

SRBIJA: Rajković - Veljković, Milenković, Pavlović - Živković, Gudelj (od 46. Jović), Ilić (od 67. Vlahović), Mijailović (od 73. Mladenović), Lukić (od 87. Milenković-Savić), Samardžić (od 46. Tadić) - Mitrović. Izbornik: Dragan Stojković.

Žuti kartoni: Wind, Hjulmand (Danska), Milenković , Mitrović (Srbija)

Crveni kartoni: -

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Engleska
0-0
Slovenija
Treće kolo Eura, skupina C, 21:00, Koln, Njemačka
KRAJ

Kraj! Utakmica Engleske i Slovenije završila je 0:0 i Slovenci prvi put prolaze dalje. Nažalost, Hrvatska je sada definitivno ispala.

90'

Ušli smo u sudačku nadoknadu.

 
83'

Englezi opet pritišću, ali Slovenci zasad odbijaju sve napade.

 
70'

Gledamo puno lošiji nogomet u nastavku iako ni u prvom nije bio nešto posebno.

 
58'

Bilo je sada gužve pred golom Slovenije, no nema promjene rezultata.

46'

Počeli su nastavci utakmica, za malo više od 45 minuta znat ćemo je li Hrvatska ispala s Eura.

POLUVRIJEME

Kraj prvog dijela, ni na jednoj utakmici nije bilo golova.

40'

Trippier je dao dobru loptu, no Kane je za centimetre ostao kratak.

35'

Foden je tukao iz slobodnjaka, ali Oblak lovi tu loptu. Englezi su se razbudili.

31'

Prvi pokušaj Engleza. Pucao je Kane, lagan posao za Oblaka.

30'

Engleska je malo dodala gasa i pritišće Sloveniju.

25'

Engleska ima dominaciju u posjedu, ali još nije zapucala prema vratima.

15'

Vrlo dobro otvaranje Slovenije, Engleska za sada ne može ništa.

10'

Slovenija je u prvih 10 minuta u najmanju ruku ravnopravna s Englezima što nije dobra vijest za Hrvatsku.

5'

Prva prilika na utakmici pripala je Slovencima. Šeško je tukao glavom, Pickford to lovi.

1'

Krenule su utakmice!

DANSKA - SRBIJA

Tu su i sastavi Danske i Srbije.

ENGLESKA - SLOVENIJA

Evo i sastava Engleske i Slovenije.

 
POREDAK

Ovo je stanje u skupini C.

Standings provided by Sofascore
KALKULACIJE

Srbija mora izgubiti od Danske, a Slovenija bi morala izgubiti od Engleske s minimalno tri pogotka razlike. Tada bi trećeplasirana momčad iz skupine C, Slovenija, bila rangirana ispod Hrvatske u poretku trećeplasiranih momčadi.

Još jedan scenarij koji bi Hrvatsku gurnuo ispred trećeplasiranog u skupini C je da Srbija pobijedi Dansku, a Engleska Sloveniju, a da pritom jedna od tih pobjeda bude s minimalno tri pogotka razlike. No to je još manje izgledan rasplet od prethodno navedenog. 

Međutim, to još uvijek ne bi bilo dovoljno za Hrvatsku budući da bi 'vatrenima' trebalo da još jedna reprezentacija bude slabija u rang-ljestvici trećeplasiranih, a to se još jedino može dogoditi u skupini F. 

Tamo treća Češka i četvrta Gruzija imaju po jedan bod, te bi, ako se Hrvatskoj 'poklope' rezultati iz skupine C, našoj reprezentaciji iz ove skupine trebali porazi Češke protiv Turske, odnosno Gruzije protiv Portugala jer bi i jedni i drugi ostali na jednom bodu te bili rangirani ispod naše selekcije u poretku trećeplasiranih reprezentacija. 

Nama je ova skupina posebno zanimljiva jer Hrvatska može prići u osminu finala ako joj se poklope neki rezultati.

Od 21 sat u Kolnu se sastaju Engleska i Slovenija, a u isto vrijeme u Munchenu igraju Danska i Srbija. 

POČINJEMO

Dobra večer i dobro došli na novo druženje s Europskim nogometnim prvenstvom. Večeras pratimo rasplet u skupini C.

 

Komentara 39

IM
imamohrvatsku
21:07 25.06.2024.

I što bih ja sad trebao navijati protiv Slovenaca koji se pošteno bore kako bih kompenzirao našu nesposobnost? To je za mene neka vrsta nogometnog kanibalizma. Piranski zaljev im ne dam ali poštujem njihovo domoljublje i srčanost. Mi smo si sami krivi. Nema ništa preko tuđe grbače. Nek im Bog da zdravlja i sreće. Za Dansku uvijek navijam iako bi bilo i drugih razloga zbog kojih bih navijao protiv Srbije (nisu sportski ali su razlozi koji su svakome na svijetu razumljivi). Dakle, naprijed Slovenija i ako uspijete nitko vam to ne smije osporavati!

Avatar Zgubider..
Zgubider..
22:55 25.06.2024.

Čestitka Sloveniji, čestitka Keku!

RE
Realistic
21:18 25.06.2024.

Podrška Slovencima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije