Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Autori: Vecernji.hr, Hina
FURIJA PROŠLA

Moćna Španjolska slomila hrabru Gruziju i plasirala se u četvrtfinale Eura (4:1)

Euro 2024 - Round of 16 - Spain v Georgia
Thilo Schmuelgen/REUTERS
30.06.2024. u 22:52
Španjolska i Gruzija su igrale međusobno i u kvalifikacijama za ovaj EURO, a "Furija" je ostvarila dvije uvjerljive pobjede. U Tbilisiju je bilo čak 7-1, uz tri gola Alvara Morate, a u uzvratu u Valladolidu 3-1.

Nogometna reprezentacija Španjolske izborila je plasman u četvrtfinale EURO-a nakon što je u susretu osmine finala u Kolnu porazila Gruziju sa 4-1. Gruzija je povela u 18. minuti nakon autogola Robina Le Normanda, no "Furija" je uzvratila sa četiri gola. U 39. minuti je izjednačio Rodri, rezultat je u 51. minuti okrenuo Fabian Ruiz, Nico Williams je u 75. minuti zabio za 3-1, da bi Dani Olmo u 83. pogodio za 4-1. Španjolska će u četvrtfinalu, 5. srpnja u Stuttgartu igrati protiv Njemačke koja je u subotu sa 2-0 porazila Dansku.

Španjolska i Gruzija su igrale međusobno i u kvalifikacijama za ovaj EURO, a "Furija" je ostvarila dvije uvjerljive pobjede. U Tbilisiju je bilo čak 7-1, uz tri gola Alvara Morate, a u uzvratu u Valladolidu 3-1. I ovoga puta je Španjolska bila uvjerljiva postigavši četiri gola uz jedan primljeni. Španjolska je kroz skupinu prošla s tri pobjede (Hrvatska 3-0, Italija 1-0, Albanija 1-0) i bez primljenog gol. S druge strane Gruzijci su u svom prvom nastupu na nekom velikom natjecanju odmah i prošli skupinu. Gruzija je bila veliko iznenađenje grupne faze, napredovala je kao treća nakon što je posljednjeg dana natjecanja po skupinama iznenadila Portugal Cristiana Ronalda sa 2-0. Remizirala je sa Češkom (1-1) uz poraz od Turske (1-3).

VEZANI ČLANCI:

"La Roja" je zaprijetila već u četvrtoj minuti, pucao je Pedri, ali je Mamardašvili bio spreman. U 10. minuti vidjeli smo novu priliku "Furije", nakon ubačaja iz kornera glavom je pucao Carvajal, ali je gruzijski vratar još jednom sjajno reagirao. Španjolska je u prvih 15 minuta imala čak 85 posto posjeda lopte, no Gruzijci su u 18. minuti iz prve prave kontre poveli. Kvaratškelia je uposlio Kiteišvilija koji je produžio loptu na krilo do Kakabadzea, a ovaj uputio oštru loptu u kazneni prostor gdje je Robin Le Normand nespretno zatresao vlastitu mrežu. Bio je to već osmi autogol na prvenstvu, te prvi gol koji je Španjolska primila u Njemačkoj.

"Furija" je mogla izjednačiti u 27. minuti, ali je Pedri loše pucao s ruba kaznenog prostora. U 35. minuti odlično je pucao Marc Cucurella, a tri minute kasnije i Nico Williams, ali je Mamardašvili oba puta fantastično obranio. U 39. minuti niti sjajni gruzijski vratar ništa nije mogao, Rodri je lijepo opalio s ruba kaznenog prostora pogodivši za 1-1. Pogodak se provjeravao zbog mogućeg zaleđa Morate, ali je francuski sudac Francois Letexier pokazao na centar.

U drugom dijelu prvi su zaprijetili Gruzijci, sjajni Kvaratškhelija je u 49. minuti umalo iznenadio Simona udarcem s centra. Iako je pucao dobro, lopta je prošla nekoliko centimetara pored lijeve stative. Mogao je ovo biti najljepši gol dosadašnjeg dijela EURO-a. Španjolci su uzvratili odličnom prilikom u 50. minuti, Lamine Yamal je pucao iz slobodnog udarca, no Mamardašvili je lijepo obranio. Ipak, u nastavku akcije "Furija" je zabila za 2-1. Yamal je ubacio, a Fabian Ruiz glavom pogodio. Momčad Luisa de la Fuentea je moglo napraviti korak bliže pobjedi u 63. minuti, no Lamal je u sjajnoj situaciji pucao pored gola.

Gruzija se nije predavala i u 68. minuti Citaišvili je ušao u kazneni prostor s lijeve strane i pucao, ali pored gola. Yamal je u 75. minuti "natjerao" Gvelesianija da zatrese vlastitu mrežu, no pogodak je poništen zbog zaleđa. No, samo minutu kasnije sve je bilo čisto. "Furija" je povukla kontru, lopta je došla do Nice Williamsa koji je "slomio" suparnika, a potom udarcem pod gredu zabio za 3-1. Golijada se nastavila u 83. minuti kada je bivši igrač zagrebačkog Dinama Dani Olmo lijepo pogodio za 4-1.

 

ŠPANJOLSKA
4-1
GRUZIJA
EUROPSKO PRVENSTVO, 21:00, KOLN
90'

Kraj utakmice. 

83'

Pogriješili su Gruzijci pred svojim vratima, Oyarzabal je ostavio loptu za Olma, koji je s malo manje od 16 metara lijepo pogodio mrežu. 

75'

Španjolska je povećala vodstvo na 3:1 i riješila utakmice. Strijelac je Nico Williams.

63'

Yamal je ukrao loptu i mogao riješiti utakmicu, no s desetak metara nije dobro naciljao. 

55'

Morata s distance puca pokraj vrata. 

51'

Potpuni preokret furije! Sve je počelo tako što je Mamardashvili obranio siloviti pokušaj Yamala iz slobodnog udarca, a u nastavku napada lopta je opet stigla do Yamala, koji je ovaj put ubacio s desne strane, a pred golom je sam bio Ruiz koji poentira. 

48'

Zamalo je Kvaratskhelia šokirao Španjolce. Sa svoje polovice je vidio da Unai Simon ne stoji na golu te je pucao, no lopta ide malo pokraj gola. 

46'

Počelo je drugo poluvrijeme. 

45'

Završio je prvi dio. 

39'

Rodri je poslije dodavanja Williamsa preciznim udarcem pogodio malu mreži za poravnanje. 

27'

Pucao je Pedri, ide to pokraj gola. 

18'

Dominirala je Španjolska, ali onda je krenula kontra Gruzije. Kakabadze je ubacio s desne strane, a Le Normand nespretno reagirao ispred Kvaratskhelije i smjestio loptu iza svog golmana Simona.

10'

Opasno je bilo opet pred golom Gruzije. Nakon udarca Carvajala i sjajne obrane Mamadashivilija lopta je pala na peterac, gdje je bio Morata, no Kashia je uspio intervenirati i otkloniti opasnost. 

5'

Pedri je pucao iz prve prilike za Španjolce, no brani to gruzijski vratar. 

1'

Počela je utakmica u Kolnu. 

Gruzija je najveće iznenađenje Eura. To je prema Fifinoj ljestvici radi se o najlošijoj reprezentacija na ovom Euru (74.), no osvojili su osvoji četiri boda u skupini i kao jedna od najboljih trećeplasiranih momčadi prošli u osminu finala. 

 

Španjolci igraju možda i najbolji nogomet na turniru, slavili su protiv Hrvatske, Italije i Albanije, pritom nisu primili pogodak. 

Milijarder obećao 10 milijuna eura hit reprezentaciji Eura ako danas napravi čudo. Više o tome OVDJE

SASTAVI

Španjolska: Simon - Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella - Pedri, Rodri, Fabian Ruiz - Yamal, Morata, Williams

Gruzija: Mamardashvili - Kakabadze, Gveleisani, Kashia, Dvali, Lochoshvili - Chakvetadze, Kochorashvili, Kietishvili - Mikautadze, Kvaratskhelia

Komentara 21

PA
Pametanumoruludih
23:39 30.06.2024.

Gruzija je sama sebe slomila. Imaju golmana i ljevo krilo...i nista vise. Sreca nekad pomogne ali vecinom ne.

ZP
Zabranjen pristup
23:41 30.06.2024.

Spanjolska klasa za sebe. Uzivaju u igri

LU
Lukaku
22:42 30.06.2024.

1.Otkad je Gruzija Europa?? 2. Gruzijski oligarh je obeća 10 mil. eura ( prenosi njemački komentator) igračima ako prođu dalje.I tako svaki prolaz...Kao i azerbejdžanski,kazahstanski tako i gruzijski mafijaši finaciraju UEFA mafiju i tako peru lovu.A za uzvrat ove notornene AZIJSKE zemlje igraju i pjevaju u Europi. Zato navijam za Španjolce! Evo 4:0 "naš" Dani je zakcao!,,BRAVOoo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije