Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.06.2024. u 20:03
Švicarska je s 2:0 slavila protiv Italije u osmini finala Europskog prvenstva u nogometu.

Nogometaši Švicarski prvi su četvrtfinalisti Eura nakon što su u Berlinu svladali europske prvake Talijane s 2-0 (1-0). Pogotke su za Švicarsku dali Remo Freuler (37) i Ruben Vargas (46). Švicarci će u četvrftfinalu igrati 6. srpnja protiv boljega iz dvoboja Engleske i Slovačke.

Švicarci nisu dobili Talijane u zadnjih 11 utakmica i 31 godinu, no u subotu su u Berlinu okončali taj nehativni niz, skinuvši s trona prvake Talijane. Pobjeda Švicarske je više nego zaslužena jer su u svim segmentima igre nadigrali Talijane, koji su bili nemoćni, bez energije i demotivirani. Sastav Murata Yakina se pokazao odlično balansiranom momčadi, koja nije izgubila ni protiv domaćina Nijemaca na ovom turniru. 

Talijanski izbornik Luciano Spalletti napravio je šest promjena u odnosu na momčad koja je remizirala s Hrvatskom u posljednjoj utakmici u skupini, a Švicarac je napravio samo jednu prisilnu promjenu.Gianluca Mancini ulazi na začelju umjesto suspendiranog Riccarda Calafiorija, što je njegov prvi nastup na turniru. Federico Chiesa i Gianluca Scamacca vraćaju se nakon što su obojica ispali iz posljednje utakmice.Nicolo Fagioli, Bryan Cristante i Stephan El Shaarawy počinju prvi put na EURU dok Spalletti želi prodrmati stvari, izbacivši Jorginha, koji je započeo sve tri utakmice u skupini. Na klupi je i Federico Dimarco nakon problema s ozljedama.

Početak je, očekivano, bio posve oprezan, bez rizika na obje strane, pa se u prvih 25 minuta napadački gotovo ništa nije događalo. No, onda su Švicarci ubacili u višu brzinu.

U 25. minuti Breel Embolo je potpuno sam primio preciznu loptu u šestnaestercu, no njegov opasni udarac iz blizine refleksno brani Gianluigi Donnarumma, potvrdivši zašto je ponajbolji vratar svijeta.

No, niti on nije mogao spasiti Talijane u 37. minuti. Vargas je pronašao Remu Freulera, koji se ubacio iz drugog plana, primio pas u šesnaestercu i pucao s desetak metara. Lopta je na putu prema golu pogodila braniča Mancinija, a potom i Donnarummu u nogu, te ipak odsjela u desnom kutu vrata za vodstvo Švicaraca.

Na isteku prvog dijela Fabian Rieder je sjajno izveo slobodnjak iskosa s desne strane, a Donnarumma je tek uz pomoć vratnice odbio loptu u korner. Švicarci su daleko više pokazali, ta razliku od mlakih Talijana koji u prvom dijelu nisu uputili udarac na gol. 

Nakon samo 29 sekundi u drugom dijelu Švicarci su zabili i drugi gol. Granit Xhaka je pronašao Rubena Vargasa, koji je s 20-tak metara "skinuo paučinu" s gornjeg lijevog kuta talijanskih vrata.

Sedam minuta kasnije ubačenu loptu u kazneni prostor Švicarca, bez ijednog Talijana u blizini, branič Fabian Schar je nespretno zahvatio glavom, a lopta je u dugom luku pala na vratnicu. 

U preostalom dijelu drugog dijela gotovo da nije bilo šansi, a Švicarci su dobrom obranom posve zakočili Talijane.

Tako je Švicarska na drugom Euru zaredom prošla u četvrfinale izbacivši jednog od favorita, a prije tri godine su to bili Francuzi.

ŠVICARSKA - ITALIJA 2-0

Pred 70.000 gledatelja na Olimpijskom stadionu sudio je Marciniak iz Poljske. 

Strijelci: 1-0 Freuler (37), 2-0 Vargas (46)

ŠVICARSKA: Sommer - Schär, Akanji, Rodriguez - Rieder (od 71. Stergiou), Freuler, Xhaka, Aebischer - Vargas (od 71. Zuber), Embolo (od 77. Duah), Ndoye (od 77. Sierro)

ITALIJA: Donnarumma - Di Lorenzo, Mancini, Bastoni, Darmian (od 75. Cambiaso) - Barella (od 64. Retegui), Cristante (od 75. Pellegrini), Fagioli (od 86. Frattesi) - Chiesa, Scamacca, El Shaarawy (od 46. Zaccagni)

 
 
Švicarska
Freuler 37', Vargas 46'
2-0
Italija
1/8 finala Eura, 18:00, Berlin, Njemačka
KRAJ

Kraj utakmice! Švicarska je prvi četvrtfinalist Eura.

85'

Teško da će Italija uspjeti izjednačiti, Švicarska je sve bliža četvrtfinalu.

75'

Scamacca je iz blizine pogodio vratnicu!

70'

Italija se malo razbudila nakon drugog primljenoga gola, no daleko je od izjednačenja.

52'

Schär je sada zamalo zabio autogol, pogodio je vratnicu!

 
Gol
46' (Gol)

Gol za Švicarsku! Vargas je zabio majstorski gol, pogodio je suprotne rašlje. Pogodak sličan kao onaj koji je Zaccagni zabio nama. Italija je u teškoj situaciji.

46'

Počeo je nastavak.

POLUVRIJEME

Završio je prvi dio.

 
45'

El Shaarawy je napravio prekršaj i dobio žuti karton, a Rieder je tukao iz slobodnjaka. Donnarumma je uz pomoć vratnice to odbio u korner.

 
Gol
37' (Gol)

Gol za Švicarsku! Freuler je zabio za 1:0. Švicarska zasluženo vodi jer je u ovih 37 minuta bila bolja. 

32'

Švicarska je bolja, nastavlja dominirati i ima 65 posto vremena loptu u nogama.

23'

Embolo je imao zicer, no Donnarumma brani njegov udarac!

18'

Italija se budi, sada je nekoliko puta došla do gola Švicarske i pokušala zaprijetiti, ali još nez ozbiljnije prilike.

10'

Švicarci su bolji na otvaranju susreta, puno više imaju loptu u nogama. No, još je rano za donošenje ozbiljnijih zaključaka, vidjet ćemo kako će se susret razvijati.

1'

Počela je utakmica!

 
TAKTIČKE POSTAVE

Evo kako će momčadi taktički izgledati.

ITALIJA

Donnarumma, Mancini, Bastoni, Darmian, Di Lorenzo, Cristante, Fagioli, Barella, Chiesa, El Shaarawy, Scamacca

ŠVICARSKA

Sommer, Schar, Akanji, Rodriguez, Rieder, Aebischer, Freuler, Xhaka, Vargas, Ndoye, Embolo

Švicarska je bila drugoplasirana u skupini A, dok je Italija nažalost s 1:1 izbacila Hrvatsku i izborila drugo mjesto u skupini B.

Prvi na teren će Švicarci i Talijani koji se sastaju u Berlinu u 18 sati.

POČINJEMO

Dobar dan i dobro došli na novo druženje s Europskim nogometnim prvenstvom. Skupine su odigrane i nakon dva dana pauze krećemo s osminom finala.

 

Komentara 57

Avatar Art of Noise
Art of Noise
19:53 29.06.2024.

Baš mi je drago zbog Švicaraca. Njihov trener/izbornik mi se od prvog dana sviđa. Čestitam im na pobjedi!

JM
JMN
19:17 29.06.2024.

Ovi Švicarci pojma nemaju. Napali Italiju i pucaju iz svih oružja sve dok nisu poveli 1:0 i zatim nastave jednako agresivno napadati umjesto da čuvaju rezultat. A što da su primili gol? Pa to bi ih ubilo. Treba oprezno i strpljivo kako smo mi igrali.

Avatar raznosač_pice
raznosač_pice
18:59 29.06.2024.

Talijani evidentno pogubljeni tamo gdje uopće nisu trebali ni biti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije