Autori: vecernji.hr, Hina
TAKO JE!

Kakva pobjeda! Hrvatska u velikoj drami srušila Grčku i izborila četvrtfinale Olimpijskih igara

REUTERS
03.08.2024. u 13:22
Svega je bilo u današnjoj utakmici, ali ono najvažnije je da se pišu bodovi. A oni znače da smo ponovno u borbi za medalje

U susretu 4. kola skupine A olimpijskog turnira vaterpolista, hrvatska reprezentacija je pobijedila Grčku sa 14-13 (3-3, 1-3, 7-3, 3-4) osiguravši plasman u četvrtfinale. Hrvatska je bolje ušla u susret, povela je 3-1, no Grci su zabili čak četiri gola u nizu za vodstvo 5-3. Hrvatska je početkom treće četvrtine izjednačila (5-5), a potom u završnici tog perioda igre i povela sa 11-9.

U posljednjoj četvrtini Grčka je izjednačila na 12-12, no Hrvatska je s dva gola Harkova dvije minute prija kraja povela sa 14-12. Grci su smanjili, a nakon što nismo realizirali igrača više imali su zadnjih 10 sekundi za remi, ali su izgubili loptu. Hrvatsku su do pobjede predvodili Konstantin Harkov sa četiri i Jerko Marinić Kragić, te Loren Fatović sa po tri gola, dok je Toni Popadić imao devet obrana.

U grčkim redovima petorica igrača su zabila po dva gola. Kasnije se iz ove skupine sastaju Crna Gora - SAD, te Italija - Rumunjska. Hrvatska je ovom pobjedom preuzela vodstvo na ljestvici s devet bodova.

U posljednjem kolu hrvatske vaterpoliste u ponedjeljak očekuje susret protiv SAD s početkom u 18.30 sati. Plasman u četvrtfinale izborit će četiri najbolje ekipe

Standings provided by Sofascore
HRVATSKA
14-13
GRČKA
Olimpijske igre - Skupina A, 4. kolo, 12.05, Pariz, Francuska
Kraj
(Kraj)

Gotovo je! Velika grčka pogreška u zadnjim sekundama i to je kraj! Hrvatska je pobijedila 14:13 i preuzela vodstvo u našoj skupini te osigurala nastup u četvrtfinalu Olimpijskih igara.

32'

Imali smo u zadnjoj minuti dva puta igrača više, potrošili dosta vremena, ali Joković nije pogodio! Šteta, mogli smo riješiti utakmicu, a sada Grci imaju deset sekundi do kraja i napad za izjednačenje i peterce.

31'

Fatović je isključen, a Grci su nam zabili na igraču više, Vlachopoulos zabija na 1.14 do kraja.

31'

Gooool! Vodi Hrvatska 14:12, Harkov je zabio možda i ključan gol utakmice!

30'

Genidounias je promašio! Sada bi bilo sjajno zabiti, dvije i pol minute su do kraja. Imali smo kontru preko Jokovića i Marinića Kragića, ali Zerdevas je obranio. Grci su dobili novi izbačaj, Tucak opet zove minutu odmora. 

2.14 do kraja, gol prednosti, igrač više i timeout za Hrvatsku.

29'

Grci su obranili igrača više, nije zabio Marinić Kragić, imali smo još jedan napad pa i novo grčko isključenje koje je iznudio Vrlić i onda smo konačno zabili za 13:12! Harkov je pogodio.

29'

Tucak je sada pozvao timeout, brojčane snage konačno su izjednačene nakon četiri minute našeg isključenja zbog brutalitija Biljake na početku četvrtine.

28'

Nismo dobro odradili napad na grčkom isključenju, ali zato Grci izjednačuju s krajem naše, odnosno Biljakine kazne. 12:12 je.

28'

Tražila je naša klupa da se ide gledati VAR nakon jednog udarca kojeg je dobio Fatović pa će se sada i to gledati. Isključenje je to s pravom zamjene za Argyropoulosa. Važan trenutak za utakmicu.

27'

Kakva obrana Popadića na šutu Skoumpakisa! Imamo problem s čuvanjem igrača u ovoj situaciji s igračem manje. Ne zabijaju Grci jer Popadić upisuje dvije velike obrane.

26'

Sada Skoumpakis zabija za 12:11. Jasno, Grcima će biti lakše u sljedećim minutama doći do pogotka...

25'

Sjajan pogodak Fatovića! Naši su još uvijek pod kaznom zbog brutalitija Biljake, još ćemo neko vrijeme biti s igračem manje u terenu. Ali Fatović je zabio za 12:10.

25'

Imamo prvi napad u posljednjoj dionici dvoboja, ali igra je ubrzo prekinuta jer je srpski sudac Putniković vidio neki udarac kojeg je kasnije išao pregledavati na VAR-monitor. Biljaka je dobio isključenje s utakmice zbog udarca preko vode u plivanju... Udario je Argyropoulosa i za to dobio brutaliti pa su Grci iskoristili peterac i zabili za 11:10.

KRAJ 3/4

Evo ga! Imamo 11:9 na igraču više, to je pogodak broj tri danas Jerka Marinića Kragića, sva tri pogotka zabio je u trećoj četvrtini.

24'

Lijep blok na šutu Genidouniasa, imat ćemo priliku za odlazak na plus dva na koncu treće četvrtine.

23'

Još jedan pogodak Hrvatske! Imamo 10:9, od prečke je to ušlo Luki Bukiću. Drži naša reprezentacija tu njenu prednost.

23'

Obranili smo još jednog grčkog igrača više, a onda su suci opet vratili loptu Grcima pa je Tucak dobio žuti karton... Nikolaidis potom okreće Burića i zabija za 9:9. Tri grčka napada zaredom nismo uspjeli obraniti.

22'

Sjajno smo odradili obranu na igraču manje, podigli smo se jako u tom segmentu, ali onda suci Vrliću sviraju kontraprekršaj pred grčkim golom. Ne samo to, Vukičević je dobio isključenje pa je grčki trener prije te napadačke akcije pozvao minutu odmora.

21'

Vodimo! Dobili smo napad za vodstvo, Vrlić je izbacio Kalogeropoulosa, a onda je Vukičević zabio za 9:8. Kakva utakmica!

20'

Jako dobra akcija Hrvatske, Fatović zabija za 8:8. Drugi njegov gol danas, novo izjednačenje u Parizu.

20'

Joković je dobio izbačaj, a to je iskoristio Papanastasiou... Nikako da ulovimo Grke, nikako da obranimo akciju na izjednačenju.

19'

Iskoristili smo igrača više! Harkov je uspio izvući već izgubljenu loptu za naše momke, 7:7 je. Treba li to naglašavati - čeka nas drama u završnici.

19'

Još jednom Fountoulis... Grčka je u vodstvu još jednom. Činilo se da smo sve dobro zatvorili, a onda je sjevnulo izvana za grčkih 7:6.

18'

Ponovno Jerko Marinić Kragić! Evo nas na 6.6. Opet je to bila slična situacija kao kod prethodnog našeg gola.

18'

Obranio je Popadić silovit šut Fountoulisa, ali Grci su dobili već njihov treći peterac danas. A onda - opet promašaj. Fountoulisu je pobjegla lopta s ruke. Kakva sreća za Hrvatsku...

17'

Konačno smo izradili pravu akciju, Jerko Marinić Kragić postiže pogodak za 6:5. Grci i dalje vode, ali tu smo...

17'

Sada su Grci izborili prvi napad u trećoj dionici, nastavljena je ta serija neiskorištenih prvih napada, na našu sreću.

Poluvrijeme
POLUVRIJEME (Poluvrijeme)

Vratili smo na 5:4 sjajnim pogotkom Harkova iz teške, baš jako teške pozicije. Ušlo je, imali smo sada i dosta sreće. Za kraj prvog poluvremena, Grci na novom igraču više uzvraćaju pa je na 6:4 postavio Vlachopoulos.

16'

Novo loše odigravanje naše vanjske linije na Lončara! Srećom, Grcima je pred našim golom suđen kontraprekršaj.

15'

Peti igrač više za Grke, a onda i peti grčki pogodak. Fountoulis pogađa za 3:5, sad su to veliki problemi za našu reprezentaciju.

14'

Ne ide nam u napadu. Harkov i Marinić Kragić loše reagiraju kod šuteva, nije to dobro...

13'

Nesporazum u našoj obrani rezultirao je poklonom za Grke na našem igraču više. Grci sada vode, imaju 3:4, zabio je Kalogeropoulos.

12'

Izbačen je jedan naš igrač, a onda je Fatović opet sjajno reagirao u obrani. Joković je potom oprobao svoj šut, obranio je to Zerdevas, a onda je isključenje dobio Bukić.

11'

Još uvijek nema golova u drugoj četvrtini, dobro igraju obrane na oba kraja terena. Naš napad sada nije dobro odigrao na Lončara na centru.

10'

Još jedan šut Papanastasioua koji je bio jako opasan, izblokirao je to Lončar iako se činilo da bi to mogao biti pogodak.

Imamo sada i prvi peterac za Hrvatsku, Fatović ga je iznudio, ali Žuvela je pogodio vratnicu.

9'

Još jednom smo imali prvi napad, Žuvela je opalio s istekom vremena, Zerdevas je na grčkom golu to obranio.

KRAJ 1/4

Zaradio je Lončar isključenje za naše, novi Fatovićev šut nije bio dobar. Grci su imali zadnji napad u prvoj četvrtini, nisu ga iskoristili, obranio je to Popadić.

8'

Povratak Grka u utakmicu, evo ih na 3:3. Zabio je sada Papanastasiou, zaspali smo malo u obrani...

7'

Nekoliko napada bez realizacije na obje strane, Burić je sada promašio izvana iako se nudila kombinacija odigravanja s Marinićem Kragićem.

6'

Novi peterac Grci su iskoristili, zabio je Genidounias za 3:2. Nema veze, treba nastaviti dalje...

6'

Imamo 3:1. Kakva kombinacija na vratnicama, sada je zabio Luka Lončar. Hrvatska je u dosta velikoj prednosti već na startu dvoboja.

5'

Lončar je izborio igrača više za našu reprezentaciju, ali Fatovićev šut nije bio precizan.

4'

Bukić je skrivio peterac, ali Vlachopoulosov šut brani Popadić! Uh kako je ovo dobro za utakmicu...

4'

Preokrenuli smo! Najprije dvije dobre obrambene akcije, zaustavili smo Fountoulisa, a onda je Joković skinuo paučinu sa svoje pozicije... Vodimo 2:1.

3'

Evo nam i prvog pogotka! Sjajno smo ovo odradili, Fatović je pogodio za 1:1, fino smo izveli ovu tranziciju...

2'

Grčki pogodak za 0:1 djelo je Argyropoulosa, bilo je to na igraču više. U početnom zaostatku smo...

1'

Nismo dobro odradili prvi napad, Joković je pogodio gredu. Šteta da smo ovo propustili...

Početak
POČETAK (Početak)

Utakmica je počela! Idemo, Hrvatska.

- Obrambeno se dižemo i taj će segment igre možda biti i ključan protiv Grčke, rekao je vratar hrvatske vaterpolske reprezentacije Marko Bijač prije subotnjeg ogleda 4. kola skupine A na OI u Parizu. Naši vaterpolisti od 12.05 sati igraju protiv Grčke koja je već osigurala prolaz u četvrtfinale. Na vrhu ljestvice su Grčka i Italija, momčadi koje imaju po osam bodova, dok je Hrvatska treća sa šest bodova.

- Svjesni smo kakvu kvalitetu ima naš idući suparnik. Rekao bih da je Grčka možda najjača na centarskoj poziciji, imaju tri strašna centra. Nama obrana nije funkcionirala kako je trebala protiv Italije, ali bih rekao da se dižemo po tom pitanju. To će biti jako važno protiv Grčke - naveo je vratar Marko Bijač, dok je na sličnom tragu i Luka Lončar:

- Pobjeda je imperativ, jer s njom želimo osigurati četvrtfinale. Znamo ih jako dobro, a oni će vjerojatno odigrati nešto opuštenije jer su osigurali prolaz. Moramo podići razinu plivanja, uspijemo li u tome, bit ćemo bliže pobjedi.

U posljednjem, šestom kolu skupine A, Hrvatska će u ponedjeljak igrati protiv SAD-a od 18.30 sati.

LJESTVICA

Ovako sada stoje stvari na ljestvici nakon tri od pet kola:

Standings provided by Sofascore
POČETAK

Dobar dan, dragi čitatelji portala Večernjeg lista. Pred nama je četvrti nastup hrvatskih vaterpolista u skupini na turniru. Nakon pobjeda protiv Crne Gore i Rumunjske, odnosno poraza od Talijana, svjetski prvaci danas mogu potvrditi plasman u četvrtfinale. Protivnik je Grčka, momčad koja je s tri pobjede na čelu skupine i sigurna među osam najboljih.

Komentara 6

Avatar majkuvam
majkuvam
13:41 03.08.2024.

Velika, velika pobjeda! Pogotovo kada se uzme u obzir da smo igrali ne samo protiv Grčke nego i sudaca.

Avatar Gotcha1
Gotcha1
13:25 03.08.2024.

tvrda kost ovi Grci,nema veze,pobjeda je pobjeda,cestitka deckima

Avatar raznosač_pice
raznosač_pice
14:31 03.08.2024.

Bilo je rutavo plus sudački poguranci za Grke. Čestitam!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije