Vatikan

Papa s poglavarom Srpske pravoslavne crkve o Stepincu

Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
17.01.2016.
u 12:14

SPC neće spriječiti kanonizaciju, no ne želi se izazvati raskol između katolika i pravoslavaca

Papa Franjo primio je jučer u Vatikanu izaslanstvo Srpskog pravoslavnog patrijarhata, stoji u priopćenju Ureda za tisak Svete Stolice. Nije objavljeno tko je bio u izaslanstvu, ni o čemu se razgovaralo, no doznajemo da je riječ o izaslanstvu SPC-a koje će biti i u međuvjerskoj komisiji za analizu djelovanja kardinala Stepinca tijekom Drugog svjteskog rata. Da-kle, kod pape su bili Amfilohije Radović, crnogorsko-primorski mitropolit SPC-a, Irinej, bački episkop SPC-a, i Darko Tanasković, bivši veleposlanik (od 2002. do 2008.) Srbije pri Svetoj Stolici.

Otvorena pitanja

Zasigurno se razgovaralo o komisiji SPC-a i Katoličke crkve koja bi trebala raspravljati o djelovanju Stepinca, koji bi trebao biti proglašen svetim. Poglavar SPC-a Irinej nedavno je pismeno zamolio papu Franju da primi srpsku delegaciju koja će u Vati-kan donijeti popis članova tima stručnjaka Srpske pravoslavne crkve za dijalog o kardinalu Alojziju Stepincu. Za susret s papom patrijarh je predložio mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, vladiku bačkog Irineja i bivšeg ambasadora pri Svetoj Solici Darka Tanaskovića. Upravo je to izaslanstvo jučer primio Franjo. Prema pisanju medija, Irinej je papu zamolio da “pitanje kanonizacije kardinala Stepinca skine s dnevnog reda i prepusti ga ne-pogrešivom sudu Božjem”, te je iznio kako je Stepinac “svesrdno podržao stvaranje NDH, obasipao pohvalama njeno čelništvo i su-djelovao u stvaranju atmosfere netolerancije u toj državi-kopiji Hitlerove Njemačke i Mussolinijeve Italije”.

“Bojimo se da je previše otvorenih pitanja i neizliječenih rana koje kardinal Stepinac simbolizira. Njegova kanonizacija, na našu veliku žalost, odnose Srba i Hrvata, kao i katoličko-pravo-slavne odnose vratila je duboko u tragičnu povijest”, stoji u patrijarhovu pismu. Papa Franjo razgovarao je 11. rujna 2015. i sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem o procesu kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca. Nikolić je kasnije izjavio kako je prenio papi “da su i katolički i pravoslavni svećenici bili proganjani u vrijeme komunizma, pa prema tome Katolička crkva može Stepinca smatrati mučenikom i blaženikom, ali prije nego što ga se proglasi svecem trebalo bi vidjeti i zašto je šutio pred tolikim zločinima u Drugom svjetskom ratu”.

Papa Franjo je hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović obavijestio, tijekom razgovora u Vatikanu, 28. svibnja 2015., o osnivanju međuvjerske komisije. Kanonizacija kardinala Stepinca nije upitna, kazao je tada papa Franjo. No ne zna se kada bi se mogla održati svečana misa kanonizacije.

Što prije do odluke

Katoličko-pravoslavna komisija bi trebala otkloniti dvojbe SPC-a oko Stepinčeva djelovanja. Ne želi se da SPC kanonizaciju Stepinca shvati kao čin protiv nje, protiv srpskog naroda. Koliko dugo će raditi ta komisija nije poznato, a u njoj će sudjelovati i povjesničari. Isti dan kada je Franjo primio predsjednicu Grabar-Kitarović, u Beogradu se nalazio kardinal Kurt Koch, predsjednik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana, koji je s patrijarhom Irinejom razgovarao o kanonizaciji Stepinca. Jučerašnji papin razgovor s izaslanstvom SPC-a, uz mogući razgovor o posjetu pape Franji Srbiji, znači i da se želi ubrzati rad međuvjerske komisije. Dakako da mišljenje SPC-a neće spriječiti kanonizaciju Stepinca, ali se takvim činom ne želi ni izazivati daljnje raskole između katolika i pravoslavaca. 

>> 'Potrebno je stvoriti novi radni humanizam gdje će čovjek, a ne profit, biti u središtu'

Ključne riječi

Komentara 140

VE
Velebit1971
12:56 17.01.2016.

Zlocinci iz SPC koji su i 90-tih podrzavali zlocine,pa ih poslje uhvatila opca amnezija kao i premijera Vucica ili Nikolicaim, bi htjeli odluciti o kanonizaciji jednog kardinala Stepinca...oni su odjel sizofrenije...nista vise...

US
Ustajaustasesvi
17:46 17.01.2016.

glavni rato huskaci..ovaj pop irinej i nikoliko njih su pravi podstrekaci na rat...zato ne razum zasto se zakon ne primjenjuje na njih..a zale se na stepinca i na muslimane..zasto smo dozvolili da ne tuzimo popve i poglavare spc za podstrekivanje na rat u balkanu

US
Ustajaustasesvi
17:43 17.01.2016.

pop poglavar irinej, i pop kacavenva, i nekoliko drugih, da ima srbija istinite i pravedne politicare bi njih stavio odavno iza resetaka, jer ako zakon koji pisu za ratonhusilace, koji podstrekaju masu na zlocine vazi za sve,onda ovi navedeni popoviovi su glavni na tome...oni su ratu prednjacali "pripovetkama" oni su ti koji su majke u crno zavile uj crnbo,sve zbog njihovog plana i borbe za "gdje su srbi tu je i srbiija, to je bio i slobodan milosevicev plam, a i dobrice cosica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije