Raznih vrsta pršuta koje su priznate kao autohtoni hrvatski proizvod je četiri, a sorti maslinovih ulja pet. Devet je to od ukupno 21 proizvoda zaštićenog na razini Europske unije, a osim dalmatinskih delikatesa poput sira, pršuta, dalmatinskog ulja i janjetine, uvršteni su i svima omiljeni slavonski kulen i slatki med.
Oznakom zemljopisnog podrijetla zaštićeno je deset proizvoda, dok je zaštićene oznake izvornosti dobilo njih jedanaest.
1. Krčki pršut
Prvi je hrvatski proizvod koji je dobio zaštitu unutar EU. Njegova je priprema jedinstvena jer se suši na zraku, bez dimljenja, a koža ostaje.
2. Baranjski kulen
Razlikuje se od slavonskog po tome što Baranjci u smjesu, osim mesa, češnjaka, slatke i ljute paprike te soli, stavljaju i bijeli papar.
3. Lički krumpir
Jedinstvenim ga ne čini sorta, već tlo u kojem raste. Lička zemlja i klima krumpiru daju veći postotak suhe tvari, zbog čega je punijeg okusa.
4. Drniški pršut
Posebno je blagog okusa i daje laganu aromu dima, a proces proizvodnje traje i do godinu dana.
5. Poljički soparnik
Ova jednostavna pita od blitve nekoć je bilo sirotinjsko jelo. Danas je zaštićena delicija i pravi hrvatski brend.
6. Zagorski puran
Uzgaja se slobodnim načinom držanja na otvorenim pašnjacima, a samo se noću i za lošeg vremena sklanja u zatvoreno.
7. Slavonski kulen
Za mnoge nije kako treba ako nije tako ljut da poteku suze, no postoje i blage varijante.
8. Međimursko meso ‘z tiblice
Zbog hladnih zima i vrućih ljeta s vlažnim zrakom svinjsko meso se teško sušilo, pa su Međimurci smislili kako ga sačuvati da se ne pokvari. Rezultat: mazanje mesa debelim slojevima svinjske masti.
9. Dalmatinski pršut
Uz istarski je najpoznatiji u Hrvatskoj, a priprema se dugim dimljenjem i sušenjem na buri. Smatra se da se najbolja kvaliteta pršuta postiže sušenjem otprilike dvije godine.
10. Lička janjetina
Posljednji je hrvatski proizvod koji je dobio zaštitu na razini EU. Kad je pripremljena, masnoća se postupno topi, a meso postaje sočno i mekano.
11. Ekstradjevičansko maslinovo ulje Cres
Prvo je maslinovo ulje koje je dobilo oznaku izvornosti, a proizvodi se od autohtonih sorti maslina otoka Cresa, simjace i plominke.
12. Neretvanska mandarina
Dolina Neretve je jedno od samo tri mjesta na svijetu iznad četrdesete paralele gdje se komercijalno uzgajaju mandarine. Otprilike je desetak sorti tog neretvanskog zlata u uzgoju, a postoji i autohtona sorta zorica.
13. Ogulinsko kiselo zelje
Ogulinac, kako ga od milja zovu, ima bolji “šmek” zbog tla u kojem raste i minerala koje iz njega dobiva. Posebne ljetne rose, svojstvene Ogulinu, još više ga obogaćuju.
14. Istarski pršut
U but se ručno utrljava morska sol, crni papar, svježi češnjak, lovor i ružmarin, zbog čega taj pršut ima specifičan, slani okus. Rezultat je suho meso crvene boje po kojem je poznat.
15. Krčko maslinovo ulje
Krčani se već desetljećima zaklinju u ljekovitost svoga posebnog ulja. To ulje ima više od 250 mg/kg ukupnih fenola, a takva se ulja službeno smatraju ljekovitima.
16. Korčulansko maslinovo ulje
Dobiva se od autohtonih korčulanskih sorti, a posebno je po svojoj pikantnosti i gorčini.
17. Paška janjetina
Janjci s Paga nikad ne žive u zatvorenom prostoru. Najbolja je u siječnju, veljači i ožujku, za vrijeme mužnje ovaca.
18. Šoltansko maslinovo ulje
Ulje s tog otoka radi se velikom većinom od domaće sorte šoltanke. Posebnu kvalitetu ulju daje to što u njemu nema aditiva, začina ili ulja iz drugih plodova već je isključivo čisti “sok” od ulja.
19. Varaždinsko zelje
Od davnih se vremena zna, kažu Varaždinci, da je njihov kupus najbolji za kiseljenje i izradu sarme. Domaćice ga vole jer ima jako tanke listove pa lako motaju meso u kupus.
20. Slavonski med
Taj ukusan med proizvode medonosne autohtone sive pčele uzgojene u Slavoniji. Pčelarska i medarska je tradicija tamo stara više od 130 godina, a postoji med od bagrema, lipe, uljane repice, suncokreta, kestena...
21. Istarsko ekstradjevičansko maslinovo ulje
Proizvodnja maslinova ulja u Istri traje nekoliko tisuća godina. Neka od najboljih ulja proizvode se od autohtonih istarskih sorti poput istarske bjelice.