Izrađuje se ručno od glatkog pšeničnog brašna, mlijeka, suncokretovog ili biljnog ulja, kvasca, šećera i soli. Tanko tijesto se razvlači, reže na trake i mota u oblik prutića dužine najmanje 25 centimetara, koji s obje strane moraju imati po četiri nabora.
Površina prutića premazuje se jajem i posipa sjemenkama kumina. To je pšenično mliječno pecivo zaštićeno pod nazivom varaždinski klipič, koje je Europska komisija u listopadu 2020. upisala u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla.
Proces zaštite naziva pokrenut je u veljači 2017. godine na inicijativu Udruge kuhara Varaždinske županije. Ta županija prokriva i područje proizvodnje. Prema riječima kuhara Damira Crlenija, htjeli su zaštititi jedinstven identitet klipiča kako bi bio vizualno prepoznatljiv.
U baroknom gradu klipič je poznat još iz 18. stoljeća, kad se u Varaždinu u sklopu hotela otvorio mliječni restoran koji je gostima nudio i pekarske proizvode. Recept se očuvao sve do danas, a klipiči se mogu kušati u restoranima, pekarnicama, kavanama...
skuplji klipić nego kg psenicnog brasna...