"rat" za kosovo

Dačić: Pobijedio bih Thaçija da nije bilo međunarodne zajednice

'Prime minister-designate Ivica Dacic looks on at the Serbian National assembly building during of a parliament session in Belgrade on July 26, 2012.   AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC'
AFP/PIXSELL
24.10.2012.
u 08:26

– Iz godine u godinu, gubeći vrijeme, Srbija polako gubi Kosovo – kazao je srbijanski premijer

– Mi možemo govoriti: "Kosovo je srce Srbije, prema Ustavu je Kosovo dio Srbije", ali ono više neće biti dio Srbije ako mi ne shvaćamo da moramo zaustaviti propadanje pozicije Srbije u pregovaračkom postupku oko Kosova, kao što moramo zaustaviti pad ekonomije – rekao je srpski premijer i ministar policije Ivica Dačić u intervjuu za Radioteleviziju Srbije. Podsjetio je da Srbija, ako bi bila izolirana od međunarodne zajednice i ako ne bi prihvaćala ni jedan prijedlog, ne bi imala ni potporu prijatelja.

– Protiv tog Thaçija sam ratovao, a da nije bilo međunarodne zajednice, vjerojatno bih ga i pobijedio. Iz godine u godinu, gubeći vrijeme, Srbija polako gubi Kosovo. Možemo se ponašati kao Grčka i govoriti da je Istanbul grčka prijestolnica, ali on to više nije, a oni to govore već 100 godina – slikovito se izrazio Dačić i ocijenio da bi Srbija imala priliku "nešto i realizirati u vezi s Kosovom" da se prije 10 godina razgovaralo o temama koje je on pokretao.

– Što Srbija zapravo može učiniti? Može povesti rat za obranu Kosova. Ali zašto nisu poveli rat oni koji su bili na vlasti kada je proglašena neovisnost Kosova? Očigledno da to nije opcija – objasnio je srpski premijer i vođa srpskog pregovaračkog tima s Kosovom.

Dačić je najavio da platforma za pregovore o Kosovu mora biti fleksibilna i odgovarati trenutku u kojemu se Srbija nalazi.

– Nije problem što Albanci ne žele živjeti sa Srbima, problem je što su proglasili neovisnost bez dogovora s tom državom Srbijom i što je dio međunarodne zajednice to prihvatio. Postoje povijesne krize koje se vremenom rješavaju, ali će se ona, ako čekamo, riješiti s vremenom na našu štetu – rekao je Dačić i naglasio kako Srbija "ne može prihvatiti jednostrano proglašenu neovisnost Kosova".

Priznao je, iako javnost u Srbiji to ne prihvaća blagonaklono, da nije siguran da će tema statusa biti glavna tema, već opuštanje odnosa i vidljiv napredak u odnosima Beograda i Prištine.

>>Albanci u Prištini prosvjeduju zbog susreta Thaçi – Dačić

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
08:47 24.10.2012.

Mali ratoboran zar ne? Sve ratove koje ste vodili,vrlo uspješno ste i izgubili. No u mitomaniji ste nenadmašni.

DU
Deleted user
08:54 24.10.2012.

Za Srbiju je bas to najveci problem sto ih kosovski albanci iz poznatih razloga nevole a ima ih tako puno na Kosovu. Sta Srbi sada trebaju uciniti da ih Albanci zavole? Dacic ima kratko pamcenje i zaboravio je, kao i svi Srbi devedesete godine jer bi najradie volili da ih nije ni bilo samo to nece priznat. Zasto su amerikanci stali na stranu kosova? Zato sto, kao i u njihovim filmovima, uvjek staju na stranu slabijeg. I oni ce uvijek podrzavat kosovare a ako treba i naoruzat ce ih kao izraelce koji se isto tako nalaze u neprijateljskom okruzenju.

OB
-obrisani-
09:18 24.10.2012.

Stare su poslovice, kako radiš tako češ i završiti, boljei vrabac u ruci nego golup na grani. devedesetih su bili veliki apetiti za teritorijem, zadnjih godina gubite i svoj, a to je kazna, jer svatko ko radi grijehe kad tad če ih morati naplatiti...i Boga sigurno ima..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije