USKORO U HRVATSKOJ

Djeca dobivaju svoga pravobranitelja

22.11.2001.
u 00:00

* U Austriji takav ured zapošljava dva člana, u Portugalu 106, u Makedoniji pri uredu pučkog pravobranitelja rade tri za djecu

ZAGREB - Djeca bi vas ubuduće mogla tužakati i svom, dječjem pravobranitelju! No, nije riječ o tužakanju, nego o vrlo važnoj instituciji, koja bi trebala dodatno štititi prava i interese djece. Naime, prema Nacrtu prijedloga zakona o pravobranitelju za djecu, i u Hrvatskoj bi trebao biti uveden ombudsman (pravobranitelj za djecu). Preporukom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe traži se osnivanje nacionalnih, dječjih ombudsmana, a člankom 4. Konvencije o pravima djeteta države ugovornice obvezuju se poduzeti sve odgovarajuće zakonodavne i druge mjere za primjenu prava priznatih Konvencijom.

Pravobranitelj je važan za zaštitu i promicanje ljudskih prava, kontrolor je rada državne administracije. Pravobranitelji za djecu trebali bi reagirati na pritužbe i povrede prava djece, utjecati na zakonodavstvo i praksu koja se tiče djece, pratiti rad Vladinih institucija i nevladinih udruga u pitanju djece. Pravobranitelj bi morao biti neovisan.

Nema općeprihvaćenog modela pravobranitelja za djecu. Svaki nacionalni pravobranitelj ima značajke pojedine zemlje. Hoće li naš biti kao u Austriji, gdje ured zapošljava dva člana, kao u Portugalu, gdje je na tom poslu zaposleno 106 ljudi ili kao u Makedoniji, gdje pri uredu pučkog pravobranitelja rade tri za djecu, to će se tek odlučiti.

Baš zato, Državni zavod za zaštitu obitelji, materinstva i mladeži, koji izrađuje Nacrt našeg prijedloga zakona o pravobranitelju za djecu, u suradnji s UNICEF-om danas održava okrugli stol pod nazivom "Kakvog ombudsmana želimo". Rasprava će biti od 13 do 17 sati u Starogradskoj vijećnici u Zagrebu, a u sklopu Tjedna borbe protiv zlostavljanja.

Vesna Širanović

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije