EKSKLUZIVNO

Drugi čovjek s MUP-ove tjeralice predao se u Metkoviću

03.09.2002.
u 00:00

* Sebastijan Gečević (38) u čijoj je kući u zagrebačkoj Dubravi 20. veljače 1998. otkriveno 1829 limenki "kompota" u kojima je bila marihuana, dragovoljno se predao policiji * Zoran Pavlović (41), osuđen na trinaest godina zatvora, i dalje je u bijegu

ZAGREB - Sebastijan Gečević (38), drugi na listi MUP-ovih tjeralica, predao se policiji u Metkoviću i već je u zagrebačkom Okružnom zatvoru, nakon čega će biti upućen na izdržavanje desetogodišnje zatvorske kazne zbog krijumčarenja oko deset tona marihuane.

Zinka Bardić, glasnogovornica MUP-a , potvrdila nam je informaciju da se S. Gečević predao policiji. Što se krilo iza operativno-taktičkih mjera koje je policija poduzimala nije nam željela precizirati.

Nakon uspostavljanja tješnje suradnje policija Hrvatske, BiH i SRJ Gečeviću se očito suzio manevarski prostor za bijeg pa ga je odlučio prekinuti, ali vjerojatno prave razloge zna samo on. Zoran Pavlović (41), njegov kompanjon iz istoga kriminalnog posla, osuđen je na trinaest godina zatvora i dalje je u bijegu.

Njih dvojica, 19. kolovoza 2000. godine na slobodi su se našli zahvaljujući skandaloznom propustu vijeća Vrhovnog suda Hrvatske. Naime, tog im je dana istekao rok od dvije i pol godine od uhićenja, i kako u tom roku nije bila donesena pravomoćna presuda, po sili zakona morali su biti pušteni na slobodu. Prvostupanjsku presudu izreklo im je vijeće zagrebačkoga Županijskog suda, kojem je predsjedao sudac Zdravko Jambrović, i nakon žalbi 29. travnja 1999. spis je iz njegove referade otpremljen u Vrhovni sud. Čak su krugovi bliski Vrhovnom sudu upozoravali da "curi" pritvorski rok. Sjednica vijeća Vrhovnog suda sazvana je ljeti, u vrijeme godišnjih odmora, i kako odvjetnici nisu primili pozive sutkinja je morala sjednicu odgoditi za 14. rujna 2000. U međuvremenu osuđenici su morali biti pušteni na slobodu, i kad se to dogodilo darovanu slobodu brzo su iskoristili i izgubio im se svaki trag. Za Gečevića se spekuliralo da je otišao na Kosovo odakle je rodom, a Pavloviću se izgubio svaki trag. U međuvremenu, Pavloviću je Vrhovni sud kaznu sa 10 povisio na 13 godina zatvora, a Gečeviću s devet na deset, što je protumačeno kao "odmazda" sudaca Vrhovnog suda za propust kolegice.

O skandalu koji se tada dogodio puno smo pisali, ali sve je po one koji su bili odgovorni za taj propust prošlo bez ikakvih posljedica. Norman Mac Leod (35), Škot s prebivalištem u Nizozemskoj, koji je također bio dio krijumčarskog lanca kojim je preko Gane u Hrvatsku stigla marihuana u limenkama kompota i deklarirana kao parket, potkraj siječnja ove godine osuđen je na deset godina zatvora. On je Hrvatskoj izručen koncem 2000., a osim Pavlovića, pravosuđu je nedostupan i četvrti čovjek iz toga krijumčarskog lanca Nizozemac Robert Van de Bleek.

Policija je drogu uz spektakularno osiguranje spalila u spalionici "Puto" na Jakuševcu.

D. Miljuš

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije