EURO

Europi su trebale dvije godine, a nama Crkvenac daje deset dana

16.12.2001.
u 00:00

* Cijene u eurima prvi namjerava iskazati Getro, koji tvrdi kako će time kupci moći lakše uspoređivati cjenike s onima u Sloveniji i Austriji

Preporuka ministra financija Mate Crkvenca da od 1. siječnja sljedeće godine cijene u trgovinama budu iskazane i u eurima zbunila je i iznenadila trgovce. Voditelj Sektora trgovine pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca Josip Zaher tako ističe da je riječ o ishitrenom potezu, te da je trgovcima za takav čin ostavljeno premalo vremena.

- U prodavaonicama se posluje uglavnom s gotovinom pa bi prodavači ubuduće, osim kunskih depozita, trebali imati i one s eurima. Premda još nemam detaljih informacijama o prijedlogu ministra Crkvenca, smatram da bi iskazivanje cijene u toj valuti zahtijevalo dosta ulaganja - kazao je J. Zaher. Trgovci bi, smatra on, najvjerojatnije morali mijenjati informatičke sustave, a budući da su to činili prije tri godine, novu investiciju sigurno ne bi dočekali s oduševljenjem. Osim toga, drži J. Zaher, prekratak je rok za iskazivanje cijena u eurima, jer u nastupajućoj predblagdanskoj kupovnoj ludnici velikim trgovcima sigurno ne bi bilo lako za desetke tisuća proizvoda izrađivati nove cjenike.

- Trgovci u Europi za takvo su usklađivanje imali rok dvije godine, a nas se tjera da "euroizaciju" provedemo za desetak dana. Stoga ćemo od Ministarstva tražiti razgovor o predloženim promjenama - napomenuo je J. Zaher.

U najvećem domaćem maloprodajnom lancu Konzumu također drže da bi isticanje cijena u eurima moglo značiti povećanje troškova, s obzirom na mogućnost dnevnih promjena odnosa kune i eura. Smatraju i da bi u vrijeme turističke sezone isticanje cijena u eurima sigurno bilo pozitivno.

U Getrou, pak, govore kako cijene u eurima namjeravaju iskazati vrlo brzo, a to im, kažu, nije problem, jer imaju najmoderniji informatički sustav. U upravi Getroa drže kako je to dobar potez jer će kupci moći lakše uspoređivati cijene u Getrou s onima u Sloveniji ili Austriji. Eventualne bi teškoće, ističu u Getrou, mogli imati samo s prevođenjem cijena proizvoda koji imaju malu kunsku vrijednost.

Pozitivno mišljenje o uvođenju eura u dućane ima, pak, predsjednica Udruženja trgovaca pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Jadranka Drk koja drži da se i trgovci moraju prilagođavati približavanju Europi.

Silvana Lauš-Mrvelj

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije