utrka za rijeku

Filipović: SDP je pokazao da je prvi izbor, Štimac: Filipović postiže sve zahvaljujući partijskoj knjižici

Sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Rijeke
Foto: Screenshot/HRT
1/3
24.05.2021.
u 23:07

Gospodin Štimac je konferencijom za novinare počinio političko samoubojstvo i još je pozvao novinare da to snime. Svi koji su gledali mogli su vidjeti niz laži na račun gradske, županijske uprave, SDP-a, koje su potpune neistine, kazao je Filipović na optužbe svog protukandidata

Utrka za mjesto gradonačelnika Rijeke vodi se između nezavisnog kandidata Davora Štimca i SDP-ova Marka Filipovića. Štimac je ranije naveo kako su u kampanji brojni napadi upućeni njegovoj obitelji i suradnicima, a isto je ponovio i na sučeljavanju s protukandidatom. 

Štimac se na večerašnjem sučeljavanju u emisiji "Otvoreno" uvodno osvrnuo na napada koji je, kako kaže, bilo puno. Bili su upućeni njegovoj obitelji te osobama s njegove liste. 

- Teško je pomiriti se ljudima koji su u Rijeci u krugu SDP-a, da se pojavio nezavisni kandidat koji ne pripada niti jednoj ideologiji osim građanske - i to je ključ svih napada. Odlučili smo reagirati i upozoriti javnost. Čudno nam je da se u gradu koji se diči otvorenošću, nekoga tko je običan građanin s EU stavovima proglašava desničarom. Sve u cilju da bi se dobili izbori, rekao je.

Marko Filipović ustvrdio je kako su to neistine te da je Štimac konferencijom za medije u četvrtak, na kojoj je ustvrdio da napade vrše oni koji okružuju SDP, počinio političko samoubojstvo. 

- Gospodin Štimac je konferencijom za novinare počinio političko samoubojstvo i još je pozvao novinare da to snime. Svi koji su gledali mogli su vidjeti niz laži na račun gradske, županijske uprave, SDP-a, koje su potpune neistine. Još nisam čuo tko je prijetio. Zamolio bih da imenuje onoga tko mu je prijetio, jer je to u političkom diskursu nedopustivo, odgovorio je. 

VIDEO Rijeka: Kandidat za gradonačelnika Davor Štimac o pritiscima i "prljavoj" kampanji

 

- Govorili smo što ćemo učiniti za Rijeku, za grad koji tone, a ovdje se radi o silnoj želji da se zadrži ta pozicija, rekao je, dodavši da "o ljudima najviše govore njihove izjave".

- Rijeka nije grad koji tone, odgovorio mu je Filipović. - Rijeka je grad koji teče, otvoren i tolerantan grad. O optužbama koje su iznosili ljudi s njegove liste, njih će morati dokazati na sudu, poručio je.

Filipović kaže kako je SDP kontinuirano zadobivao povjerenje Riječanki i Riječana, i to trideset godina.

- Birali su mudro i sa srcem. SDP je na ovim lokalni, izborima dokazao da je prvi izbor Riječana i Riječanki. Nešto više od 30 posto podrške meni kao kandidatu za gradonačelnika u prvom krugu tome svjedoči, rekao je.

Na pitanje zašto misli da bi bio bolji gradonačelnik, Štimac je rekao zato je gospodin Filipović dosada nije ništa napravio u životu.

- Gospodin Filipović do 28 godine postiže sve zahvaljujući partijskoj knjižici i onda postaje zamjenik gradonačelnika. Što je radio u životu, to ne može odgovoriti, ali gdje je bio sasvim je jasno. Filipović je sa 24 godine postao predsjednik upravnog vijeća Prirodoslovnog muzeja. Moj sin silno voli životinje i biljke i ne vjerujem da bi uspio postati predsjednik upravnog vijeća, rekao je Štimac. 

- Gospodin Štimac se bavi sa mnom, a ne programom. Dobio sam povjerenje građana. Svaki treći građanin glasao je za mene u prvom krugu. To je ogromno povjerenje i benefit s kojim idem u drugi krug. Naš program sastoji se od tri glavna cilja - pojačavanje riječkog gospodarstva, pojačavanje prometne povezanosti Rijeke u svim segmentima kako s Hrvatskom tako i sa zapadnom Europom i sve ostalo bitno u segmentu života u zajednici - školstva, zdravstva, socijalne skrbi, građanskog odgoja, rekao je Filipović.

Gotovo 59 milijuna kuna vrijedna je obnova "Galeba", nekadašnje Titove jahte, koja je trenutno u tijeku. Na pitanje podržava li korištenje "Galeba", Štimac je naveo kako će ga biti potrebno maksimalno eksploatirati.

- Taj objekt moramo završiti. Uloženi su veliki novci, pitanje je hoće li i 59 milijuna biti dovoljno, kaže i dodaje kako je zasigurno bilo i drugih projekata koji su se mogli raditi u gradu u kojem djeca nemaju mjesta u vrtićima, jaslicama. Međutim, kako će "Galeb" uskoro biti obnovljen oni će ga, kaže, maksimalno eksploatirati kako bi barem dio uloženih novaca vratili.

Filipović smatra da je riječ o kulturnom dobru Republike Hrvatske, kojim ga je proglasio ministar Boži Biškupić te da su za obnovu broda iskorištena značajna europska sredstva. Brod će, kaže Filipović, biti turistička atrakcija.

- On ima dvostruku namjenu, jedna je muzej koji priča o bogatoj povijesti broda, a jedan dio je predviđen za komercijalne svrhe, ljetno kino na maršalskoj palubi, restoran i smještajni kapaciteti, navodi. 

Dječja bolnica Kantrida uskoro se seli na Sušak, na pitanje kakav je njegov plan s tim atraktivnim zemljištem, Filipović odgovara kako će namjena biti turistička, dok Štimac smatra da to ne bi trebao biti isključivo turistički nego i zdravstveni turizam.

- Nastavit će se i s preseljenjem bolnice Rijeka s lokaliteta. Ti prostori na lokalitetu Rijeka, oni bi pak trebali ići u smjeru prostora za ljude treće dobi, palijativne medicine, hospicija, kronikarija, i prostora za ono što sadašnja Vlada u Rijeci nije osigurala, rekao je.

- Skrb o najstarijim sugrađanima je u ovlasti županija i one su zadužene za izgradnju domova za starije, odgovara mu Filipović. 

Komentara 2

JO
jovicamod
01:00 25.05.2021.

Jadni mi svi skupa sa vama. Zapravo uopće nije bitno to što netko nije radio ništa do neke godine. Bitno je što će raditi nakon što bude izabran. Netko tko nema dan radnog staža može za zajednicu napraviti više od nekoga tko ima 30 godina radnog staža udaranja pečata. Ako želi... Ova država bi trebala uvesti kaznene sankcije za neispunjena predizborna obećanja pa da vas vidimo...

AS
aspiranto1950
23:28 24.05.2021.

Filipović ga pregazio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije