SLOM BOLONJE

Filozofski, Pravni fakultet i FER krše zakon

Prosvjeda zbog kršenja zakona na Fakultetu elektrotehnike i računarstva bilo je i lani
import
15.10.2007.
u 21:15

Nakon studenata zagrebačkoga Prirodoslovno-matematičkog, Pravnog i Fakulteta političkih znanosti zbog provođenja Bolonje, na prosvjed se ovaj tjedan spremaju i studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Statut im je važniji!
Riječ je o 33 studenta treće godine koje je uprava fakulteta, jer nisu ispunili uvjete za upis u višu godinu, prebacila na novi program po bolonjskom procesu, što je suprotno Zakonu o visokom obrazovanju. Naime, u Zakonu piše da student ima pravo završiti studij po programu po kojem ga i upiše.

No, upravi FER-a od zakona je očito važniji fakultetski Statut donesen lani, u kojem stoji da će se svi studenti koji padnu godinu prebaciti na Bolonju.
 Ne vidim ništa sporno. Postupili smo prema Statutu koji je odobrio Sveučilišni odbor za Statut te je zakonit  tvrdi Vedran Mornar, dekan FER-a. No studenti se s njim ne slažu.

 Nama je jasno da smo mi našoj upravi nevažna generacija, zadnja koja je upisala FER po starom programu, ali zakon ne bi smjeli kršiti  ogorčen je student treće godine. Da bude još gore, da prelaze na Bolonju doznali su prošli petak, pa su  mjesec dana u zaostatku s gradivom.

Kako su nas prebacili na Bolonju, moramo položiti razliku ispita, koje po starom programu nismo imali. Riječ je o 12-ak ispita s prve i druge godine. A kako su predavanja brucošima počela sredinom rujna, u debelom smo zaostatku i sada moramo moliti profesore da nas prime u svoje grupe i pomognu nam nadoknaditi gradivo  kažu studenti.

Blokada cesta
Žale što godinu nisu pali lani jer bi bili u boljoj poziciji nego što su sada.  Barem ne bismo polagali ispite s treće godine po starom programu, kojih na Bolonji i nema  ljutiti su studenti, koji će prije prosvjeda pomoć potražiti i od rektora Sveučilišta Alekse Bjeliša i ministra Primorca.  Ako nam ne pomognu, idemo ravno pred zgradu Ministarstva obrazovanja. Bude li potrebno, blokirat ćemo i okolne ceste  poručuju novi "bolonjci". 

A u prosvjedu bi im se moglo pridružiti i 50-ak studenata kroatistike s Filozofskog fakulteta kojima zbog jednog predmeta  Uvod u teoriju književnosti  koji su slušali dvije godine zaredom, ali ga nisu uspjeli položiti, gube pravo na nastavak studija.

 Istina je da u Statutu stoji da se jedan predmet može slušati najviše dvije godine, no na drugim fakultetima studentima su u takvoj situaciji izišli ususret  tvrdi studentica.
Provođenjem Bolonje opet su nezadovoljni i studenti Pravnog fakulteta jer nepoložene ispite koje slušaju drugi put ponovno moraju plaćati.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije