Mušketirka Anamarija

Floretom hara Europom, ali dečke njime ne plaši

'08.05.2011. Karlovac - Anamarija Banjac najbolja je floretasica macevalackog kluba karlovac. Doprvakinja je Hrvatske i treca floretasica Europe u kategoriji djevojcica do 12 godina. Photo: Kristina S
'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
17.05.2011.
u 09:00

Anamarija je broncu na Europskom prvenstvu osvojila nakon tek godinu i pol treninga u karlovačkom klubu

Iako je u mačevanje u Karlovcu staro tek nešto više od godinu i pol, Mačevalački klub Karlovac već se uspio uvrstiti među najbolje u Europi. Najzaslužnija je za to mlada Karlovčanka Anamarija Banjac, koja je osvojila broncu na otvorenom prvenstvu Europe za mlađe dobne kategorije održanom u Klagenfurtu. Anamarija je treće mjesto osvojila u kategoriji floreta do 12 godina, nakon čak 23 borbe na tom prestižnom natjecanju.

Poziv u knjižnici

– U početku nisam očekivala da ću doći do te medalje i zato sam zadovoljna broncom. Ipak, sad znam da sam mogla i mnogo više – rekla je nakon natjecanja Anamarija Banjac, i sama najavivši kako od nje u budućnosti možemo očekivati niz novih medalja. No u početku ništa nije slutilo na velike rezultatske uspjehe. Anamarija se samo, poput mnogih svojih vršnjakinja, željela baviti sportom.

– Mačevanje sam vidjela samo kao neku vrlo zanimljivu borbu. Tražila sam od mame da se raspita mogu li negdje to trenirati, a zatim smo sasvim slučajno u knjižnici naletjeli na veliki plakat koji je pozivao na mačevanje i tako je sve počelo. Odmah mi se sve jako svidjelo i nastavila sam trenirati. I danas uživam kao i prvog dana. Ne znam kamo će me sve to odvesti, ali znam da neću odustati te želim i dalje trenirati – rekla je Anamarija.

Kako je riječ o olimpijskom sportu, neki u njoj vide novu karlovačku olimpijsku. Ipak, ona će reći da uz nju u klubu ima mnogo prijateljica i prijatelje koji su dobri kao i ona. Uz nesebičnost roditelja koji u ovaj stari, ali danas malo poznat sport ulažu mnogo svog slobodnog vremena, ali i novca, svi ističu kako je za procvat mačevanja u Karlovcu, kao i za sportske uspjehe, najzaslužniji trener Krešimir Profozić.

Trener je zakon

– Ma trener nam je zakon. Mnogo mu pomaže i njegov brat Danijel. Svaki nam trening donosi nešto novo. Kad god treniramo, dobro se namučimo, ali atmosfera nikad nije ukočena i svi se dobro zabavljamo. Imam i puno prijatelja. U klubu imam jednog dečka koji mi je zaista dobar prijatelj, a na natjecanjima sam se već sprijateljila i s dvije cure koje treniraju u Zagrebu. Zaista sam zadovoljna – zaključuje Anamarija, koju već uskoro očekuje i niz novih natjecanja. Iako skromno najavljuje da će se truditi i ostvariti najbolji mogući plasman, za nove pobjede na borilištima floretaša već je predodređena. Na pitanje kako na pobjede reagiraju prijatelji u školi i boje li se dečki njezina mača, sa smiješkom odgovara:

– Ma ne, svi moji prijatelji to prihvaćaju kao normalan sport. Tako je i s dečkima. Sve nesporazume najprije rješavam riječima – zaključila je 12-godišnja Karlovčanka.

Komentara 1

TI
tintilinic100
15:58 08.07.2011.

Srcedrapajuća priča. Dajte još.. još.. super ste :))))))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije