POVLAČENJE IZ HERSONA

'General Armagedon' u problemima: Neki vjeruju da mu je Putin namijenio ulogu 'dežurnog krivca'

Commander of Russia's Aerospace Forces Sergei Surovikin attends a meeting in Sochi
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/2
21.11.2022.
u 17:05

Surovikin, veteran ratova u Čečeniji i Sirija, pod znatnim je pritiskom i mora dokazati da se ovaj potez isplatio Moskvi, a pod posebnom je prismotrom ruskih ratnih jastrebova.

Ruski general Sergej Surovikin (56), poznat i kao general Armagedon, koji je nedavno došao na čelo vojske pod znatnim je pritiskom nakon što se javno zalagao za povlačenje iz ukrajinskog grada Hersona kojeg su Rusi osvojili na samom početku rata.

Surovikin je preporučio 9. studenog povlačenje ruske vojske iz Hersona i sa zapadne obale rijeke Dnjepra. Tvrdio je da bi taj vojni potez omogućio spašavanje opreme i raspoređivanje vojnika tamo gdje su potrebni. SAD pretpostavlja da je riječ o nekih 30 000 vojnika, piše Reuters.

Dio snaga prebačen je na bojišnice od južne do istočne Ukrajine, gdje se vode žestoke borbe. Surovikin, veteran ratova u Čečeniji i Sirija, pod znatnim je pritiskom javnosti i mora dokazati da se ovaj potez isplatio Moskvi, a pod posebnom je prismotrom ruskih ratnih jastrebova.

"Čekamo vaše briljantne rezultate i molimo se za vas. Molim se za vas svakog dana", poručila je generalu urednica Russia Today (RT) Margarita Simonyan poznata po svojem žestokom zalaganju za rat. Kazala mu je i da ignorirala "gluposti" koje govore kritičari, referirajući se na utjecajne vojne blogere nezadovoljne zbog povlačenja.

Jedan od tih blogera Vladlen Tatarsky, kojeg prati više od pola milijuna pratitelja na Telegramu, razbjesnio se zbog dolaska ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog u Herson te se zapitao zašto ga Moskva još uvijek nije ubila.

"Zašto smo prolili našu krv? Zašto Zelenski može smireno doći u Herson? Simbolično i bilo sjajno kad bi Geran (vrsta drona o.a.) sletjela na njegovu glavu, ali to se nije dogodilo. Zašto? Ili ćemo ratovati ili ništa neće funkcionirati"

Ruski ultranacionalisti Alexander Dugin, čija kćer Darya je ubijena u autobombi u kolovozu ove godine za koju ruske vlasti krive ukrajinske, kazao je kako je Herson posljednji dio teritorija koji Rusija si smije dopustiti da izgubi.

"Dosegli smo limit", kazao je, prenosi Reuters.

Podsjetite se: Ubijena kći bliskog Putinovog saveznika: Eksplodirao joj automobil, otac navodno bio meta

Surovikina traže i da pojača bombardiranje ukrajinske energetske infrastrukture kako bi potaknuli Ukrajinu da dođe za pregovarački stol.

"Apeliram na junaka ruske vojske generala Surovikina: Druže generale, tražim od vas da dovršite potpuno uništenje energetske infrastrukture nacističke ukrajinske hunte.", kazao je jedan od najpoznatijih i najutjecajnijih ruskih voditelja Vladimir Solovyov.

S druge strane, neki vjeruju da će Surovikin biti "dežurni krivac" za ruskog predsjednika Vladimira Putina i ministra obrane Sergeja Šojgua, ako rat nastavi ići u lošem smjeru za Moskvu.

VIDEO: Bio je na rubu smrti, a onda mu je život spasila transplantacija srca: 'Zauvijek sam zahvalan svom donatoru!'

Komentara 18

DU
Deleted user
18:09 21.11.2022.

toliko naklapanja, bezveznih činjenica i neprovjerenih informacija se vidi ovdje i u člancima tabloida o raznim starletama

Avatar prodao sam  ukrajnu
prodao sam ukrajnu
18:48 21.11.2022.

Startrack Zašto ne apeluješ na američke vojne generare da ne vode ratove po svetu i da povuku svu vojsku iz baza po svetu nazad u Amarikutu nazad u Amariku

ST
Startrack
17:21 21.11.2022.

"Apeliram na junaka ruske vojske generala Surovikina: Druže generale, tražim od vas da dovršite potpuno uništenje energetske infrastrukture nacističke ukrajinske hunte." Gluho bilo. Najgore od svega je dasmo mi zivili sa ovakvima. Iste price smo slusali devedesetih. A najgore odre od najgoreg je bilo daje postojao Jugoslavenski pokret koji nas je gurao u drzavu sa ovakvima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije