Kulena ima svakojakih, masnih, suhih, tvrdih, no jednom kada probate vrhunski kulen – znat ćete ga prepoznati. Kulen obitelji Matijević svoju kvalitetu postiže spajajući dugogodišnju obiteljsku recepturu, pažljivo odabrane sastojke te visoke standarde proizvodnje.
Nakon diplome u SAD-u i posla u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, Hrvoje Matijević vratio se kući u Baranju i krenuo s uzgojem svinja i proizvodnjom kulena. Recept se prenosi s koljena na koljeno, a svaka generacija ubaci nešto svoje i tako usavršava kulene. Na OPG-u Matijević iz Suze u Baranji nekad su proizvodili dva kulena godišnje, a danas i više od 2000 komada. Uz obitelj, imaju i jednog stalno zaposlenog, dok je u doba svinjokolje zaposleno i do osam sezonaca. Svake godine uzgoje do 150 svinja od čega rade samo kulen, kulenove seke i slaninu, trajne proizvode koji mogu opstati i do dvije godine iako u njima nema nikakvih aditiva.
Njihov proizvod nosi i oznaku zaštite zemljopisnog podrijetla baranjskog kulena na europskoj razini.
– Postupak dobivanja EU oznake trajao je jako dugo, ali ona je otvorila sva vrata na europskom tržištu. Naš je kulen potpuno prirodan proizvod od biranog mesa domaćih svinja, domaće paprike i drugih prirodnih začina te ne sadrži konzervanse, umjetne boje ni aditive. Proizvodi našeg OPG-a Matijević nisu za široku masu, već za 2 posto onih ljudi koji će znati cijeniti ono što će dobiti – vrhunsku kvalitetu – poručuje Hrvoje i dodaje kako oni žele ostati mali, kvalitetni i tradicionalni, što im za sada i uspijeva. OPG Matijević dobitnik i je Zlatne povelje za svoj proizvod s oznakom zemljopisnog podrijetla na natjecanju Suncokret ruralnog turizma. – Do sada se nismo prijavljivali na natjecanja jer su nam najveća nagrada rasprodani proizvodi – kaže Matijević.
Sadržaj omogućilo Ministarstvo poljoprivrede