Sastanak u NATO-u

Grlić Radman: Gledam u kojem opsegu ćemo protjerati ruske diplomate, to je odgovor na brutalnu rusku agresiju

NATO foreign ministers and Ukrainian foreign minister meet in Brussels
Foto: Evelyn Hockstein/REUTERS
1/4
07.04.2022.
u 17:57

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, koji je također sudjelovao na sastanku u NATO-u, nije jasno odgovorio na novinarsko pitanje hoće li i Hrvatska slati oružje Ukrajini

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba bio je danas u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, gdje je rekao da su samo “tri teme” u svim njegovim razgovorima s ministrima iz zemalja NATO-a: “oružje, oružje i oružje”. 

- Dok pričamo, traje bitka za Donbas, koja će se još intenzivirati. Bitka za Donbas će vas podsjetiti na II. svjetski rat: velike operacije, tisuće tenkova, zrakoplovi, artiljerija. To neće biti lokalna operacija, koliko vidimo po ruskim pripremama. Rusija ima svoj plan, mi imamo svoj. Ishod te bitke bit će odlučen na bojnom polju. Zbog toga je ključno da nam saveznici ne govore da još razmišljaju, da traju procedure. Ili ćete nam pomoći sada, a pritom mislim na dane, ne na tjedne. Ili će vaša pomoć doći prekasno i mnogi ljudi će umrijeti - rekao je Kuleba u Bruxellesu.

Pojedini NATO saveznici dosad su u Kijev poslali velike količine naoružanja, ali uglavnom defenzivnog, što su Ukrajinci uspjeli promijeniti u politiku slanja ofenzivnog naoružanja. Traže borbene zrakoplove, raketne sustave, tenkove… Ministar Kuleba izjavio je novinarima da nije u pitanju hoće li dobiti oružje. Očito je već dogovoreno što će sve dobiti. Ali, napominje, ključno je da to bude što prije.

- Složili smo se da moramo dodatno pojačati našu potporu Ukrajini. Saveznici su spremni učiniti više po pitanju vojne pomoći - potvrdio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg po završetku ministarskog sastanka u sjedištu vojnog saveza. Nije želio otkrivati detalje o tome kakvu vrstu naoružanja saveznici dodatno šalju, ali je rekao nešto što dočarava promjenu u stavu oko defenzivnog i ofenzivnog.

Foto: Evelyn Hockstein/REUTERS

- Razlika između ofenzivnog i defenzivnog naoružanja ne postoji jer govorimo o zemlji koja se brani - rekao je Stoltenberg.

Drugim riječima, sve je defenzivno, i ono najofenzivnije oružje koje stiže ukrajinskoj vojsci.  

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, koji je također sudjelovao na sastanku u NATO-u, nije jasno odgovorio na novinarsko pitanje hoće li i Hrvatska slati oružje Ukrajini.

-  Mi nismo razgovarali o konkretnoj listi, sada će i Stoltebnerg dati izjavu, pa ono što sigurno kaže, onda je to javno - rekao je Grlić Radman. Na pitanje hoće li Hrvatska sudjelovati u protjerivanju pojedinih ruskih diplomata, koje se događa diljem zemalja članica EU i NATO-a:

-  U skoro vrijeme. Mi samo gledamo u kojem opsegu i naravno trebamo sagledavati, imati u vidu činjenice, mislim da su sve države Europske unije i NATO-a već postupile po tom pitanju. Ističem, ponovno, to je znak solidarnosti ali i odgovor na ova najnovija zbivana i brutalnu rusku agresiju gdje smo zapanjeni strahotama i zločinima ruske vojske na okupiranom području nakon što su se povukli - odgovorio je ministar vanjskih poslova RH.

Ministri vanjskih poslova 30 zemalja saveznica dogovorili su se da će NATO pojačati podršku Bosni i Hercegovini i Gruziji. 

Foto: Evelyn Hockstein/REUTERS

- Za BiH možemo razviti novi paket izgradnje obrambenih kapaciteta - rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, dodajući kako će bilo kakva pomoć NATO-a biti u skladu s onim što sama BiH traži.

-  Jačanje stožera u Sarajevu, vojno i obrambeno, ali i financijskim ulaganjem, poticanjem na reforme u BiH, borbu protiv korupcije, svih onih vrijednosti koje su vrijednosti EU i NATO-a - rekao je ministar Gordan Grlić Radman na pitanje kakvu konkretno pomoć BiH može očekivati od NATO-a. 

Novinari su šefa hrvatske diplomacije upitali i da komentira izjave koje je osuđeni ratni zločinac Veselin Šljivančanin dao u emisiji jedne režimske televizije u Srbiji. 

- Vidimo da se Srbija još uvijek nije suočila s prošlošću.  Promjenom narativa ona bi se trebala okrenuti budućnosti. Jer, ako želi ući u EU, onda treba prije svega riješti vladavinu prava, treba odgovoriti na zahtjev o 1858 nestalih osoba iz Hrvatske, njihove obitelji su žive i hrvatska Vlada je pod pritiskom (pitanja, op.a.) što mi činimo kako bismo utjecali na srbijansku vlast da nam dâ odgovore. Tu je i odšteta logoraša jer treba imati u vidu činjenicu da su civili odvođeni u Vojvodinu i druga mjesta po Srbiji, gdje su mučeni i ubijeni. Ako se želi okrenuti budućnosti, Srbija se mora suočiti s prošlošću, mora riješiti otvorena pitanja koja nisu samo bilateralna nego univerzalna. Mi smo to pitanje postavljali i postavljamo pred međuanorndim tijelima da se izvrši pritisak na srbijansku stranu - rekao je Gordan Grlić Radman.

>> VIDEO Rusi pripremaju novi napad na istoku: 'Izađite dok je sigurno'

 

Ključne riječi

Komentara 18

PU
Pukovnik
18:04 07.04.2022.

Ova vicfigura sramota je za bilo koji diplomatski zbor. Muca i bunca na svakom koraku. Najbolje i njega najuriti zajedno s Rusima.

BU
Budak
18:14 07.04.2022.

Ovo mutavo frfljalo ilustrira hrvatski politički vrh. Bezkičmeno i jadno. Iz solidarnisti protrati će ruske diplomate. Zar ne mora postojati razlog za isto? Na Zapadu špijuniraju ovdje ne jer nema šta. Dok je Zapad povećavao obim posla s Rusijom naši idioti su ponosno izjabili koliko strmo pada suradnja s Rusima. Vjerojatno čeka neki juda posao u Bruxellesu.

DA
Day
18:12 07.04.2022.

Lik iz crtića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije