PRIMIRJE

HSS će tražiti raščišćavanje odnosa s Račanovim SDP-om

10.02.2003.
u 00:00

Tomčić ne odustaje od saborske rasprave o privatizaciji i Hvaru, a Arlović podsjeća da je SDP to predlagao i ranije

Odustankom Vlade od prodaje "Sunčanog Hvara" "Termama Čatež" nisu sanirane pukotine unutar vladajuće koalicije. Prema vijestima iz HSS-a, ta će stranka tražiti da se raščiste odnosi sa SDP-om čim Hrvatska službeno preda zahtjev za članstvo u EU. Uručivanje aplikacije zakazano je za 18. veljače, što znači da bi sudbonosni razgovor SDP-a i HSS-a mogao uslijediti za desetak dana.

Šef HSS-a Zlatko Tomčić oštro je naime reagirao na istup premijera Ivice Račana tijekom ovog vikenda, u kojem prvi SDP-ovac poantira rasplet krize oko "Sunčanog Hvara", ali na način koji očito iritira HSS. Istodobno dok tvrdi da je kriza završena, Račan ostaje pri tome da je Vladina odluka o prodaji te tvrtke "Termama Čatež" bila ispravna, a hvali i ulogu Slavka Linića, što je posebno razljutilo HSS-ovce. HSS smatra da time ispada kako su sve Vladine odluke donesene isključivo kao ustupak HSS-u, a ne zato što je netko nešto skrivio.

Ako se ništa u idućih desetak dana ne promijeni, što bi interesno opet povezalo dva najjača koaloicijska partnera, nakon isteka desetodnevnog moratorija o temi "Sunčani Hvar" koalicija bi se opet našla u vrtlogu krize. SDP čini se spremno dočekuje novu rundu odmjeravanja snaga s HSS-om. Potpredsjednik SDP-a Mato Arlović podsjeća da je Klub SDP-ovih zastupnika još ranije tražio da se u Saboru otvori rasprava o privatizaciji i slučaju "Sunčani Hvar".

- Smatramo da bi u javnoj raspravi trebalo iznijeti sve elemente i razjasniti ih - kaže Arlović dodajući kako jedino nije jasno zašto koalicijski partner inzistira na odgovornosti samo jedne stranke kad se zna da su u odlučivanju o "Sunčanom Hvaru" sudjelovali i drugi.

U SDP-u se smatra da krivcem nikako ne može biti proglašena samo ta stranka, nego cijela Vlada, pri čemu se očito smjera u prvom redu na činjenicu da je u Upravnom odboru HFP-a bio i član HSS-a, ministar Božidar Pankretić.

Je li vrijeme da članovi petorke sjednu za stol i napokon dogovore kad će se ići na izbore, a kako će se međusobno odnositi do službenog početka kampanje? Za takav dogovor već je dovoljno motiva, počev od toga da će privatizacija kako sad stvari stoje biti obustavljena, a da će i Vladi u redovitim poslovima biti vezane ruke.

Unutar vladajućih stranaka čini se da još nema spremnosti otvoreno razgovarati o izborima, bez da taj razgovor bude isprovociran sukobom o nekoj "desetoj" temi.

No iz razgovora s čelnicima koalicijskih stranaka razabire se kako postaju svjesni toga da bi trebalo dogovoriti koje se još poslove mora zajednički obaviti, a da se to ne izokrene u konfliktno osvajanje predizbornih poena u korist jednog koalicijskog partnera, a na štetu ostalih.

Deana Knežević

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije