Narančasti alarm

Civilna zaštita izdala ozbiljno upozorenje: Očekujte olujne brzine vjetra i visoke valove, pronađite zaklon

Jaka bura u Ražancu
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
15.04.2023.
u 15:19

Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je upozorenje Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) čiji su prognostičari za nedjelju 16. travnja izdali narančasto upozorenje na vjetar.

Vrijeme u nedjelju, prema porgnozi DHMZ-a, bit će promjenljivo u unutrašnjosti i pretežno oblačno. Povremeno će padati kiša, osobito prijepodne kada lokalno može biti obilnija, u Dalmaciji praćena grmljavinom, a u najvišem gorju moguć je snijeg. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu umjereno jugo, ponegdje na jugu i jako, a na sjevernom dijelu bura koja će se do večeri proširiti duž obale. Najniža jutarnja temperatura između 4 i 9, na Jadranu od 9 do 12 °C. Najviša dnevna između 9 i 14 °C, na istoku i jugu Hrvatske i malo viša.

Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je upozorenje Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) čiji su prognostičari za nedjelju 16. travnja izdali narančasto upozorenje na vjetar. Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati, priopćilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Foto: DHMZ

Upozoravaju da upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova.

Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa se građane koji putuju poziva da prate informacije o stanju u prometu.

"Promjenjivo oblačno vrijeme s povremenom kišom značajno je drugačije od onoga kakvo mnogi priželjkuju u proljeće, no nije neobično. Potrajat će ne samo u dane vikenda, nego i u prvom dijelu idućeg tjedna. Doduše, uz nešto rjeđu kišu i grmljavinu te češća sunčana razdoblja nego tijekom ovotjednog četvrtka i petka pa stoga i uz višu temperaturu zraka koja će i osjetno porasti na lokacijama osunčanim sredinom dana. Na Jadranu će tijekom subote puhati jako jugo, a u nedjelju će okretati na buru, najprije na sjeveru, koja će u ponedjeljak prolazno posvuda biti jaka, lokalno s olujnim udarima.", sažeta je tjedna vremenska prognoza kiju je za HRT pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Video: Tuča na otoku Murteru

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije