POVRATAK ČARAPI Kriza utjecala na ulaganje Međimuraca u fondove

Jedni u debelom minusu, a drugi se baš zabavljaju

23.04.2009.
u 17:46

Prije godinu dana na svakom koraku prolaznike su vrebali financijski savjetnici koji su predlagali investiranje novca u razne fondove i kupnju dionica.

Na vrijeme sam prodao!
No, kriza je utjecala i na ulagače i fondove, pa se sve više onih koji uspijevaju nešto i uštedjeti, polako vraćaju klasičnoj štednji u bankama ili čarapama.

- Imam iskustva s kupnjom dionica jedne naše naftne tvrtke. Srećom, na vrijeme sam ih prodao jer su pale sa 2800 na 900 kuna. Sada, u vrijeme krize sigurno neću ulaziti u kupnju dionica ili investiranje u fondove jer je rizik daleko veći.

Koliko čujem od prijatelja i znanaca, većina ih ušteđeni novac, kako se to popularno kaže, drži u čarapi - kaže Jeronim Antolašić iz Podturna. Svojedobno je, kaže, često pratio stanje na burzama, no otkako je izišao iz dioničarstva, manje prati kretanja na Zagrebačkoj burzi. Oni koji su u svijetu dioničkih, mirovinskih i novčanih fondova dulje vrijeme, nadaju se da će se situacija ubrzo smiriti.

- Problem je sve veća nelikvidnost, pa su i fondovi u problemima. Mnogi svježi ulagači koji su se uključili nakon prodaje dionica HT-a, kada se masovno ulazilo u investiranje u razne fondove, sada su u minusu i teško će se oporaviti. Ulagači povlače novac jer se boje da će kriza potrajati - kaže S.M. (podaci poznati redakciji), jedan od iskusnijih manjih investitora.

Zabavno praćenje burze
- Sve je to igra živaca. Ako vam novac nije prijeko potreban za život i ako ga možete godinama držati u nekom fondu, tada se isplati ulagati. Mene praćenje stanja na burzi baš zabavlja - kaže Mladen Višnjić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije