POVLAČI SE S TRŽIŠTA

Kancerogeni metal pronađen u popularnom prehrambenom proizvod: U Hrvatsku je stigao preko Španjolske

Foto: pixabay
1/3
10.09.2024.
u 20:52

Distributer u Sloveniji bila je tvrtka Ribago d.o.o., otkriva slovenska uprava za hranu i veterinarstvo. Međutim, iste lignje su također distribuirane i u Hrvatskoj.

Zbog otkrivene prisutnosti kancerogenog teškog metala, prehrambeni proizvod je povučen iz prodaje. Europski sustav za sigurnost hrane izvještava da su pronađeni kadmij u zamrznutim lignjama, što predstavlja ozbiljan rizik za ljudsko zdravlje. Kadmij u patagonijskim lignjama otkriven je službenom kontrolom tržišta u Sloveniji, gdje su se te lignje prodavale u jednoj od ribarnica. Koncentracija kadmija iznosila je 2 mg/kg, što je dvostruko više od dozvoljene granice.

Distributer u Sloveniji bila je tvrtka Ribago d.o.o., otkriva slovenska uprava za hranu i veterinarstvo. Međutim, iste lignje su također distribuirane i u Hrvatskoj, prenosi portal Danica. Podrijetlo proizvoda nije poznato, kažu iz slovenskog inspektorata, no europski sustav navodi da su lignje stigle u Sloveniju i Hrvatsku preko Španjolske.

Nije poznato jesu li hrvatski inspektori poduzeli potrebne mjere, niti što je bilo s spornim patagonijskim zamrznutim lignjama koje su bile u prodaji u Hrvatskoj. Kadmij je teški metal izuzetno toksičan i kancerogen, posebno utječe na pluća, srce, jetru i kostano tkivo. Taloži se u organizmu i teško se izlučuje.

U svakodnevnom životu, pušači su najizloženiji kadmiju; jedna cigareta sadrži oko 2 mikrograma kadmija, a između 2 i 10 posto tog kadmija prenosi se u duhanski dim, piše portal Danica.

VEZANI ČLANCI: 

>>> FOTO U Hrvatskoj se nalazi najuža ulica na svijetu: Znate li gdje je?

1/6

 

Komentara 2

TE
TenFour
00:49 11.09.2024.

Ne mislite da je mozda vazno napisati koji brend lignje patagonije u RH sadrzi taj kancerogeni metal?

CI
Cigred
09:40 11.09.2024.

Ma neeee, to bi štetilo brendu a to nije zgodno. Mi nismo važni kao i uvijek.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije